-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valstybės dieną – nemokamos ekskursijos po Kauną

​​​​​​​Trečius metus „Ekskurso“ organizuojamos nemokamos ekskursijos po Kauną šiemet vėl pritraukė būrį kauniečių, besidominčių Kauno architektūra ir unikalių pastatų istorija. Penktadienį nuo pat ankstaus ryto vyko teminės ekskursijos po architektūrinius pastatus Kauno senamiestyje, centre ir Žaliakalnyje. Ypatingas dėmesys buvo skirtas klausos negalią turintiems asmenims.
Nemokamų ekskursijų festivalis „L6“
Nemokamų ekskursijų festivalis „L6“ / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.
Temos: 2 Kaunas Ekskursija

Laisvės alėjoje, ties Vilniaus gatvės sankirta įsikūręs „L6“ paviljonas liepos 6-tosios rytą kvietė visus norinčius praleisti dieną kitaip. Čia Kauno miesto gyventojams buvo siūlomos teminės ekskursijos po garsius ar mažiau žinomus architektūrinius pastatus, kurie kitu metu neprieinami. Apie keturiasdešimt minučių trunkančias temines ekskursijas vedė gidai, jiems taip pat padėjo savanorių komanda.

Kitoks laiko praleidimo būdas

Kauniečiams, susidomėjusiems tokiomis ekskursijomis, buvo pasiūlytas architektūrinių pastatų sąrašas, tarp kurių buvo ir centrinis paštas, Kauno muzikinis teatras, ugniagesių rūmai, Maironio literatūros muziejus. Norintiesiems taip pat suteikta galimybė apsilankyti garsiose Kauno mokyklose – Pirmos Respublikos architekto Antano Jokimo suprojektuotoje Jono Jablonskio gimnazijoje, daugiau kaip šimto metų sulaukusioje „Saulės“ gimnazijoje bei Juozo Naujalio muzikos gimnazijoje, kuri tarpukariu buvo žydų pradžios mokykla.

Renginio sumanytojai pasakojo, jog rengti ekskursijas per valstybės dieną paskatino noras suteikti progą tokią šventinę dieną praleisti kitaip ne tik stovint aikštėje, bet ir pažįstant savo paveldą ir istoriją.

„Iš tikrųjų mes nesiekiame tapti masiniu renginiu, norime būti nuomonę formuojančiu renginiu. Mums yra svarbi kokybė – kiekvienai ekskursijai labai atsakingai ruošiamės. Nepaisant to, kad dažnai gidas yra jaunas žmogus, bet mes praleidžiame daug laiko archyvuose rinkdami medžiagą, susitikdami su pastatų savininkais. Iš vienos pusės jaunimas išmoksta, įgyja naujų įgūdžių, iš kitos pusės mes miestiečiams suteikiame kokybišką laisvalaikio pramogą“, – teigė „Ekskurso“ atstovas Algimantas Grigas.

Jis pridūrė, jog ekskursijos domina vis daugiau žmonių: „Per trejus metus, manau, tai jau tapo kokybiško laisvalaikio sinonimu. Iš pradžių orientavomės į miesto svečius, bet dabar daugiausia mūsų ekskursijose dalyvauja patys kauniečiai – jiems yra įdomu užeiti į pastatus jų mieste, pamatyti juos iš vidaus, susipažinti su jų detalėmis, vertingosiomis savybėmis.“

„Labai smagu, kad yra tokia visa diena kultūros, pilna diena ekskursijų. Man ekskursijos yra visapusiškas malonumas, jas vesdamas pats pramogauju. Labai smagu, kad kauniečiai turi tokią galimybę ir dar per liepos šeštąją. Yra tokia didelė renginių koncentracija ir man labai džiugu, kad yra vienas iš jų yra ekskurso „L6“ festivalis“, – neslėpė džiaugsmo vienos iš ekskursijų gidas Nerijus.

Ekskursijos pirmąkart ir gestų kalba

Manau labai svarbu yra įtraukti į ekskursijas, į renginius mieste žmones, kurie galbūt turi mažiau galimybių dalyvauti kultūriniuose renginiuose. Būtent todėl šiemet koncentruojamės į kurčiuosius, – mano A.Grigas.

Šiemet rengiant ekskursijas po Kauną didžiausias dėmesys buvo skiriamas klausos negalią turintiems asmenims. Pirmą kartą buvo surengtos pažintinės ekskursijos gestų kalba. Šių ekskursijų metu buvo pristatomi svarbiausi Kauno miesto pasididžiavimo objektai – Kauno centrinis paštas, Lietuvos Lloyd bendrovės administracinis pastatas ir kalbama apie gyvenimą tarp dviejų pasaulinių karų Kaune.

Kaip pasakojo Algimantas Grigas, ekskursijos gestų kalba yra daug sudėtingesnės ir veikia kiek kitokiu principu nei tradicinės: „Kadangi gestų kalba turi savo specifiką, žmonių į ekskursijas galima surinkti mažiau. Jie visi turi labai gerai vienas kitą matyti ir pats tekstas yra kitaip pasakojamas. Pati idėja prasidėjo kartu su Kauno menininkų namais. Jie kreipėsi į „Ekskursą“ ir mes kartu pradėjome projektuoti galimus ateities projektus. Taip susipažinome su gidu Pauliumi – jis yra kurčiasis ir turi pomėgį vesti ekskursijas. Tai mes jam perteikėme savo modernizmo architektūros žinias, o jis jas transformuoja į gestų kalbą. Manau labai svarbu yra įtraukti į ekskursijas, į renginius mieste žmones, kurie galbūt turi mažiau galimybių dalyvauti kultūriniuose renginiuose. Būtent todėl šiemet koncentruojamės į kurčiuosius.“

Ugniagesių rūmai pritraukė ne vieną smalsuolį

Viena iš gausiausiai žmonių surinkusi ekskursija vyko centrinėje Kauno gaisrinėje. Ne kartą seniau degęs Nemuno pašonėje įsikūręs architekto Edmundo Alfonso Fryko suprojektuotas pastatas buvo pastatytas dar tarpukario Lietuvoje. Modernizmo laikotarpio pastatas išsiskiria savo lenktu kiemu, kur išsirikiuoja gaisrinės automobiliai, joje galima rasti stulpą gaisrininkams nusileisti bei tarpukarį minintį žarnų džiovinimo bokštą.

„Ne veltui tai numeris vienas pastatas, vienas iš geidžiamų pamatyti pastatų. Tai yra tikrai ypatingas objektas. Jame lankantis ir matant apima ypatingas jausmas“, – kalbėjo „Ekskurso“ atstovas.

Į ugniagesių rūmais vadinamą gaisrinę atvykę miestiečiai taip pat turėjo galimybę ne tik išvysti pastato vidų, gaisrininkų vis dar naudojamas patalpas, bet ir susipažinti su gaisrininkų kasdienybe, išbandyti jų aprangą. Su atėjusiaisiais mielai bendravo tuo metu gaisrinėje dirbę gelbėtojai, kurie pasakojo apie darbo ypatumus ir iškylančius sunkumus.

Ekskursiją Kauno centrinėje gaisrinėje vedęs gidas Dovydas pasakojo, jog tokia idėja švęsti valstybės dieną Kauno gaisrinėje ar kitame architektūriniame pastate, leidžia artimiau pažinti savo paveldą: „Man atrodo, kad tai yra daug geresnė iniciatyva paminėti valstybės dieną, domintis savo miestu, savo šalies istorija, aktyviai kažką sužinant, nei tik sugiedant himną arba džiaugiantis laisva diena. Tokia buvo pirminė projekto idėja ir manau tai yra labai graži iniciatyva.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius