Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Varėnoje atidaryta įspūdingų fotografijų paroda „Kroatija iš paukščio skrydžio“

Varėnos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos erdves papuošė įspūdingos fotografijos. Čia Kroatijos Respublikos ambasadorius Lietuvoje Krešimir Kedmenec atidarė kroatų menininko Davor’o Rostuhar’o fotografijų parodą „Kroatija iš paukščio skrydžio“.
Parodos akimirka
Parodos akimirka / Rūtos Averkienės nuotr.

Dvidešimt trys didelio formato ir ryškaus kolorito nuotraukos labai taikliai charakterizuoja nuostabios Kroatijos gamtos ir architektūros grožį bei įvairovę. „Manau, kad nuotraukos – geriausias būdas pristatyti savo šalį parodant Kroatijos gamtos grožį ir gyvenimo būdą. Šios fotografijos keliauja po visą Lietuvą, nes mūsų tikslas – kad lietuviai artimiau pažintų Kroatiją ir aplankytų ją. Nes kai bent šiek tiek esi susipažinęs su šalimi, nuvykus į ją lengviau bendrauti su žmonėmis. Užmezgus kultūrinius ryšius, galima vystyti ir verslo bei kitus ryšius. Kai šalys pradeda bendradarbiauti, tada ir politiniai santykiai tarp šalių įgauna kitą kokybę“, – pristatydamas parodą kalbėjo J.E. ambasadorius Krešimir Kedmenec. „Šį projektą galima palyginti su Mariaus Jovaišos „Neregėta Lietuva“. Mūsų šalys turi nemažai panašumų ir nemažai skirtumų. Man kaip ambasadoriui, Lietuva nėra tik didieji miestai. Ji yra kiekvienoje gyvenvietėje, todėl noriu susipažinti su kuo daugiau miestelių. Tikiuosi, kad ši pažintis tęsis ir mes Varėnoje galėsime pristatyti dar ne vieną kultūros projektą“.

„Kroatija iš paukščio skrydžio“ – tai projektas, kuriam medžiaga buvo rinkta septynerius metus, nuo 2007 iki 2014 metų. Per šį laikotarpį projekto autorius Davor’as Rostuhar’as iš paukščio skrydžio filmavo ir fotografavo Kroatiją, į pagalbą pasitelkdamas nedidelius lėktuvus, oro balionus ir dronus. Prestižinis „National Geographic“ žurnalas palaikė šį projektą ir suteikė jam savo prekės ženklą. Projektas buvo užbaigtas išleidžiant fotografijų monografiją „Kroatija iš paukščio skrydžio“, o nuo 2014 metų per Europos valstybes keliauja fotografijų paroda. Parodos autorius Davor’as Rostuhar’as yra vienas iš Kroatijos „Ekspedicijų ir kultūros klubo“ įkūrėjų, šiuo metu šiam klubui vadovauja.

Kroatijos ambasadoriui K. Kedmenec dėkodamas už fotografijų parodą ir įteikdamas padėką, Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta pažymėjo, kad ambasadorius puikiai reprezentuoja savo šalį. „Mes taip pat norime, kad kroatai daugiau sužinotų apie Lietuvą ir Varėną. Mūsų kraštą puikiai pristato Grybų šventė, tad kviečiu jus šiemet joje dalyvauti, o ateinančiais metais į šventę kviečiu atsivežti ir kurios nors Kroatijos savivaldybės atstovus. Varėna ir Kroatija turi panašumų – išsaugotą gražią gamtą ir etnokultūrą, tad manau, kad su kuria nors jūsų šalies savivaldybe galėtume užmegzti ir bendradarbiavimo ryšius“, – kvietė meras. Parodos atidaryme šventinę nuotaiką sukūrė Irmanto Čepaičio atliekami kūriniai.

Paroda „Kroatija iš paukščio skrydžio“ – meniškas sprendimas parodyti šios šalies gamtos ir kultūros paveldą bei tokiu būdu skatinti jį geriau pažinti, vertinti ir saugoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius