Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vasario 16-ąją – virtualus protmūšis „Šimtmečio belaukiant”

Vasario 16-ąją per visą Vilnių besidriekiantys Valstybingumo maršrutai – Geltonasis, Žaliasis ir Raudonasis – visos Lietuvos gyventojus bei lietuvius užsienyje pasieks virtualioje erdvėje.
Geltona.žalia.raudona protmūšis
Geltona.žalia.raudona protmūšis

Lygiai 15 val. portale 15min visi norintys galės jungtis prie specialiai parengto virtualaus klausimyno bei pasitikrinti savo žinias apie Vasario 16-osios Lietuvą, pirmuosius atkurtos Lietuvos valstybės žingsnius, jos istorinę, ekonominę, sociokultūrinę raidą.

Turnyro objektas yra ne tik Vasario 16-oji, bet ir svarbiausi Pirmosios Lietuvos Respublikos (1918–1940 m.) įvykiai. Trisdešimt protmūšio klausimų sudaryti iš skirtingų valstybės gyvavimo faktų: nuo lito istorijos iki olimpiados, nuo ekonominių faktų iki pirmosios lietuviškos animacijos, nuo meno iki kalendoriaus.

Projekto tikslas – plėsti visuomenės supratimą apie tarpukario Lietuvą, kurioje padėti tvirti moderniosios Lietuvos pamatai. Projekto iniciatorius ir turinio kūrėjas – Istorinė Lietuvos Respublikos Prezidentūra, o protmūšio startas bus duotas Valstybės pažinimo centre.

Norint dalyvauti reikia jungtis prie portalo 15min 15 val., užsiregistruoti ir atsakyti į klausimus. Didžiausi Vasario 16-osios Lietuvos žinovai, t.y. pirmieji 10 teisingai ir greičiausiai atsakiusiųjų, bus apdovanoti specialiais prizais: LR Prezidentūra dovanos Lietuvos Respublikos konstitucijas, Istorinė Prezidentūra – naujausią pažintinį leidinį „Laikinoji sostinė 10/160“.

Visi protmūšiui naudingi šaltiniai prienami virtualioje erdvėje.

Ar žinote, kad 1918 m. pabaigoje paskutiniams okupacinės vokiečių kariuomenės daliniams pasitraukus iš Vilniaus, Gedimino pilies bokšte 1919 m. sausio 1 d. buvo iškelta Lietuvos trispalvė? Tačiau vėliava ten plevėsavo tik keletą dienų, sausio 5-osios vakare į Vilnių įsiveržę bolševikai vėliavą nuplėšė. Šiandien sausio 1-oji minima kaip Lietuvos vėliavos diena. Ar įsivaizduojate, kodėl 1930 m. sausio pabaigoje sausakimšame kino teatre „Odeon“ parodyta kino drama „Tik tave aš mylėjau“ sulaukė daugybės papildomų seansų? Tai buvo pirmas garsinis filmas pademonstruotas Lietuvoje. Ar esate girdėję apie tai, kad 1936 m. Kaune buvo pastatyti „visame Pabaltijy gražiausi” Vytauto Didžiojo muziejaus rūmai, kurių statybai Lietuvos žmonės suaukojo apie 1 milijoną litų? Ar žinote, kad 1925 m. buvo įkurta Vilniui vaduoti sąjunga, kurios iniciatyva išleistus Vilniaus pasus, įsigijo apie 600 tūkst. žmonių ar organizacijų?

Norite sužinoti daugiau? Priimkite Vasario 16-osios Lietuvos iššūkį! Pažinkite Vasario 16-osios Lietuvą! Nes mes turime ką pažinti ir suprasti. Nes mes turime kuo didžiuotis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius