Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Viešnagė valgyklose

Nyderlanduose gyvenanti dizainerė Indrė Klimaitė jau šiandien senojoje poliklinikoje (Gedimino pr. 27) susitikusi su gerbėjais ir smalsuoliais papasakos apie savo šmaikštų ir įdomų projektą „Kompotas“, kurio pristatyti grįžo į Vilnių.
Valgykloje
Valgykloje / Isabellos Rozendaal nuotr.
Temos: 1 Valgykla

Jauna menininkė projektą „Kompotas“ pradėjo prieš pusę metų. Tai Vilniaus ir Kauno valgyklų socialinė-vaizdinė studija. Bendradarbiaudama su istorikais, rašytojais ir fotografais, I.Klimaitė tyrinėjo valgyklų gyvenimą – erdves, kuriose atsispindi praėjusios epochos gyvenimo būdas ir socialinės vertybės. Tai iki šiandien išlikusios socialinės salos, kuriose mezgasi nauji žmonių santykiai.

Isabellos Rozendaal nuotr./Valgykloje
Isabellos Rozendaal nuotr./Valgyklos banketas

Projekto tikslas – parodyti nykstančią, apleistą, kintančią ir prieštaringai vertinamą valgyklų kultūrą, kuri primena neseniai vykusius socialinius eksperimentus. „Daugeliui valgyklos asocijuojasi su aliuminio šaukštais ir blogai įrengta ventiliacija, o mes norime parodyti, kad valgyklos ir jų gyvenimas yra saugotina tradicija ir kultūrinė vertybė šiandieninėje Lietuvoje. Tai – kaip maži muziejai, nukeliantys į XX amžių“, – pasakojo „Kompoto“ autorė Indrė Klimaitė.

Internetiniame valgyklų kataloge įdėti valgyklų maisto, interjero vaizdai ir jų išskirtinių savybių aprašymai. Greta valgyklų aprašymų pateikiamos iš Olandijos atvykusios fotografės Isabellos Rozendaal nuotraukos. Interneto svetainė „Kompotas.lt“ – tai kelių mėnesių darbo rezultatas. „Iš pradžių rinkome valgyklų adresus, nes internete radome tik informacijos apie kokias penkias Vilniaus valgyklas. Tada kelis mėnesius lankėme valgyklas, kalbinome klientus, darbuotojus, patys ragavome patiekalus ir, žinoma, gėrėme kompotą – kiekvienos valgyklos tradicinį atributą“, – įspūdžiais dalinosi I.Klimaitė. Projekto komanda žada nuolat papildyti svetainę nauja informacija ir pasiūlyti alternatyvią vietą dienos pietums.

Isabellos Rozendaal nuotr./Valgykloje
Cepelinai.

Be tradicinių valgyklos patiekalų ir autentiškų interjerų, kiekvienos valgyklos savitumą sukuria jos darbuotojai, kurie dažnai lieka nepastebėti. Projekto komanda parengė išsamius interviu su aplankytų valgyklų virėjais, administratoriais, direktoriais. Kalbinti žmonės dalijosi keliasdešimties metų darbo patirtimi valgyklose, pasakojo neįtikėtinas savo gyvenimo istorijas ir tai, kaip valgyklos pakeitė jų likimus. Rugsėjo 25 d. vilniečiai galės išvysti valgyklų nuotraukų parodą buvusios poliklinikos fojė (Gedimino pr. 27) bei į rankas paimti pirmąjį valgyklų gidą, kuriame greta nuotraukų bus išspausdinti išsamūs valgyklų ir maisto aprašymai bei žemėlapiai norintiems išbandyti valgyklų maistą.

Šis projektas yra X Baltijos tarptautinio meno trienalės „Miesto istorijos“ dalis.

Isabellos Rozendaal nuotr./Valgykloje
Valgyklos aplinka.

Šiandien 19 val. projekto autorė I.Klimaitė kviečia susidomėjusius projektu į susitikimą senojoje poliklinikoje (Gedimino pr. 27).

Rugsėjo 25 d., penktadienį, 20-21 val. projekto VILNIUS COOP: trūkiai, fikcijos ir praktikos  parodos atidarymas bei Vilniaus ir Kauno valgyklų gido pristatymą  apleistoje buvusios Sveikatos apsaugos ministerijos fojė (Gedimino pr. 27).

Rugsėjo 25 – lapkričio 22 d., kiekvieną ketvirtadienį, 12 val., bus organizuojamos pietų valgymo ekskursijos į skirtingas Vilniaus valgyklas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius