Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilkaviškio rajone – lietuvių kino dailininko Algimanto Šiugždos paroda

Lietuvių kino dailininkas Algimantas Šiugžda surengė penktą personalinę parodą – šįkart savo gimtinėje, Vilkaviškio rajone. Klampučių kaimo bendruomenės namuose pristatomi trys kūrinių ciklai – „Prūsija“, „Kuršių nerija“ ir „Baltija“.
Lietuvių kino dailininko Algimanto Šiugždos paroda
Lietuvių kino dailininko Algimanto Šiugždos paroda / Lrt.lt nuotr.

Kelios dešimtys peizažų, artimų žmonių portretų, iš vaikystės įstrigusių gyvenimo vaizdų. Šiuos savo darbus A.Šiugžda eksponuoja pirmą kartą.

Dailininkas sako, kad ne visi jo paveikslai realistiški, antai kūrinių ciklas Prūsijos tautai atminti perteiktas simboliais. Paveiksluose pavaizduota prūsų sukilimo vado Herkaus Manto paskutinė kova, vokiečių kariuomenės motociklininkai pavadinti karo žirgais, o pokario kaimas vaizduojamas per raudonojo slibino simbolį ir klajojančius vaikus bei angelus.

Parodoje eksponuojami dar du dailininko ciklai apie Kuršių neriją ir Baltiją, autorius daug dėmesio skiria ir Tėviškei, iki šiol jį žavi Širvintos upės peizažai.

„Neringą pamėgau dėl to, kad ten ypatinga vieta, ten yra marios, jūra ir miškai. Ji visai skiriasi nuo mūsų kraštų, jie turi romantiką neišpasakytą“, – sako dailininkas.

A.Šiugžda – vienas žinomiausių lietuviškų filmų dailininkų. Per 32 metus A.Šiugžda kūrė dekoracijas tokiems filmams kaip „Herkus Mantas“, „Perskeltas dangus“, „Nesėtų rugių žydėjimas“.

Tapybos mokęsis Sankt Peterburgo Iljos Repino dailės mokykloje, A.Šiugžda teptuko iš rankų nepaleidžia jau daugiau nei šešias dešimtis metų.

„Aš mokiausi ir akvarelės ir ji man neblogai sekasi, bet ji mane vargina. Kodėl? Yra technika tokia, yra sausas tapymas ir yra tas šlapias. O šitas reikalauja susikaupimo ir labai staigaus atlikimo, nes jeigu tiktai pradžiūvo, gali mesti tą darbą, tuo ir baigiasi, tai aš jo atsisakiau. Ir dar tas, kad nutapytą darbą reikia saugoti, o aliejus yra neribotas, galiu jį tęsti, po kiek laiko pridėti taškelį, ir tai mane žavi“, – aiškina A.Šiugžda.

Dailininkas sako, kad savo svarbiausio paveikslo dar nenutapęs. Jo darbų yra privačiose kolekcijose Lenkijoje, Vokietijoje, Jungtinėse Valstijose, Prancūzijoje ir Anglijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius