-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus ir Kauno menininkų tapyba – parodoje „Kelionė: peizažai ir miražai“

Sekmadienį, balandžio 15 dieną, 15 val. Dailininkų sąjungos galerijoje (Vokiečių g. 2, Vilnius) atidaroma Vilniaus ir Kauno tapytojų paroda „Kelionė: peizažai ir miražai“.
Aušra Barzdukaitė-Vaitkūnienė "Išnaros". 2010
Aušra Barzdukaitė-Vaitkūnienė "Išnaros". 2010 / Dailininkų sąjungos galerijos nuotr.

Ši Vilniaus ir Kauno tapytojų paroda konceptualiai apjungia dviejų miestų menininkų kūrybą, kurią reprezentuoja skirtingų kartų 7 vilniečių ir 6 kauniečių darbai.

Dailininkų sąjungos galerijos vitrininiai stiklai yra dekoruoti specialiai šiam renginiui atkurtais paveikslų fragmentais. Tai – tarsi menamos kelionės įspūdžių vaizdai, traktuojami kaip traukinio Vilnius-Kaunas langai. Tapybos darbų kartotės yra tik tolimi jų originalų atspindžiai, nostalgiškas kūrinių, kurie iškeliavo iš dailininko dirbtuvės (dalis jų sėkmingai papildė privačias dailės kolekcijas, kiti šiandien rodomi užsienio parodose, dalies tolesnis likimas nežinomas), atsiminimas. Toks paveikslo „lango į gyvenimą“ sumanymas iš dalies rekonstruoja kūrinio praeitį ir siūlo kita forma jį prisiminti.

Neįprasta Vilniaus tapytojų ekspozicija yra suvokiama ir kaip dekoratyvus miesto akcentas, kuris kitaip nei drobėje atskleidžia autorių kūrybos vitališkumą ir leidžia pajusti žiūrovui paveikslo transformavimo galimybes. Savo darbų fragmentus atkuria žymūs lietuvių menininkai – Ričardas Bartkevičius, Bronius Gražys, Algis Griškevičius, Linas Liandzbergis, Gintaras Palemonas Janonis, Vidmantas Jusionis ir Vilmantas Marcinkevičius. Jų kūryboje svarbi tiek ekspresionistinė, tiek klasikinė tapybos plastika, pasižyminti kolorito skambumu. Vienose kūrinių ant galerijos langų kartotėse atpažįstame gamtos motyvus, kitose – ryškus fantazijos žaismas, persmelktas subtilia autoironija. Tai idėjiškai apjungia realybės ir vizijų pasaulius, menančius kiekvieno iš mūsų išgyvenimų „keliones“.

Galerijos ekspozicijų salėje savo kūrybą pristato garsios Kauno tapytojos, dailės pedagogės – Jovita Aukštikalnytė-Varkulevičienė,Aušra Barzdukaitė-Vaitkūnienė ir Laima Drazdauskaitė, užauginusios ne vieną jaunąjį menininką, tarp kurių šiandien savo kūrybą rodo Sigita Dabulskytė, Agnė Deveikytė-Liškauskienė ir Milda Gailiūtė. Ir dėstytojų, ir jų studenčių kūriniuose skleidžiasi jautrus moters požiūris į skaudžias kasdienybės realijas ir subtilius asmeniškus potyrius. Moterų tapytojų paveikslai išsiskiria niuansuota spalvine gama, polinkiu filosofiškai žvelgti į jas supančią tikrovę. Prieš kelis dešimtmečius stebėtą takoskyrą tarp Vilniaus ir Kauno tapybos mokyklų šiandien keičia bendra socialiai aktyvaus menininko, meistriškai valdančio skirtingas tapybinės raiškos priemones, pozicija.

Dvimiesčio tapybos paroda „Kelionė: peizažai ir miražai“ – tai puiki proga ne tik atverti naujas mūsų miestų kultūrinio bendradarbiavimo perspektyvas, bet ir naujai pažvelgti į Lietuvos tapybos kryptis. Jų panoramą matysime jau šių metų rudenį ŠMC veiksiančioje parodoje „LT00TAPYBA“, kurią rengia LDS Tapytojų sekcija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius