Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus knygų mugėje detektyvinės istorijos herojais taps visi

Nuo ketvirtadienio Lietuvos parodų ir kongresų centrą „Litexpo“ užkariaus Vilniaus knygų mugė, jos literatūriniai įtariamieji ir tyrėjai – renginys keturioms dienoms atsigręš į Lietuvoje ir pasaulyje mylimą detektyvo žanrą. Mugėje netruks paslapčių, staigmenų ir intrigų, nes šios detektyvinės istorijos bendrininkais ir kūrėjais taps visi – daugiau nei 300 dalyvių iš 9 pasaulio šalių, daugybė autorių ir tūkstančiai apsilankiusių.
15-oji tarptautinė Vilniaus knygų mugė jau atidaryta.
Vilniaus knygų mugė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Susitikti kvies svarbiausi mugės svečiai iš 15 šalių: šiuolaikinio detektyvo žvaigždė Salla Simukka (Suomija), meilės romanų autorė Sussana Kubelka (Austrija), kriminalinės literatūros ekspertė Kerstin Bergman (Švedija), elegantiškasis Michail Šiškin (Rusija/Šveicarija), iliustruotoja Frédérique Bertrand (Prancūzija), specialiai į mugę atvykstantys Tomas Venclova (JAV), Laimonas Briedis (Kanada), Aleksandr Butsenko (Ukraina), Gregory Feifer (JAV) ir daugybė kitų.

Tradiciškai programoje daugiausiai numatoma knygų pristatymų ir susitikimų su autoriais. Naujausius leidinius pristatys ir su skaitytojais bendraus Andrius Tapinas, Dalia Staponkutė, Rytis Zemkauskas, Herkus Kunčius, Tomas Vaiseta, Valdas Šeferis, Alvydas Jokubaitis ir Raimundas Lopata, Rasa Aškinytė, Andrius Užkalnis, Agnė Žagrakalytė ir daugybė kitų.

Pasak parodų grupės vadovės Mildos Gembickienės leidyklų stenduose laukiama daugiau detektyvinės literatūros. „Mugės dalyviai paprastai atsakingai ruošiasi mugei, todėl detektyvinių romanų dalyvių stenduose netrūks.  Žinome, kad kai kurios leidyklos specialiai mugei išleis ir naujus detektyvinius romanus“.

Mugės dalyviai paprastai atsakingai ruošiasi mugei, todėl detektyvinių romanų dalyvių stenduose netrūks

Detektyvo aktualumą aptars diskusijose

Detektyvinė Vilniaus knygų mugės tema įskėlė kibirkštį diskusijoms apie žanro populiarumą mūsų šalyje. „Pasaulyje detektyviniai kūriniai užkariauja vis didesnę rinkos dalį, tuo tarpu Lietuvoje kriminalinio romano tradicijos dar neturime. Todėl svarbu klausti, kodėl Lietuvos autoriai nerašo detektyvų, nors skaitytojai šį žanrą mėgsta.  Kaimyninė Lenkija gali pasigirti ne viena tarptautine kriminalinių romanų žvaigžde“,- teigia Lietuvos kultūros instituto direktorė Aušrinė Žilinskienė.

Dvi temas apie detektyvą palies tradicinis „Diskusijų klubas“ Forume-LRT studijoje. Tarptautinė ekspertų komanda ieškos atsakymų į klausimus, kas išskiria detektyvus iš kitų žanrų? Kas kriminaliniuose romanuose svarbiausia: gudrus siužetas, stiprus pagrindinis veikėjas, meistriškai aprašyta veiksmo aplinka? Kas šiose istorijose traukia, o kas atstumia? Kaip keitėsi šių romanų temos ir koks jų vaidmuo šiuolaikinėje literatūroje? Apie visa tai mintimis tarptautinėje diskusijoje „Detektyvas kaip šiuolaikinė pasaka“ dalinsis rašytojos Katarzyna Bonda (Lenkija), Salla Simukka (Švedija), Lundo universiteto profesorė Kerstin Bergman (Švedija).

Pokalbyje „Kokie ir kam mums reikalingi detektyvai?“ Rasa Drazdauskienė, Aurelijus Katkevičius, Ernestas Parulskis ir Aidas Puklevičius aptars, kodėl Lietuvoje vis dar maža rašančių ir skaitančių detektyvines istorijas, bei kokie detektyvų autoriai Lietuvoje ir pasaulyje yra šiuo metu įdomiausi. Paaiškės detektyvinės literatūros tendencijos ir svarbiausi tekstai. Į diskusiją kviečiami visi, kurie norėtų skaityti detektyvus, bet ne visada žino, ko knygų lentynose ieškoti.  

Rengėjai kviečia planuoti iš anksto

Ne paslaptis, jog daugiausia lankytojų mugę aplanko šeštadienį, tad norint apeiti leidėjų stendus, Bukinistų pasažą ir neskubant įsigyti knygų, patariama atvykti ketvirtadienį ar penktadienį. Pagrindiniai svečiai su skaitytojais įprastai susitinka penktadienį ir šeštadienį, o sekmadieniais programa tradiciškai skiriama šeimai. Neskubančių melomanų patogumui penktadienį ir  šeštadienį premjerinė „Muzikos salė“ veiks ilgiau už kitas mugės erdves – iki 22 val.

„Siūlome lankytojams prieš apsilankant mugėje gerai iš anksto išstudijuoti renginius ir susidaryti savo programą taip, kad suspėtų susitikti su mėgstamais autoriais, sudalyvautų diskusijų klube, nusipirktų knygų, pažiūrėtų puikią detektyvo ekranizaciją, užsuktų į kūrybinę studiją, o vakarą praleistų gyvo garso koncerte. Šiemet paruošėme išties spalvingą programą, tad, ko gero, vienos dienos mugėje gali būti per mažai“,- rekomenduoja LITEXPO parodų grupės vadovė Milda Gembickienė.

Vasario 19-22 dienomis Vilniaus knygų mugė šešioliktą kartą pristatys daugiau nei keturis šimtus renginių. Į mugę lankytojus iš miesto centro, iš stotelės „Arkikatedra“, kas pusvalandį nemokamai veš du autobusai. Išsami renginių programa, naujienos bei naudinga informacija pateikiama adresu www.vilniausknygumuge.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius