Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus knygų mugėje – išskirtinis dėmesys architektūrai

Nauji architektūros gidų leidimai, užsienio architektūros leidėjų „DOM publishers“ viešnagė ir paskaitos, Marijos Drėmaitės monografija apie pramonės architektūra Lietuvoje tarpukariu bei intriguojantis Liudo Parulskio fotomanipuliacijų albumas „Barokas ir betonas“ – visa tai tarptautinėje Vilniaus knygų mugėje (vasario 25–28 d.) pristatys leidykla „Lapas“.
Knygų mugė
Knygų mugė / Organizatorių nuotr.

Pirmasis leidyklos inicijuotų renginių – jau mugės išvakarėse, trečiadienį. Į Vilnių pristatyti savo prieštaringo, bet unikalaus tyrimų objekto – masinės gyvenamosios architektūros – atvyksta tarptautiniu mastu itin svarbios leidyklos „DOM publishers“ vadovas ir architektų biuro „Meuser Architekten“ įkūrėjas dr. Philipp Meuser.

Nacionalinės dailės galerijos auditorijoje jis surengs paskaitą „Stambiaplokštis dizainas: sovietinės masinės gyvenamosios architektūros tipologija“. Paskaitą moderuos dr. Marija Drėmaitė, taip pat tyrinėjanti sovietinę stambiaplokštę architektūrą.

„Sovietinė masinė gyvenamoji architektūra yra neabejotinai intriguojanti, tačiau ji vis dar nepakankamai tyrinėta. Todėl dabar yra tinkamiausias laikas šio ambicingo projekto kritiniam įvertinimui“, – kalba P.Meuser, neseniai išleidęs monografiją šia tema „Towards a Typology of Soviet Mass Housing“, kurią bus galima įsigyti knygų mugėje.

Mugėje P.Meuser taip pat skaitys paskaitą – ketvirtadienį, 15 val. 5.2 salėje jis kalbės apie miestų architektūros gidus kaip naująją kelionių literatūrą. Čia bus pristatyta ir ką tik išleista praėjusių metų architektūrinio „bestselerio“ – knygos „Kaunas 1918-2015. Architektūros gidas“ – vokiška versija „Architekturführer Kaunas“, ką tik išleista jau minėtoje leidykloje „DOM publishers“. Renginyje dalyvaus Vilniaus ir Kauno architektūros gidų vertėja į vokiečių kalbą Saskia Drude.

„Kauno gidas“ nuotr. /„Kaunas 1918 - 2015“ viršelis
„Kauno gidas“ nuotr. /„Kaunas 1918 - 2015“ viršelis

Penktadienį, vasario 26-ąją, 14 val. knygų mugės „Rašytojų kampe“ leidyklos „Lapas“ komanda – Marija Drėmaitė, Rūta Leitanaitė, Julija Reklaitė, Andrius Ropolas, Ūla Ambrasaitė – pristatys jau trečiąjį, pataisytą ir papildytą, šio naujajai sostinės architektūrai skirto gido leidimą.

Įdomu, kad nuo tada, kai „Architektūros fondo“ iniciatyva pirmąkart pasirodė 2005-aisiais, Vilniaus architektūros gidas pastorėjo net 116-a puslapių.

Dar viena „Lapo“ naujiena – Marijos Drėmaitės monografija „Progreso meteoras: modernizacija ir pramonės architektūra Lietuvoje 1918–1940 m.“, kurioje nagrinėjama Pirmosios Lietuvos respublikos (1918–1940) pramonės architektūra.

Knygos, kurioje per pramonės architektūros tyrimą atskleidžiami industrializacijos ir modernizacijos aspektai, ryškiai atsispindėję miestų ir kraštovaizdžio kaitoje, naujų pramonės šakų steigimo sunkumai, procesuose dalyvavusios asmenybės ir pramonės architektūros savitumas, tekstą praturtina ir papildo beveik 300 istorinių iliustracijų.

Pristatyme vasario 25 d., ketvirtadienį, 17 val., 5.2 salėje dalyvaus monografijos autorė, doc. dr. Nerijus Šepetys ir prof. Dr. Alfredas Bumblauskas.

Organizatorių nuotr./Marijos Dremaitės knygis „Progreso meteoras“ viršelis
Organizatorių nuotr./Marijos Dremaitės knygis „Progreso meteoras“ viršelis

Prognozuojama, kad ypač didelio susidomėjimo mugės metu sulauks menininko Liudo Parulskio fotomanipuliacijų albumas „Barokas ir Betonas“. Tokio paties pavadinimo paroda buvo itin gausiai lankoma „Vilnius Street Art Festival“ metu, vėliau po miestą ir už jo ribų pasklido ir greitai kolekcine retenybe tapo projekto atvirukų rinkinys.

„Atrodo, kad Liudas Parulskis daro tai, kuo užsiima pamokose nuobodžiaujantys vaikai – iškiliausiems architektūriniams miesto„personažams“ pripaišo menamus ūsus. Tik rafinuočiau – jo fotomanipuliacijose naujasis darinys atrodo „kaip tikras“ ir žiūrovui gali pasivaidenti, jog tai yra realių, tik ne visai pažįstamų vietų fotografijos“, – leidinyje „7 meno dienos“ rašė Agnė Narušytė.

Organizatorių nuotr./Liudo Parulskio knygos „Barokas ir betonas“ viršelis
Organizatorių nuotr./Liudo Parulskio knygos „Barokas ir betonas“ viršelis

Netipiškai apipavidalinto albumo pristatymas knygų mugėje – penktadienį, vasario 26-ąją, 16 val. 5.2 salėje. Apie barokinį ir betoninį Vilnių diskutuos Liudas Parulskis, Laima Kreivytė, Ernestas Parulskis ir doc. Nerijus Milerius.

Leidyklos „Lapas“ kvietimu šiemet Vilniaus knygų mugėje dalyvaus viena didžiausių Vokietijos architektūros leidyklų „DOM publishers“. Bus pristatytas leidyklos išverstas vokiškas Kauno architektūros gidas, taip pat architektams aktualūs leidyklos leidiniai anglų kalba, kurių Lietuvoje įsigyti įprastai nėra galimybės. Šios ir visos aukščiau išvardintos knygos – leidyklos „Lapas“ stende, pažymėtame 5.B09. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius