Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus mažasis teatras skelbia naują sezoną

Rugsėjo 18, 19 dienomis Valstybinis Vilniaus mažasis teatras sezoną pradės šviežiu veikalu – žinomo amerikiečių dramaturgo Tracy Lettso 2007-aisiais parašyta juodąja komedija „Vestonai“ („Rugpjūtis: Oseidžo apygarda“), kurią režisuoja talentingas jaunosios kartos režisierius Vilius Malinauskas. Dramą iš anglų kalbos išvertė Rita Juodelytė.
Spektaklis „Vestonai“
Spektaklis „Vestonai“ / VMT nuotr.

T.Lettsas didžiulio dėmesio sulaukė, kai už 2007 m. parašytą dramą „Vestonai“ („Rugpjūtis: Oseidžo apygarda“) 2008 m. pelnė prestižinį Pulitzerio apdovanojimą dramos srityje bei Tony apdovanojimą. Trijų veiksmų juodojo humoro komedijoje apie Oklahomoje gyvenančią Vestonų šeimą iškyla narkotikų, alkoholizmo, savižudybės, yrančios šeimos, meilės ir mirties temos.

Šią dramą T.Lettsas sumanė, norėdamas pasipriešinti Amerikoje vis labiau populiarėjantiems nedideliems scenos kūriniams, kuriuose vaidina keli aktoriai ir kuriems nereikia sudėtingo scenovaizdžio. Pasirinkęs rašyti apie tai, ką geriausiai pažįsta, jis rėmėsi ir asmeniniais išgyvenimais: XX a. aštuntajame dešimtmetyje nusižudė jo senelis iš motinos pusės – perkopęs penkiasdešimt metų, jis nusiskandino ežere.

„Ši istorija mane persekiojo visą gyvenimą. Pamaniau, kad trijų veiksmų drama su 13 personažų – geriausias būdas ją papasakoti“, yra sakęs dramaturgas. „Tai tikra socialinė alegorija. Kai kurie žmonės, apie tokius dalykus kalbėdami, jaučiasi nepatogiai, tačiau nesuprantu kodėl“, – savo kūrinį komentavo Tracy Letssas.

Mažojo teatro spektaklyje Vestonų šeimą vaidins gausus būrys viduriniosios ir jaunesniosios kartos aktorių: Beverlį Vestoną – Gediminas Girdvainis, Violetą Veston – Eglė Gabrėnaitė, Barbarą Fordham – Inga Burneikaitė, Bilą Fordhamą – Arvydas Dapšys, Džiną Fordham – Indrė Patkauskaitė, Aivi Veston – Vilija Ramanauskaitė ir Jūratė Brogaitė, Karen Veston – Jūratė Brogaitė ir Vilija Ramanauskaitė, Meti Fai Aiken – Larisa Kalpokaitė, Čarlį Aikeną – Almantas Šinkūnas, Mažasis Čarlzas Aikeną – Aistis Mickevičius, Džoną Monevatą – Ilona Kvietkutė, Styvą Heiderbrechtą – Edmundas Mikulskis, Šerifą Deoną Gilbo – Mindaugas Capas.

Nauji Lietuvos teatro režisūros veidai

Režisierius Rimas Tuminas leidžia savo mokiniams, jauniems Vilniaus mažojo teatro režisieriams ir aktoriams, patiems svarstyti, kokios gali būti teatrinio proceso galimybės. Bandydami rasti teisingus dramos analizės kelius, jie ne tik stebi praeities įtaką šiuolaikinei kultūrai, bet ir tai, kaip nauja atsiveriame sename.

Jauniausi Rimo Tumino mokiniai – režisieriai ir aktoriai – spalio 1–6 dienomis pakviesti į festivalį „Baltiskij dom“. Tai didelis ne tik pedagogo R.Tumino, bet ir visos lietuvių teatrinės mokyklos įvertinimas. Šios gražios festivalio iniciatyvos dėka Sankt Peterburge įvyks ne tik susitikimai su R.Tuminu, bet bus parodyti trys Mažojo teatro spektakliai: „Atsitiktinumas“, „Viskas gerai“ ir „Batraištis“.

Jaunoji režisierė Gabrielė Tuminaitė pasirinko XIX a. autoriaus Prospero Mérimée kontraversiškų atsiliepimų susilaukusį kūrinį „Atsitiktinumas“. Šį spektaklį ji sukūrė žaismingai, o tam, kad galėtų laisvai prabilti į žiūrovą, išsakyti savo laikmečio ir bendraamžių mintis, naudojo švelnios parodijos elementus. Romantizmo epochoje parašytoje komedijoje susipina pavydo, meilės, keršto temos, keliami filosofiniai, religiniai klausimai. Intelektuali, lakoniškai ir lengvai parašyta pjesė šiandien skamba aktualiai, nelieka vodevilio žanro rėmuose ir veržiasi į šiuolaikinių problemų lauką.

„Mistro“ kelionė

Intelektu ir šmaikščiu sąmoju spinduliuojanti naujoji Mariaus Ivaškevičiaus drama „Mistras“ jau pradėjo savo kelionę Mažajame teatre. Po pirmųjų praėjusio sezono repeticijų dramaturgas kūrinį papildė, o rugsėjo mėnesį aktoriams bus skaitomas paskaitų ciklas apie Mickevičiaus epochą. Režisierius R.Tuminas, grįžęs po rugsėjo 2 d. Maskvos Vachtangovo teatre įvyksiančios Antono Čechovo „Dėdės Vanios“ premjeros, pradės intensyvų „Mistro“ repeticijų periodą. Po „Madagaskaro“ Vilniaus mažojo teatro aktoriai ypatingai pamilo M. Ivaškevičiaus stilių, įsiklausė į jo išsakomas mintis ir jas perpratę įtaigiai perteikia žiūrovui. Tai teikia vilties, kad darbo procesas kuriant „Mistrą“ bus kūrybingas.

„Kitas kampas“

Vilniaus Mažasis teatras didelio žiūrovų susidomėjimo sulaukė, pristatydamas Andriaus Žebrausko iniciatyva atsiradusį improvizacijų šou „Kitas kampas“. Žiūrovai jį galės išvysti rugsėjo 9, 10 dienomis.

„Kitas kampas“ – ne pjesė, čia nėra režisieriaus, mintinai išmokto teksto ir mizanscenų, veiksmas vyksta spontaniškai, gyvai, viskas kuriama ir atliekama čia ir dabar. Žiūrovai, daugiausia jaunimas arba pagyvenę jaunos sielos žmonės, juokiasi, verkia, sulaiko kvapą iš smalsumo ir stingsta iš siaubo. Ir tie, kurie scenoje, ir tie, kurie salėje, kūrybiniame procese susilydo į vieną pulsuojantį organizmą.

Šį neįtikėtiną teatrinį potyrį žiūrovams dovanoja Audrius Bružas, Ramūnas Cicėnas, Kirilas Glušajevas, Paulius Ignatavičius, Andrius Kulikauskas, Balys Latėnas, Martynas Nedzinskas, Iveta Stasiulytė, Mantas Vaitiekūnas, Rimantė Valiukaitė ir Andrius Žebrauskas.

Vilniaus mažasis teatras toliau seka pasakas

Dar iki Naujųjų metų Vilniaus mažojo teatro žiūrovai išvys naująją pasaką vaikams „Karalaitė ir princas Krabas“. Pagal italų liaudies pasakas šį spektaklį kuria R. Tumino mokinė, magistrantė Agnė Sunklodaitė. Neabejotina, kad įdomi Keistuolių teatro aktorė, šiame teatre sukūrusi nuotaikingą vaidinimą vaikams „Interviu su šlykštukais“, Mažajame teatre pasirodys ir kaip talentinga režisierė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius