Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniuje atidaroma istorinį Gintaro kelią pristatanti fotoparoda

Lapkričio 21 d., trečiadienį, 17.00 val. Vilniaus Rotušės Didžiojoje (Kolonų) salėje įvyks fotoparodos „Gintaro Kelias Baltija – Kaspija“ atidarymas. Joje perteikiamos pavasarį įvykusios ekspedicijos, kurią istoriniu prekybos Gintaro Keliu akimirkos.
„Amber route“ ekspedicijos dalyviai
„Amber route“ ekspedicijos dalyviai / Organizatorių nuotr.

Ekspediciją surengė visuomeniniu pagrindu susibūrusi Baltijos-Atlanto-Viduržemio jūros prekybos ir investicijų taryba (BAMTIC). Lietuvos verslininkų inicijuotas projektas siekia atkreipti visuomenės dėmesį į daugelį amžių gyvavusį senovės pirklių kelią ir jungusį Lietuvos Didžiąją Kunigaikštystėje su Kaspijos jūros valstybėmis.

Anot ekspedicijos vadovo Baltijos-Atlanto-Viduržemio jūros prekybos ir investicijų tarybos prezidento Roko Volungevičiaus, parodos organizatoriai siekia pristatyti Lietuvos visuomenei Gintaro kelio atgaivinimo iniciatyvą. 

„Gerai žinome, kad Lietuvos Didžioji Kunigaikštystės kariauna siekė Juodąją jūrą. Tačiau prekybinė galybė siekė dar toliau – Kaspijos jūrą. Įkvėpti istorinių LDK verslininkų, šia paroda norime parodyti Lietuvos visuomenei jos istorinės sklaidos kelius. Ekspedicijos metu ne tik ieškojome istorinių prekybos kelių į Rytus liudijimų, bet ir realiai gaivinome platų regioninį bendradarbiavimą – naujojo Gintaro kelią. Parodos lankytojai ne tik galės susipažinti su aplankytų šalių grožiu, bet ir pamatyti pagarbos Lietuvos valstybei akimirkas“, – sako R. Volungevičius.  

Parodoje bus pateikta virš 40 nuotraukų. Jose yra atspindėtos ryškiausios kelionės Gintaro keliu akimirkos: aplankytų miestų atmosferą atskleidžiantys vaizdai, susitikimai su gyventojais, įspūdingi gamtos vaizdai, ekspedicijos nuotykiai. Parodą pristatys parodos autorius Rokas Volungevičiaus, ekspedicijos istorikas archeologas VU docentas Valdemaras Šimėnas, ekspedicijos iniciatorius, dalyvis „Medicinos banko“ tarybos narys Vytenis Rasutis, Irano Islamo Respublikos ambasados Varšuvoje pirmasis sekretorius Hussein Ibrahimi.

Parodoje dalyvaus prie ekspedicijos organizavimo prisidėję valstybinių institucijų atstovai, užsienio šalių diplomatai. Foto parodos pristatymo metu pristatys tolesnes regioną apjungiančio Naujojo Gintaro kelio iniciatyvas. Parodos svečiai galės pamatyti ekspedicijos dalyvius lydėjusią didžiausią Lietuvos Vyčio vėliavą.

„Mano įsitikinimu, lietuvių nacionalinį charakterį puikiai simbolizuoja istorinis Lietuvos Vytis. Mes esame vyčiai – užkietėję nenuoramos kariai, kurie būtinai nori atveri vis naujus horizontus, užkariauti naujus plotus. Tai įrodo ne tik mūsų istorinis žygis iki Juodosios ir Kaspijos jūrų. XX amžiuje atgavę Nepriklausomybę, sustiprėję, mes ir vėl imame žiūrėti į mums artimus bei tolimus horizontus. Mes ir vėl norime sėsti ant žemaituko ar trakėno ir veržtis pirmyn ir naujai atverti kultūros, verslo ir tarpvalstybinio bendradarbiavimo horizontus“, – projekto reikšmę apibendrina ekspedicijos dalyvis Vytenis Rasutis.

Parodoje pristatomos kultūros ir verslo ekspedicijos dalyviai aplankė Gruzijos, Azerbaidžano, Irano, Turkijos svarbiausius miestus. Ten buvo surengti per dvi dešimtis dalykinių susitikimų su miestų vadovais, valstybės pareigūnais, didžiausių muziejų vadovais ir specialistais, istorikais, kultūros veikėjais bei verslo lyderiais. Pokalbiuose siekta ne tik gilesnio abipusio supratimo, bet ir konkrečių susitarimų dėl bendradarbiavimo ir partnerystės įvairiose srityse. Tuo pačiu ši ekspedicija buvo puiki proga skleisti informaciją apie Lietuvos istoriją, kultūrą, ekonomikos laimėjimus; taip pat ir galimybė sėkmingai vykdyti Lietuvos verslo diplomatiją – pristatyti mūsų valstybę kaip patikimą prekybos partnerę ir investavimo galimybę.

Neatsitiktinai LR Užsienio reikalų ministerija svariai parėmė šį projektą. O ir užsienio valstybių, kurių teritoriją kerta naujasis lietuvių tiesiamas Gintaro kelias, ambasadų parama tik įrodo, kad Lietuvos istorinis įdirbis ne tik gerbiamas, bet ir aktyviai skatinamos Lietuvos pastangos šį įdirbį toliau statyti verslo, kultūros ir tarpvalstybinio bendradarbiavimo srityse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius