Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vilniuje atidaryta pirmininkavimui ES skirta fotografijos, poezijos ir kino paroda

Nacionalinėje dailės galerijoje (NDG) trečiadienio vakarą atidaryta fotografijos, poezijos ir kino paroda „Poetiniai dokumentai“, skirta Lietuvoje ir užsienyje pristatyti Lietuvos pirmininkavimą Europos Sąjungos Tarybai 2013 metais.
Parodos „Poetiniai dokumentai“ atidarymas
Parodos „Poetiniai dokumentai“ atidarymas / URM nuotr.

Parodoje pristatomi įvairių kartų Lietuvos fotografų, rašytojų ir kino menininkų kūriniai.

URM nuotr./Parodos „Poetiniai dokumentai“ atidarymas
URM nuotr./Parodos „Poetiniai dokumentai“ atidarymas

Anot NDG pranešimo, tai vizuali kelionė po XX-XXI amžiaus Lietuvos meninės kūrybos lauką, apimanti daugiau kaip 80 metų Lietuvos fotografijos ir poezijos laikotarpį, ją papildo kino kūrėjų filmų programa.

„Parodos „Poetiniai dokumentai“ pavadinimas yra aliuzija į administracinę pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai pusę. Lietuvos pirmininkavimo metu Europos Parlamento kadencija eis į pabaigą. Tai reiškia, jog Lietuva turės užbaigti gausybę darbų, paruošti tūkstančius dokumentų ir kūrybiškai išspręsti kylančias problemas“, – sakė parodą atidaręs užsienio reikalų viceministras Rolandas Kriščiūnas.

Nors paroda sudaryta kaip reikšmingų kūrinių kolekcija, tačiau jos supratimui svarbus istorinis kontekstas.

XX amžiaus Lietuvos istorija – dramatiškų transformacijų metas, paženklintas slinktimi nuo agrarinės link urbanistinės pasaulėžiūros. Parodoje atsispindi per gana trumpą laiką patirti įvykiai: okupacijos ir nepriklausomybės atgavimas, išgyventa totalitarinės sistemos priespauda ir demokratija, masinė deportacija ir emigracija, holokaustas.

Istorinės aplinkybės kūrė ypatingas žmonių patirtis, o lietuvių menininkams kėlė iššūkius - tokius kaip poetinio pasaulėvaizdžio aktualumas humanizmo krizių akivaizdoje.

„Į šiuos iššūkius savus atsakymus teikia parodoje dalyvaujantys skirtingų kartų, įvairių meninių pažiūrų ir patirčių autoriai, bet svarbiausia, jog juos sujungia gyvenimiškas ir kūrybinis tapatinimasis su Lietuva. Šis tapatinimas negali būti suprantamas tik siaurąja nacionalumo prasme, priešingai – tai tapatumas, kuris įsiprasmina kaip neišsenkantis kūrybinių ieškojimų šaltinis – tiek tyrinėjant krašto peizažus, miestus, čia gyvenančius žmonės, tiek gilinantis į fundamentalias laiko ir atminties sampratas“, – teigiama pranešime.

Parodoje dalyvauja Vytautas Balčytis, Šarūnas Bartas, Kazys Binkis, Vytautas P.Bložė, Alfonsas Budvytis, Janas Bulhakas, Sigitas Geda, Almantas Grikevičius, Donaldas Kajokas, Jonas Kalvelis, Arūnas Kulikauskas, Algimantas Kunčius, Aleksandras Macijauskas, Aidas Marčėnas, Marcelijus Martinaitis, Arūnas Matelis, Deimantas Narkevičius, Alfonsas Nyka- Niliūnas, Sigitas Parulskis, Kornelijus Platelis, Romualdas Požerskis, Audrius Stonys, Antanas Sutkus, Henrikas Šablevičius, Indrė Šerpytytė, Algirdas Šeškus, Gintautas Trimakas, Judita Vaičiūnaitė, Arturas Valiauga, Tomas Venclova, Robertas Verba ir Rimaldas Vikšraitis.

Jau liepos 1-ąją paroda „Poetiniai dokumentai“ bus eksponuojama Berlyno miesto rotušėje ir bus pagrindinis Lietuvos pirmininkavimo renginys Vokietijoje. Vėliau paroda keliaus į Glazgo (Škotija) „Street Level Photoworks“ galeriją, taip pat į Lietuvos kultūros centrą Varšuvoje (Lenkija) bei Zalcburgą (Austrija).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius