Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniuje bus paminėtos Tibeto okupacijos metinės ir šiandien tebevykstantys žmogaus teisių pažeidimai

Kovo 8 d., penktadienį, nuo 12 val. prie Kinijos Liaudies Respublikos ambasados (Algirdo g. 36, Vilnius), Tibeto rėmėjai rengia tradicinę piketo akciją, siekdami atkreipti visuomenės bei politikų dėmesį į žmogaus teisių padėtį Tibete bei priminti prieš 65-erius metus įvykusį tibetiečių sukilimą prieš Kinijos okupaciją, - teigiama Tibeto rėmimo grupės pranešime.
Tibeto rėmėjų rengiama pilietinė akcija prie Kinijos Liaudies Respublikos ambasados
Tibeto rėmėjų rengiama pilietinė akcija prie Kinijos Liaudies Respublikos ambasados / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

1959 metų kovo 10 d. tūkstančiai taikių žmonių visame Tibete reikalavo, kad kinų ginkluotosios pajėgos pasitrauktų iš Tibeto regiono, į kurį jos įsiveržė 1949 m. Šis tibetiečių nacionalinis sukilimą buvo numalšintas jėga. Skaičiuojama, kad jo metu žuvo apie 80 tūkst. tibetiečių. Tibeto dvasinis lyderis Dalai Lama bei tūkstančiai tibetiečių buvo priversti bėgti iš savo šalies. Nuo to laiko skaičiuojama daugiau nei vienas milijonas tibetiečių aukų.

Kinijos komunistų agresija nukreipta prieš tibetiečių tautą naikinant unikalią Tibeto kultūrą, gamtą ir religiją tebesitęsia ir šiandien. Po 2008-aisiais Tibeto regione įvykusių masinių tibetiečių protestų, kurie buvo brutaliai numalšinti jėga, kilo tibetiečių susideginimo banga. Nuo tada protestuodami prieš represinę Kinijos politiką tibetiečių apgyvendintose teritorijose susidegino daugiau nei 160 tibetiečių.

Nors pasaulio bendruomenė ne kartą yra išreiškusi susirūpinimą dėl žmogaus teisių pažeidimų Tibete, Kinijos valdžia tai traktuoja kaip kišimąsi į jos vidaus politiką ir nieko nedaro, kad keistų esamą situaciją. Priešingai, naujausiose žiniose iš Tibeto kalbama apie nesibaigiančias represijas, įkalinimą mažiausia dingstimi, kankinimus, priverstinį perkėlimą bei dingimus.

Pastaraisiais metais savo akcijomis Tibeto rėmėjai taip pat atkreipia dėmesį ir į etninių uigūrų padėtį Sindziango regione, Honkongą, kurio piliečiai jau ne vienus metus pasisako prieš didesnę Kinijos įtaką šiam megapoliui bei Taivaną – demokratiją propaguojančią Kiniją.

Daugiau nei dvidešimt metų, solidarizuojantis su okupuota tibetiečių tauta, Vilniuje rengiamas Tibeto sukilimo minėjimas. Viena iš šios idėjos iniciatorių buvo šviesaus atminimo rašytoja Jurga Ivanauskaitė teigusi, kad „Tibeto tragedija nepaprastai ryškiai atspindi visos XX a. istorijos esmę – tai, kas prasidėjus okupacijai jame vyko ir tebevyksta, yra dvasinės laisvės kova su prievarta...“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius