Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniuje gyvenanti graikė Lola Sakani: „Lietuviai – labai intelektuali tauta“

Antradienį sostinės Rotušės aikštėje buvo minima Europos kalbų diena. Jos metu Graikijos kultūrą, Graikijos ambasados kvietimu, pristatė Europos folkloro ir šokių teatras „July-Veruz“, vadovaujamas jau 12 metų mūsų šalyje gyvenančios graikės Lolos Sakani.
Lola Sakani
Lola Sakani

Choreografė ir dainų atlikėja L. Sakani kartu su savo kolektyvu šoko tradicinius graikų šokius „po po po“ ir sirtakį, dainavo graikiškas dainas apie meilę. Jau 5-ajį kartą Europos kalbų dienos šventėse pristatydama tradicinę graikų kultūrą, ji pastebi, jog lietuvių publika iš kitų išsiskiria muzikiniu intelektualumu.

„Tai sakau tikrai ne visiems. Esu apkeliavusi daugelį pasaulio šalių, koncertavusi net ir tokiose egzotiškose šalyse, kaip Kinija, Indonezija, todėl galiu drąsiai sakyti, jog Lietuvos publika geriausiai priima, supranta atlikėją: yra išprususi tiek istoriškai, tiek kultūriškai, – sako L. Sakani. – Be to, jūs tikrai nesate šalta tauta. Tą pastebiu ir savo kolektyve, kuriame šoka vien lietuviai – kartais tenka juos net „gesinti“, kaip jie sugeba įsijausti“.

L. Sakani pastebi, jog kalba – viena iš esminių tautos vertybių, ir tik pažinę kitos šalies kalbą, ją išmokę galime perprasti kultūrą. „Kaip Lietuvos kultūros negalime tapatinti tik su cepelinais ar krepšiniu, taip ir Graikijos – tik su sirtakiu, todėl džiugu, kad vyksta tokios šventės, kuriose galima plačiau prisistatyti“, – teigia moteris, pati kalbanti 5-iomis užsienio kalbomis ir šiuo metu besimokanti dar vienos – rusų.

Lola Sakani pastebi, kad vieši renginiai padeda griauti ir įsisenėjusius mitus, pavyzdžiui, jog tradiciniam graikų folklorui būdingas linksmumas ir trankumas. „Iš tiesų, mūsų folklorui, turinčiam labai gilias tradicijas, būdingas lyriškumas, jausmingumas, – sako L. Sakani. – Graikams šokis – tikras spektaklis, kuriame dalyvauja 20-50 žmonių, ir kurio metu įpinti kiekvieno jų monologai, pasakojimai, išliejamos sielos gelmėse glūdinčios emocijos“.

Pasak choreografės, šokėjos ir dainų atlikėjos, jai svarbiausia – būti sąžininga sau ir publikai: „Jei einu į sceną, kai suplanuota vakaro programa – lyriška, liūdna, o mano vidinė būsena pakylėta, keičiu programą. Su garso režisieriumi net esame sutarę slaptus ženklus“.

L. Sakani tik apgailestauja, kad Lietuvos sostinėje labai mažai vietų, kuriose būtų galima rengti teatralizuotus šokių pasirodymus. „Keista, jog tokiose Vilniaus erdvėse kaip „Menų spaustuvė“, organizuojami renginiai įmonėms, o tuo metu profesionalūs atlikėjai, pasiryžę sumokėti tokią pačią kainą už erdvės nuomą – nepriimami“, – stebisi Lola Sakani, kurios kolektyvas šiais metais Čekijoje, pasauliniame šokių festivalyje „News Prague Dance Festival 2012“, buvo įvertintas prizine vieta modernaus folkloro kategorijoje. „Mano šokių kolektyve – vien lietuviai, atstovaujame Lietuvai pasaulyje, garsiname ją, tačiau net valstybės remiami teatrai nenori mūsų įsileisti“, – neslepia nusivylimo L. Sakani. Tačiau ji sako esanti maloniai nustebinta dėmesio mažesniuose Lietuvos miestuose ir miesteliuose, kur jaunas kolektyvas sutinkamas itin šiltai ir draugiškai.

Lola Sakani į Lietuvą atvyko 2000 m. Čia įkūrė Europos folkloro ir šokių teatrą „July-Veruz", kurio artistai pasauliniame šokių festivalyje pelno aukščiausius apdovanojimus. Labiausiai išgarsėjo pasirodžiusi Lietuvos publikai muzikiniame TV šou „Žvaigždžių duetai“.

2001 m. Europos Sąjunga ir Europos Taryba nusprendė kasmet rugsėjo 26-ąją minėti Europos kalbų dieną ir taip atkreipti dėmesį į įvairiakalbę Europą. Šią dieną vyksta renginiai, kurių tikslas – paskatinti kalbų mokymąsi, ugdyti pagarbą visoms Europos, jos regionų ir tautinių mažumų kalboms. Šiuo metu greta 23 oficialių Senojo žemyno kalbų yra priskaičiuojama apie 60 regioninių, taip pat jas papildo iš viso pasaulio atvykusių į Europą gyventi žmonių kalbos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius