Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniuje – kimono ir pieštos moliuskų geldelės iš Japonijos (nuotraukos)

Tradiciniai proginiai kimono, iš kartos į kartą perduodamos siuvinėtos kimono juostos, gamtos motyvais išpieštos moliuskų geldelės, japoniškomis technikomis komponuotos puokštės – visa tai pristatoma smalsiems lietuviams. Besidomintys mums vis dar egzotiška japonų kultūra nuo ketvirtadienio 16 val. laukiami Vilniaus paveikslų galerijoje, kur į Lietuvą atvykusios japonės meistrės pristatys savo tradicinio meno kūrinius.
Meistrės iš Japonijos lietuviams pristato tradicinio meno kūrinius.
Meistrės iš Japonijos lietuviams pristato tradicinio meno kūrinius. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Pernai apsilankiusi Lietuvoje, likau sužavėta šia šalimi ir nusprendžiau šiais metais čia pristatyti parodą. Per metus pagaminau penkis kimono, galvodama būtent apie Lietuvą, ir naudojau žolių spalvas, atspindinčias šią šalį“, – prisipažino kimono meistrė Masu Yamamoto.

Kimono apsirengti nėra taip paprasta – tai nėra funkcionalus rūbas, tačiau tą patį kimono gali vilkėti ir smulkutė, ir labai stambi moteris. Skirtingai nei vakarietiški drabužiai, kimono keliauja iš kartos į kartą ir turi gilią prasmę.Menininkė apgailestavo, kad šiuolaikiniame pasaulyje kimono nešiojama vis rečiau, tai tampa proginiu, bet ne kasdieniu apdaru. Vis dėlto kiekviena japonė turi mažiausiai vieną kimono, o pati M.Yamamoto nusišypsojusi prasitarė, kad jos spintoje – per 30 kimono.

„Kimono apsirengti nėra taip paprasta – tai nėra funkcionalus rūbas, tačiau tą patį kimono gali vilkėti ir smulkutė, ir labai stambi moteris. Skirtingai nei vakarietiški drabužiai, kimono keliauja iš kartos į kartą ir turi gilią prasmę. Aš jau esu garbaus amžiaus, todėl ir esu paveldėjusi tiek daug kimono“, – paaiškino kimono kūrėja.

Lietuvos lankytojai Vilniaus paveikslų galerijoje galės apžiūrėti preciziškai išpaišytas moliuskų geldeles – japonų namuose šios geldelės paprastai yra keičiamos, atsižvelgiant į metų laikus, ir eksponuojamos matomoje vietoje.

„Labai mėgstu valgyti moliuskus – po pietų liekančios geldelės pasirodė labai gražios ir man buvo gaila jas išmesti, dėl to pradėjau jas paišyti. Tai darau jau 10 metų, – pasakojo menininkė Yumiko Matsumoto. – Japonijoje šis menas nėra dažnai, nes norint paišyti geldeles – būtina turėti gerą regėjimą. Džiaugiuosi, kad turi geras akis.“

Rugsėjo 26 d., šeštadienį, 13 val. japonų renginių ciklas Vilniaus paveikslų galerijoje pasibaigs įspūdinga meistrės Korei Matsumoto Ikebana – japoniško puokščių komponavimo meno – demonstracija.

„Atstovauju japoniško meno krypčiai, kuri naudoja buityje esančius daiktus ir augalus puokščių kūrimui. Apsilankiusi Vilniaus botanikos sode likau sužavėta lietuviškais augalais – būtent iš jų šeštadienį kursiu puokštes“, – anonsavo Korei Matsumoto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius