-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniuje nuskambės unikalus džiazo pianisto rečitalis

„Būtų nuodėmė pakviesti į Lietuvą tokį pianistą, ir nesurengti jo koncerto“, - teigia organizatoriai, nutarę atverti tarptautinį konkursą-festivalį „Jazz improvizacija 2009“ konkurso komisijos pirmininko, prancūzų pianisto Francko Amsallemo rečitaliu Piano.lt salėje spalio 1 d.
Menininkas Franckas Amsallemas
Menininkas Franckas Amsallemas / Organizatorių nuotr.

Franckas Amsallemas yra absoliutus džiazo pianistas – svingas, draivas, pasažai, improvizacinė išmonė, harmonijos laisvė, ekspresija, frazavimas, stilistinis universalumas bei artikuliacijos įvairovė jo grojime sudaro visumą, kurią galima drąsiai ir be išlygų pavadinti tobulu džiazo pianizmu. Žurnalo „Jazz-Hot“ apžvalgininkas Jean-Marie Hacquier paskelbė jį originaliausiu pianistu Prancūzijoje po didžiojo Petrucciani. Žymusis kolega Martial Solal pagarbiai teigia, jog jis – „pirmasis ir visų priešaky esantis nepralenkiamas pianistas ir tiek pat nepralenkiamas kompozitorius“. Garsusis JAV džiazo muzikas ir pedagogas Dave Liebman sako, kad „jo muzika yra tikra šiuolaikinio džiazo vitrina, kurioje yra visi dalykai, kuriuos tikėtumėtės tokioje virtinoje rasti.“

Ištobulinęs improvizacijos fortepijonu įgūdžius Berklee koledže, vėliau mokęsis Manthatano muzikos mokykloje, Franckas Amsallemas pirmą kartą privertė apie save kalbėti pasaulio džiazo bendruomenę, tapęs Džeksonvilio džiazo pianistų konkurso laureatu. Tuomet jis laimėjo antrąją premiją, o trečioji atiteko vienam įstabiausių nūdienos muzikos novatorių Bradui Mehldau.

Debiutinis albumas „Out a Day“, įrašytas drauge su Gary Peacocku bei Billu Stewartu, inspiravo džiazo kritikus anonsuoti naujos didelės džiazo asmenybės įžengimą į muzikinės industrijos pasaulį. Per trisdešimt kūrybinių metų pianistas išleido aštuonis originalius albumus, kurių kiekvienas buvo reitinguotas ir aptartas žymiausiuose džiazo leidiniuose, pradedant „Down Beat“ ir baigiant Prancūzijos muzikos žurnalais. Paskutinysis rinkinys „Asmallem Sings“, netrukus pasirodysiantis interneto prekyboje, yra išskirtinis tuo, kad jame Franckas Amsallemas skamba ne tik kaip pianistas, bet ir kaip dainininkas – turintis malonaus tembro išraiškingą balsą ir puikią stiliaus pajautą.

Šešiolika metų išgyvenęs Niujorke, grojęs su tokiais autoritetais kaip Gerry Mulligan, Charles Lloyd, Ray Hargrove, Joshua Redman, Joe Chambers ir kt., pianistas nutarė sugrįžti į Paryžių, daugiau susikoncentruoti į autorinius projektus bei kompoziciją (ne tik fortepijoninių kūrinių, bet ir stambių partitūrų bigbendui ar kameriniam orkestrui). Ir, reziduodamas Prancūzijos sostinėje, jis sėkmingai tęsia aktyvų koncertinį gyvenimą. Francko Amsallemo koncertinių maršrutų kreivės kerta JAV, Kanadą, Pietų Afriką, Izraelį, Kiniją, Olandiją, Belgiją, Kroatiją, Portugaliją, Ispaniją, Armėniją, Libaną, Meksiką, Alžyrą, Vidurio Ameriką... Nuo spalio 1 d. Amsallemo muzikiniame žemėlapyje atsidurs ir Lietuva.

„Džiazo pianistas“ yra gana paplitusi muzikantų rūšis, tačiau džiazo pianisto solo rečitalis – labai reta ir prabangi koncerto forma. Konkursas-festivalis „Jazz improvizacija“ dedikuotas būtent džiazo improvizacijai fortepijonu solo ir šiais metais bus pradėtas išskirtinai meistrišku jos pavyzdžiu. Spalio 1 d. 19 val. Piano.lt salėje (Trakų 9/1) vyksiantis Francko Amsallemo koncertas skiriamas Pasaulinei muzikos dienai. Bilietus platina „Tiketa“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius