Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniuje – senosios Romos giedojimo mokyklos gavėnios giesmės

Kovo 13-osios vakarą, 18 valandą Gailestingumo šventovės ansamblis Bažnytinio paveldo muziejuje atliks senosios Romos giedojimo mokyklos gavėnios giesmes, rašoma pranešime spaudai.
Romos giedojimo mokyklos gavėnios giesmės
Romos giedojimo mokyklos gavėnios giesmės

Tęsdamas senosios liturginės muzikos pristatymą, GŠ Ansamblis šiuo koncertu vėl atveria galimybę priartėti prie retai girdimų muzikos paveldo perlų. Kalėdų laikotarpiu muziejuje buvo giedamos XII–XIII a. Paryžiaus Dievo Motinos katedros (Notre-Dame) mokyklos kompozicijos, o dabar ansamblis kviečia klausytojus panirti į dar senesnę – senosios Romos – epochą.

Senasis Romos giedojimas yra kertinis krikščionybės liturginės sąmonės akmuo, jis ne tik duoda raktą į Jeruzalės šventyklos giesmių tradiciją, bet ir leidžia perprasti psalmodijos lobius. Šis repertuaras šiandien mažai žinomas ne tik plačiajai visuomenei, bet net muzikantams. Tačiau tai galimai vienas seniausių Lotynų ir Graikų Bažnyčių muzikos variantų, be to, trūkstama grandis tarp bizantiškojo, koptų ir sirų giedojimo tradicijų ir Vakarų muzikos.

Iki XIII a. šis repertuaras lydėjo Romoje vykstančias popiežiškąsias liturgijas, tačiau popiežiui įsikūrus Avinjone buvo užmirštas. XX a. atrasti penki senojo Romos giedojimo rankraščiai, iš kurių seniausias – 1071 m., priklausantis Šv. Cecilijos bazilikai Romoje.

Romos giedojimo mokyklos gavėnios giesmės
Romos giedojimo mokyklos gavėnios giesmės

]GŠ Ansamblis: Gabija Vaičiulienė, Laurynas Adamonis, Tautvydas Mažeika, Antanas Pundzius, Bruno de Labriolle.

GŠ Ansamblis – Vilniaus vokalinis sakralinės muzikos kolektyvas. Ansamblio nariai aktyviai puoselėja sakralinės muzikos tradiciją Lietuvoje, tarnauja liturgijoje, formuoja repertuarą, gilindamiesi į senąją sakralinę ir tradicinę muziką. Ansamblis rengia koncertus Lietuvoje ir užsienyje kartu su kitais muzikantais: Davide Bucciu, Bartoszu Izbickiu, Jeanu-Ettienne’u Langianni, Marceliu Pérès, ansambliu „Morgaine“.
Svarbiausios ansamblio kompaktinės plokštelės: „Evangelija pagal Joną“ (2018), „Kantičkos“ (2019), „Clavis Coeli“ (2022). Šiuo metu rengiama dar viena – XVII a. Vilniaus jėzuitų giesmių – kompaktinė plokštelė „Giesmės tikėjimui katalickams priderančios“.

Koncertas įvyks Bažnytinio paveldo muziejuje (Šv. Mykolo g. 9, Vilnius).
Bilieto kaina 15 Eur (10 Eur – su nuolaida senjorams, studentams, moksleiviams). Bilietus galima įsigyti „Paysera tickets“ sistemoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius