Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniuje – septintasis teatro festivalis „Sirenos“

Į Vilnių teatro gerbėjus vėl kvies „Sirenos“. Septintus metus vykstantis Vilniaus tarptautinis teatro festivalis spalio 7–15 dienomis pristatys naujausius užsienio ir lietuvių spektaklius, pakvies susitikti su teatralais bei teatro gerbėjais tradicija tapusiose diskusijose po spektaklių.
Maria Grazia Cipriani „Hamletas“
Maria Grazia Cipriani „Hamletas“. / F.Brancoli nuotr.

Nors šiemet „Sirenų“ užsienio programa ne tokia plati, kokios tikėtasi, tačiau ne mažiau ambicinga. Tai įrodė dar 2010-ųjų vasario pabaigoje festivalyje apsilankęs japonų teatro meistras Tadashi Suzuki, dusyk parodęs legendinį savo spektaklį „Dionisas“. Rudenį toliau programą tęs tarptautinė Jerzy Grotowskio ir Thomo Richardso centro  trupė, „Teatro del Carretto“ iš Italijos ir estų teatras NO99. 

Pirmasis žiūrovų susitikimas įvyks su 1986 metais Italijoje įkurto Jerzy Grotowskio ir Thomo Richardso centro spektakliu „I am America“, sukurtu pagal amerikiečių literatūros chuligano, „beat-generation“ poeto Alleno Ginsbergo eiles.

Kita pažintis su italų šiuolaikiniu teatru – tai „Teatro del Carretto“ ir režisierės Marios Grazios Cipriani „Hamleto“ pastatymas. Marios Grazios Cipriani pasiekimai įvertinti daugybe prizų įvairiuose Europos teatro festivaliuose. Pernai už spektaklį „Pinokis“ „Teatro del Carretto“ pelnė publikos apdovanojimą Sankt Peterburgo teatro festivalyje „Baltiskij dom“.

Paskutiniąją festivalio dieną žiūrovai išvys estų teatro NO99 spektaklį „Kaip paaiškinti paveikslus negyvam triušiui“. Vokiečių menininko Josepho Beuyso ir „šunžmogio“ Olego Kuliko performansų pagrindu sukurtas spektaklis – žvilgsnis ne tik į teatro, bet ir į paties meno prigimtį. Apie kultūros politikos situaciją kalbančiam teatrui nepamaišė ir keistas sutapimas, kad spektaklio repeticijoms einant į pabaigą Estijos kultūros ministre tapo moteris, kurios pavardė reiškia „triušį“.

Kaip ir kasmet, „Sirenose“ bus pristatyta ir įdomiausių praėjusio Lietuvos teatrinio sezono darbų programa. Žiūrovai pamatys netrukus antrosios dalies premjeros sulauksiantį Rimo Tumino „Mistrą“ , vos sykį sostinėje matytą jauniausiosios lietuvių režisūros kartos atstovų  Artūro Areimos spektaklį „Laimingi“ ir Ievos Stundžytės spektaklį „Antigonė (ne mitas)“, Agniaus Jankevičiaus spektaklį „Prakeikta meilė“,  Beno Šarkos spektaklį-performansą „Kiaurai“ ir suomių režisieriaus Kristiano Smedso teatrinės akcijos „Vyšnių sodas“ vaizdo įrašą.

Užsienio programos spektakliai bus rodomi nedidelėje, bet jaukioje „Menų spaustuvės“ (Šiltadaržio g. 6) erdvėje. Po spektaklių žiūrovai bus laukiami įdomiam pokalbiui su kūrėjais. Festivalio įžanga taip pat taps susitikimas su teatralais – Lietuvos muzikos ir teatro akademijos 2-uose (Kongresų) rūmuose (Tilto g. 16) bus rodomas Jerzy Grotowskio ir Thomo Richardso centro dokumentinis filmas „Action in Aya Irini“, aktoriai bus kviečiami į keturias dienas truksiančias kūrybines dirbtuves.

Bilietus į spektaklius bus galima įsigyti „Tiketa“ ir „Bilietai.lt“ kasose. Visa festivalio „Sirenos“ programa – puslapyje www.okt.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius