Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniuje – smuikininkui Heifetzui skirti koncertai

Sausio 9 – 13 dienomis „Vilniaus – Europos kultūros sostinė 2009“ programą papildys projekto „Hommage a Heifetz“ koncertai. Genialiajam XX a. smuikininkui Jaschai Heifetzui pagerbti skirti renginiai yra Kultūrų (at)pažinimo programos dalis, kuri skirta savitai Vilniaus kultūrinei įvairovei atskleisti, skatinanti pažinti Lietuvos ir kitų šalių kultūrinius bendrumus ir skirtumus.
Skamba muzika
Skamba muzika / BFL/Sauliaus Žiūros nuotr.

Sausio 9 d. 19 val Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje, bendradarbiaujant su Europos muzikos konkursų jaunimui sąjunga (EMCY – Europian Union of music competitions for youth), įvyks „Europos koncertas“. Jame su Lietuvos kameriniu orkestru muzikuos tarptautinių smuikininkų konkursų nugalėtojai iš Pietų Korėjos, Moldovos, Vokietijos ir Lietuvos.

Sausio 13 d. 19 val Nacionalinėje filharmonijoje su programa „Hommage a Heifetz“ pasirodys garsus smuikininkas Gidonas Kremeris ir jo vadovaujamas kolektyvas „Kremerata Baltica“. Koncerte skambės lietuvių ir kaimyninių šalių kompozitorių: R. Šerkšnytės, K. Pendereckio, A. Pärto, A. Schnittke ir kt. kūriniai.

Renginiai „Hommage a Heifetz“ yra ne tik „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ programos dalis, bet ir papildo šįmet trečiąjį kartą vyksiantį Tarptautinį J. Heifeco smuikininkų konkursą. Išskirtinio talento XX amžiaus smuikininkas Jaša Heifecas (1901-1987) savo kūrybos ir gyvenimo kelią pradėjo Vilniuje, taip pelnydamas mūsų sostinei gimtojo Heifeco miesto šlovę. Gimęs daugelio tautų numylėtame, o žydų net „Lietuvos Jeruzale“ pramintame mieste, smuikininkas visą gyvenimą atmintyje išsaugojo ne tik savo namų gyvenimo ir muzikavimo tradicijas, bet ir vaikystėje patirtą gyvybingą daugiakultūrinės aplinkos poveikį.

Būtent Vilniuje 2001 m., kuomet pasaulis minėjo J.Heifeco 100-metų gimimo sukaktį, buvo surengtos iškilmingos Smuiko dienos ir Tarptautinis J. Heifeco smuikininkų konkursas, tapęs pirmuoju pasaulyje, kurio pavadinime įrašytas legendinio smuikininko vardas. Konkurso entuziastų – Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorių Petro Radzevičiaus ir Jurgio Dvariono pastangomis, remiant Kultūros ministerijai, J. Heifeco smuikininkų konkursas tapo nuolatiniu, vykstančiu kas ketverius metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius