Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniuje – VDA dėstytojo iš Ukrainos personalinė, Lietuvoje sukurtų darbų, paroda

Prasidėjus karui Ukrainoje, Vilniaus dailės akademija į savo studijų procesą integravo studentus ir dėstytojus iš šios nelaimės ištiktos šalies. VDA bendruomenę praturtino ir garsus menininkas bei profesorius Oleksandr Belianskyi iš Nacionalinės Kijevo dailės ir architektūros akademijos. Apsistojęs mūsų šalies sostinėje profesorius aktyviai kūrė ir savo patirtimi dalinosi su Vilniaus fakulteto studentais, o liepos 19 - 21 dienomis, VDA galerijoje „Akademija“ surengs Lietuvoje sukurtų darbų parodą.
Oleksandr Belianskyi
Oleksandr Belianskyi / Asmeninio archyvo nuotr.

Profesorius daugiau nei du mėnesius Vilniaus dailės akademijoje vedė vakarinius piešimo kursus. Pasak menininko, jis turėjo galimybę asmeninius kūrybinius sumanymus vystyti VDA suteiktoje studijoje, o šią savo kūrybą netrukus pristatys ir galerijoje „Akademija“.

Pasak Oleksandro Belianskyio, pagrindinio kūrinio ir parodos pavadinimas – „Requiem“ nėra atistiktinis. „Parodos pavadinimas toks pat, kaip ir garsiosios Anos Achmatovos eilėraštis ar Wolfgango Amadeus Mozarto vienas žymiausių muzikos kūrinių, o ir daugybei kitų menininkų lemta kurti savas „Requiem“ versijas. Tad ir manasis „Requiem“ įvyko spontaniškai“, – apie parodos idėja pasakoja menininkas.

„Atvykęs į Lietuvą apsistojau VDA dėstytojos Gintarės Valevičiūtės Brazauskienės ir jos vyro Lauryno šeimoje. Po Kijevo įvykių ir gyvenimo Vilniuje asociatyviai kilo mintis lyginti skirtingus pasaulius „prieš ir po“. Vaizduojamasis menas turi savitą uždavinį ir savus vizualinius sprendimus, kurie kartais puikiai atsiskleidžia ant drobės. O juk „Requiem“ (ramybė, ramybė) – tai daugelio vakarų krikščioniškų bažnyčių (katalikų, anglikonų, liuteronų) liturgija, skirta laidotuvėms, laidotuvių mišioms (lot. Missa pro defunctis), mišioms už mirusius“, – primena Kijevo dailės ir architektūros akademijos profesorius.

„Mano kūryba apjungia Lietuvą ir Ukrainą. Kairė ir dešinė dalys skirtos Vilniui, kuriame esu dabar. Centrinė – Ukrainos dalis, karas, kuris vyksta dabar. Pagrindiniame kūrinyje beveik biblinė istorija... Šventoji Šeima... Senieji meistrai... Tunikos kaip drobulės... Palaidoti kūnai... Ginklų nuolaužos... Konvencionalumo momentas sprendžiant formą... eklektika ir simbolika, tas pats laikas... spalvos. Centras...centro poslinkis, statika. Figūra ir kompozicinio sprendimo dinamika...“, – gyvai ir entuziastingai savo kūrinius, gimusius Vilniuje aptaria Oleksandr Belianskyi.

Parodoje „Requiem“ bus eksponuojami ir mažesnio formato piešiniai, kurie buvo sukurti šiuo metu Oleksandrui Belianskyiui apsistojus Vilniuje. Pasak Ukrianos menininko ir Kijevo dailės ir architektūros akademijos profesoriaus, paroda, kad ir kokio amžiaus, patirties, gebėjimų bebūtų menininkas, ypač vykstanti užsienyje, yra didelis ir rimtas išbandymas.

„Pakeliui į studiją, kurią maloniai parūpino VDA akademija, užeidavau į Šv. Pranciškaus Asyžiečio (Bernardinų) bažnyčią, paskui Užupį. Šios vietos inspiravo mane ir suteikė jėgų dirbti šiuo sunkiu mano šaliai ir jos žmonėms metu. Tikiuosi, kad mano darbai, sukurti Vilniuje, bus įdomūs ir Lietuvos žiūrovams“, – į savo personalinę parodą „Requiem“ kviečia Oleksandr Belianskyi.

Paroda veiks liepos 19–21 dienomis VDA galerijoje „Akademija“ (Pilies g. 44). Jos atidarymas įvyks liepos 19d., 17 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius