Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniuje – žymiausio Didžiosios sinagogos XX a. – XIX a. kantoriaus kūrybos pristatymas

Liepos 16 d., ketvirtadienį nuo 11.00 val. Vilniuje, Stiklių ir Žydų gatvių sankirtoje, Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus visuomenei pristatys XIX a. pabaigoje - XX a. pirmoje pusėje Vilniuje gyvenusio, vieno žymiausio to meto žydų kantoriaus, operos arijų ir žydų liaudies dainų jidiš kalba atlikėjų Geršono Sirotos ( 1874-1943) kūrybą. Dėl įspūdingo balso amžininkai jį vadino „žydų Caruso“. Šis palyginimas su legendiniu XX a. operos žvaigžde Enrico Caruso rodo Geršono Sirotos ypatingą talentą ir populiarumą, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Geršonas Sirota
Geršonas Sirota / Organizatorių nuotr.
Temos: 2 Muziejus Žydai

Geršonas Sirota gimė Podolėje (Ukraina), jo tėvas buvo sinagogos kantorius. Prieš atvykdamas į Vilnių giedojo Odesos sinagogoje, gražiu balsu bei išraiškinga dainavimo maniera atkreipė į save dėmesį, buvo pakviestas į Vilniaus sinagogą, kur jis pradėjo ilgą ir sėkmingą bendradarbiavimą su choro vadovu Leo Loewu (1876-1960) – dirigentu, folkloristu, aranžuotoju. G.Sirota ir jį lydėjęs choras aktyviai koncertavo, jų gastrolių maršrutai driekėsi vis tolyn nuo Lietuvos. Garsas apie juos pasklido po visą Rusijos imperiją, pasiekė caro dvarą, ir jie buvo pakviesti surengti koncertą caro šeimai Sankt Peterburge.

Geršonas Sirota buvo pirmasis žydų kantorius, kurio dainavimas buvo įrašytas plokštelėje. Pradedant nuo 1902 m. Geršonas Sirota įrašė daugiau nei 175 plokšteles. Šie įrašai pradėti platinti visoje Europoje ir Amerikoje.

1905 metais G.Sirota iš Vilniaus persikėlė į Varšuvą, ten tapo „Tlomazke Shul“ vyriausiu kantoriumi. Dešimtmetį trukęs šio muziko sąlytis su Lietuva buvo reikšminga gairė litvakų kultūros istorijoje. Geršonas Sirota naciams okupavus Lenkiją žuvo Varšuvos gete.

Organizatorių nuotr./Kantor Sirota su choru Wilna plokštelė
Organizatorių nuotr./Kantor Sirota su choru Wilna plokštelė

Teatralizuoto pristatymo metu sutiksite lyg iš XX a. pr. atvykusius miestelėnus, pasipuošusius stilizuotais istoriniais dailininkės, scenografės Dalios Mataitienės kurtais kostiumais lietuvių folkloro teatro spektakliui – koncertui „Scenos vaizdeliai“ iš lietuvių dramaturgijos ir muzikos pradininkų kūrybos (premjera 1975 m., sceninė kompozicija Povilo Mataičio).

Vilniečiai ir miesto svečiai turės galimybę išgirsti apie legendinį muziko gyvenimą ir kūrybą, bei pasiklausyti talentingo dainininko dainų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius