Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vilnius ruošiasi Dainų šventei: vien Vingio parko estradai skirta 200 tūkst. Lt

Kaune birželio 28-ąją, o Vilniuje liepos 2 dieną prasidėsianti Dainų šventė skatina pasitempti erdvių, kuriose ji tradiciškai vyksta, šeimininkus. Vilniuje tokios vietos yra kelios. Tradiciniai amatai ir mėgėjiški teatrai įsikurs Bernardinų sode ir jo prieigose, ansambliai pasirodys Kalnų parke, šokėjai – Lietuvos futbolo federacijos (LFF) stadione, dainininkai – Vingio parke. Kalnų ir Vingio parko estradas būtina kapitaliai remontuoti, apie tai kalbama prieš kiekvieną Dainų šventę. Tačiau ir šiemet pinigų rasta tik kosmetiniam padažymui.
Vilniaus Vingio parke
Vilniaus Vingio parke / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šių metų Dainų šventė mini išties įspūdingą jubiliejų – 90 metų nuo pirmosios tokios šventės, surengtos Lietuvoje. Šiemet šventė „Čia – mano namai“ pirmiausia į savo sūkurį įtrauks Kauną (nuo šio šeštadienio), o tada ir Vilnių – čia jos akordai skambės liepos 2-6 dienomis.

Reikia kapitalinio remonto

Kultūros ministras Šarūnas Birutis iki šventės likus kelioms dienoms Vilniuje išsiruošė apžiūrėti erdvių, kuriose vyks didieji renginiai – Kalnų parko, kur šurmuliuos Ansamblių diena, ir Vingio parko, kur tradiciškai rengiamas baigiamasis Dainų šventės renginys – Dainų diena.

„Visos tarnybos dirba savo darbą, atrodo, visi bus pasiruošę. Viską apžiūrime iš anksto, penktadienis jau paskutinė diena, kai turime sudėlioti visus taškus, – apėjęs Vingio parko estradą sakė ministras. – Padaryta tikrai daug, pasiruošimas vyko tiek Vilniuje, tiek Kaune, dirbo daug institucijų – pradedant policija, sveikatos apsaugos specialistai, jau nekalbu apie erdves – sutvarkytos visos erdvės, investuoti eilinį kartą pinigai. Vien į šią estradą investuota 200 tūkst. Lt.“

Tačiau ministras pripažįsta – tiek Vingio, tiek Kalnų parkų estradoms būtinas kapitalinis remontas. O tam – dideli pinigai, nes skaičiuojama, kad vien Vingio parko estrados rekonstrukcija galėtų kainuoti 20 mln. Lt. „Estradai – 50 metų. Reikia galvoti apie rekonstrukciją, kad galėtume išnaudoti visas erdves, sustiprinti konstrukcijas, pakeisti stogo dangą. Gal net artimiausioje ateityje tą pavyks padaryti“, – vilties nepraranda Š.Birutis.

Dalyvių – 37 tūkstančiai

Šiemetinėje Dainų šventėje iš viso dalyvaus net 37 tūkst. dalyvių, iš kurių daugiau nei tūkstantis atvažiuos iš užsienio: Australijos, Argentinos, Brazilijos, Baltarusijos, Didžiosios Britanijos, JAV, Kanados, Latvijos, Lenkijos, Rusijos, Švedijos, Ukrainos, Urugvajaus, Vokietijos.

Vilniuje šventė prasidės liepos 2 dieną – Katedros aikštėje bus duotas ženklas, kad Dainų šventė prasideda. „Bendromis dainomis pradėsime veiksmą Katedros aikštėje, Bernardinų sode ir jo prieigose, nes jau liepos 3 dieną čia įsikurs tradiciniai amatininkai, vaikų miestelis, kur miestiečiai ir miesto svečiai galės atvesti ir palikti savo vaikus išbandyti tradicinius amatus“, – pasakojo Irena Seliukaitė, Kultūros ministerijos Regionų kultūros skyriaus vedėja.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Vilniaus Vingio parke
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Vilniaus Vingio parke

Vienas iš šios šventės akcentų – tautinio kostiumo pristatymas. Baltų genčių istoriją Valdovų rūmų kieme pristatys šiuolaikinio šokio ir muzikos meistrai.

Mėgėjų teatrai vaidins „Metus“

Prie Bernardinų sodo, Katedros aikštėje susirinks ir folkloro kolektyvai, veiks mugė. „Pirmą kartą plačiai pasklis ir mėgėjų teatrai, kurie prie Valdovų rūmų visą dieną vaidins, atliks, kalbės Kristijono Donelaičio „Metus“. Veiksmas turėtų būti ypatingai įdomus, nemokamas, todėl visi žiūrovai galės džiaugtis visos Lietuvos mėgėjų teatrais“, – sakė I.Seliukaitė.

Ansamblių vakaras vyks liepos 3 dieną Kalnų parke, šokių – šeštadienį, liepos 5-ąją, LFF stadione, dainų – Vingio parke, liepos 6 dieną. Finaliniame renginyje pasirodys net apie 15 tūkst. dainininkų. 

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Vilniaus Vingio parke
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Vilniaus Vingio parke

LFF stadionas dar neišmėgintas, tad kaip jo danga slys šokėjų bateliai – nežinia. Tačiau I.Seliukaitė užtikrino, kad visos dangos, tinkamos žaisti futbolą, tinka ir šokiams.

2003 m. Dainų ir šokių švenčių tradicija Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje buvo paskelbta Žmonijos žodinio ir nematerialaus kultūros paveldo šedevru, tačiau po to, kai įsigaliojo Nematerialaus kultūros paveldo apsaugos konvencija ši tradicija kartu su kitomis įrašyta į UNESCO Reprezentatyvųjį žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašą (2008).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius