Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vykstantiems į „Positivus“ – festivaliautojo atmintinė

Jau šį savaitgalį Latvijos pajūryje, Salacgryvoje, vyks bene didžiausias Baltijos šalyse vasaros festivalis – „Positivus“. Kasmet per 25 tūkst. melomanų suburiantis festivalis, organizatorių teigimu, šįmet bus kitoks, atsinaujinęs. Tačiau jauki atmosfera, lydima gausybės pasirodymų išliks šio festivalio veidu. Pateikiame „Positivus“ festivaliautojo atmintinę.
Akimirkos iš „Positivus 2016“ festivalio / Gyčio Vidžiūno nuotr.
Akimirkos iš „Positivus 2016“ festivalio / Gyčio Vidžiūno nuotr.

Kaip nuvykti, jei nevairuoji?

Nevairuojantys automobilio turi keletą pasirinkimų vykti į festivalį. Viena jų – prisijungti prie kitų keliaujančių, kurių galite paieškoti viešoje „Facebook“ grupėje „Važiuojam į Positivus“.

Kita galimybė – vykti specialiuoju autobusu, kuris pajuda iš Vilniaus ("Forum Palace", Konstitucijos pr. 26) ir veža tiesiai į festivalio teritoriją. Kelionės į abi puses kaina – 29,90. Bilietus galite įsigyti čia.

Trečias variantas – vykti autobusu iki Rygos, o ten rinktis specialų „Positivus Festival 2017“ autobusą (išvyksta nuo Marijas gatvės 21). Kelionę iki Rygos (pirmyn ir atgal) siūlo mažiausiai trys tarptautiniai operatoriai („LUX Express“, „Ecolines“, „Eurolines“).

Bilieto kaina į vieną pusę svyruoja tarp 11–30 eurų, priklausomai nuo išvykimo datos, vietos ir papildomų patogumų. Beje, kai kurie operatoriai taiko nuolaidas studentams, turintiems tarptautinį studento pažymėjimą ISIC.

Nuo Rygos iki festivalio teritorijos veža specialus „Positivus“ autobusas, kurio kaina į vieną pusę – 7,60 eurų (plius taikomas 0,60 eurų aptarnavimo mokestis). Bilietus galite įsigyti čia.

VIDEO: POSITIVUS 2016 highlights by Mārtiņš Lūsis

Patarimai vairuojantiems

Salacgryva – 110 km nuo Rygos centro ir 10 km nuo Estijos sienos nutolęs festivalio miestelis, į kurį vykstantiems nuosavu automobiliu pravartu pasirinkti Rygos aplinkkelį – išvengsite galimos automobilių grūsties bei galimybės paklysti pačiame mieste.

Patarimas vairuotojams: būkite budrūs ir sekite greičio ribojimo ženklus bei įvažiavimus į gyvenvietes, kadangi latvių policija kasmet skiria išskirtines pajėgas pagrindinių kelių į festivalį kontrolei.

Tikėtina, jog važiuosite užmiesčio keliais, kuriuose leidžiamas greitis – 90 km/h. Gyvenvietėse, kaip ir Lietuvoje, galima važiuoti tik 50 km/h greičiu. Daugiau apie pagrindines kelių eismo taisykles Latvijoje galite sužinoti čia.

Keliaujantiems iš Vilniaus derėtų susiplanuoti 5–6 valandų trukmės kelionę. Nors atstumas iki Salacgryvos nesiekia 400 km, tačiau dažnose kelio dalyse nedidelis leistinas greitis prailgina kelionės trukmę.

Taip pat rekomenduojama (esant galimybei) atsargoje turėti GPS – tai ypač praverčia grįžtantiems iš festivalio tamsiu paros metu, kai kelionės kompanionai ilsisi galinėje automobilio sėdynėje, o vairuotojui tenka visa kelionės našta.

Ko tikėtis, atvykus pirmą kartą?

Festivalį sudaro trys, funkcine prasme atskirtos, teritorijos – autotransporto zona, palapinių miestelis ir pagrindinė festivalio erdvė. Tiems, kas atvyksta su kemperiais ar nori išsinuomoti namelį festivalio teritorijoje, rezervacijas patartina daryti iš anksto.

Vienkartinė automobilio stovėjimo vieta autotransporto zonoje kainuoja 10,60 eurų, o daugkartinis „pasas“ – 25,60 eurų (motociklui atitinkamai – 5,60 ir 15,60 Eur). Jeigu atvykę į festivalį neketinate niekur judėti ligi pat pabaigos, tuomet jums užteks vienkartinio paso. Norintiems išvykti ir atvykti kelis kartus rekomenduojama rinktis daugkartinį pasą.

Taip pat yra galimybė atrasti nemokamą stovėjimo aikštelę, tačiau atokesnėje miestelio vietoje, arba rinktis mokamą stovyklavietę – automobilių stovėjimo zoną pas privačius vietinius gyventojus, festivalio metu siūlančius tokią paslaugą.

patarimai vykstantiems į „Positivus“

  • Su savimi turėkite grynų pinigų – festivalio teritorijoje beveik niekur negalite atsiskaityti kortele;
  • Pasiimkite šiltesnių rūbų – pajūrio klimatas vakare gali būti vėsesnis ir vėjuotas;
  • Lietūs Latvijoje nesvetimi kaip ir Lietuvoje – pasiruoškite aprangą ir avalynę nuo lietaus bei kitą būtiną neperšlampamą stovyklautojo amuniciją;
  • Preliminarų veiklų sąrašą pasidarykite iš anksto – vienu metu čia vyksta daug renginių, todėl svarbu atsirinkti labiausiai jus dominančius koncertus ar pramogas.

Svarbu! Elektroninius bilietus iškeisti į festivalio apyrankes galite tik vienoje erdvėje – bilietų palapinėje, kuri stovi prie įėjimo į pagrindinę festivalio teritoriją. Čia pat galite įsigyti ir bilietus, jeigu jų neįsigijote iš anksto. Norintiems įsigyti bilietus internetu, visą kainoraštį rasite čia.

Palapinių zona festivalio lankytojus priima jau ketvirtadienį (07.13) nuo 17 val. ir veikia iki pat pirmadienio 16 val. Tai – erdvi teritorija, kurioje, organizatorių teigimu, telpa daugiau kaip 16 tūkst. lankytojų. Į palapinių zoną lankytojai gali įsinešti tiek maistą, tiek alkoholį; šioje teritorijoje taip pat veikia įvairios maisto ir gėrimų palapinės.

Palapinių zonoje yra įrengti dušai ir prausyklos, tačiau jų skaičius kasmet būna ribotas, tad norintiems pradėti žvalų rytą, patartina atsikelti kiek ankstėliau arba į užantį pasiimti knygą.

Festivalio teritorija ir programa

Į pagrindinę festivalio teritoriją draudžiama įsinešti gėrimus, aštrius (metalinius) daiktus, profesionalią vaizdo aparatūrą (jeigu ji nėra akredituota) bei, žinoma, narkotines medžiagas. Kaip ir kiekvienas didesnio masto Europos festivalis, „Positivus“ daug lėšų investuoja į festivalio apsaugą ir tvarką, ypač teritoriją, kur pasirodo didžiosios muzikos žvaigždės ir vyksta daugiausiai veiksmo.

Pagrindinė festivalio zona yra išskirstyta į kelias pagrindines („Lattelecom“, „Nordea“) ir keletą mažesnių muzikos scenų („Electric“, „Palladium“, „Arts&Nature“). Čia taip pat yra kino teatras „Shortcut“, platus maistininkų sektorius bei įvairios festivalio rėmėjų pramogos, mini barai, laisvalaikio zonos ir t.t.

Festivalio „Positivus 2017“ penktadienio programa
Festivalio „Positivus 2017“ penktadienio programa
Festivalio „Positivus 2017“ šeštadienio programa
Festivalio „Positivus 2017“ šeštadienio programa
Festivalio „Positivus 2017“ sekmadienio programa
Festivalio „Positivus 2017“ sekmadienio programa

Vieni laukiamiausių šių metų „Positivus“ žvaigždžių – penktadienį pasirodanti devintojo dešimtmečio amerikiečių alternatyviojo roko grupė „Pixies“, gerai pažįstama šio žanro melomanams.

Grupės kūrinys, pasiekęs itin plačias klausytojų auditorijas – „Where is My Mind?“ – skambėjo filme „Kovos klubas“ (orig. Fight Club). Per pastaruosius beveik 20 metų „Pixies“ išleido 6-is studijinius albumus. Naujausiasis albumas „Head Carrier“ pasirodė praėjusiais metais.

VIDEO: Pixies - Where Is My Mind (Official Video)

Šeštadienio vakarą pagrindinėje scenoje karaliaus britų pop muzikos atlikėja Ellie Goulding. 2009 metais debiutavusi su singlu „Under the Sheets“, o 2010 metais pelniusi du apdovanojimus – „BRIT“ ir „Metų garsą“, dainininkė šiandien yra viena geidžiamiausių vasaros festivalių atlikėjų.

Beje, mūsų klausytojai Ellie Goulding galės išvysti šiais metais ir Lietuvoje, festivalyje „Granatos“.

VIDEO: Ellie Goulding - Still Falling For You

Sekmadienio didžiąją sceną vainikuos trys itin stiprūs kolektyvai – José Gonzálezas, The Lumineers ir „Alt–J“. Švedų indie folk atlikėjas José Gonzálezas garsėja išskirtiniais pasirodymais. Tuo šių metų vasarį galėjo įsitikinti ir mūsų klausytojai, gausiai susirinkę į jo pasirodymą Vilniuje.

VIDEO: José González - Teardrop (Official Music Video)

Amerikiečių folk grupė „The Lumineers“, debiutinį albumą išleidusi 2012 metais, pelnė sėkmę ne tik JAV, bet ir Europoje. Jų pirmasis albumas „Billboard 200“ reitinge užėmė antrąją vietą, o antrasis albumas „Cleopatra“ (2016) užkariavo pirmąją vietą Jungtinės Karalystės reitinge.

Net ir tie, kurie itin nesidomi šios grupės veikla, veikiausiai yra girdėję jų dainą „Ho Hey“ arba „Stubborn Love“.

VIDEO: The Lumineers - Ho Hey (Official Video)

Festivalio pagrindinės scenos pasirodymus vainikuos birtų indie roko grupė „ALT–J“, kurios 2012 metais išleistas albumas „An Awesome Wave“ pelnė prestižinį „Merkurio“ apdovanojimą.

Antrasis albumas „This Is All Yours“, pasirodęs po poros metų, susilaukė ne ką mažiau dėmesio – šoko į pačią Jungtinės Karalystės top'ų viršūnę.

Daugiausiai peržiūrų „Youtube“ ir „Spotofy“ platformose sulaukę „ALT–J“ kūriniai – „Breezeblocks“ ir „Left Hand Free“.

VIDEO: alt-J (∆) Breezeblocks

Daugiau apie vertus dėmesio atlikėjus bei šių metų festivalio koncepciją galite sužinoti išskirtiniame 15min interviu su „Positivus“ įkūrėju arba oficialiame „Positivus“ organizatorių puslapyje.

Iki susitikimo „Positivus“!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius