-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vytauto Kernagio vardo gitara atiteko Andriui Kulikauskui (nuotraukos)

Sekmadienio vakarą Vilniaus Šv.Kotrynos bažnyčioje buvo iškilmingai uždarytas VII tarptautinis dainuojamosios poezijos festivalis „Tai – aš“. Uždarymo kulminacija tapo garbingo Vytauto Kernagio prizo – gitaros – įteikimas. Apdovanojimas atiteko velionio bičiuliui Andriui Kulikauskui.
Vytauto Kernagio gitara atiteko Andriui Kulikauskui
Vytauto Kernagio gitara atiteko Andriui Kulikauskui. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Per Lietuvą savaitę keliavęs festivalis visą savaitgalį žydėjo sostinėje. Kaip tvirtino festivalio vadovas Juozas Žitkauskas, koncertai Vilniuje sutraukė labai daug žmonių, nors tokio anšlago kaip praėjusiais metais nebuvo. „Žmonių buvo mažiau dėl sunkmečio. Negalėjome piginti bilietų, tačiau daugelio žiūrovų tai neišbaidė. Publika liko patenkinta, o į festivalį atvykę svečiai iš užsienio džiaugėsi buvę labai šiltai priimti“, – linksmai kalbėjo J.Žitkauskas.

Sekmadienį Pabaigos koncerte klausytojams pasirodė apie 15 atlikėjų, o tarp jų ir garsiausi Lietuvos bardai: Andrius Kulikauskas, Saulius Bareikis, Domantas Razauskas, Aidas Giniotis, Gediminas Storpirštis. Daug ovacijų sulaukė svečiai iš užsienio – Italijos, JAV, Rusijos, ypač šiltai buvo priimtas pirmąsyk Lietuvoje viešėjęs prancūzų duetas. Prancūzai savo ruožtu džiugino publiką išmoktomis lietuviškomis frazėmis ir tikino pamilę Lietuvą.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Uždarymo kulminacija tapo Vytauto kernagio gitaros įteikimas
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Uždarymo kulminacija tapo Vytauto Kernagio gitaros įteikimas.

Tačiau laukiamiausia vakaro akimirka tapo Vytauto Kernagio prizo įteikimas. Prizą įsteigė Lietuvos gretutinių teisių asociacija AGATA. Jai renginio metu atstovavo aktorius, AGATA tarybos pirmininkas Rimantas Bagdzevičius. Jį vakaro vedėjas Andrius Bialobžeskis pristatė kaip savo kolegą, mat aktoriai kartu vaidina seriale „Nekviesta meilė“.

R.Bagdzevičius iškilmingai paskelbė, kad V.Kernagio vardo gitara šiemet atitenka A.Kulikauskui. Skambant gausiems aplodismentams kompozitorius, bardas ir poetas užlipo ant scenos atsiimti apdovanojimo ir pajuokavo, kad dabar teks mokytis groti gitara. A.Kulikauskas dėkodamas už įvertinimą gitara sugrojo V.Kernagio kūrinį „Milžinai“, o jam dainuojant pritarė pilnutėlė Šv.Kotrynos bažnyčios salė.

Anot festivalio „Tai – aš“ vadovo  J.Žitkausko, šiemet, kaip ir praėjusiais metais, vėl buvo nutarta teikti laureatui gitarą, tačiau kitąmet bardas gali būti apdovanotas ir kitu instrumentu. Taip pat svarstoma steigti piniginę premiją. Praėjusiais metais V.Kernagio vardo gitara buvo įteikta bardui D.Razauskui.

Būti apdovanotas nesitikėjo

Šiųmetinę V.Kernagio vardo gitarą gavęs, anksčiau kartu su maestro grojęs draugas, aktyvus jo kūrybos skleidėjas A.Kulikauskas tikino apdovanojimo gauti nesitikėjęs. „Tai daugiau nei tik daiktas. Lipdamas į sceną atsiimti gitaros svarsčiau, kaip sutramdyti visas emocijas. Viena aišku – tai paskatinimas groti gitara. Anksčiau brazgindavau tik namuose. Prizo gauti nesitikėjau, juk aš akordeonistas, klavišininkas, o ne gitaristas. Maniau, gitara atiteks kam iš jaunųjų bardų“, – kiek jaudindamasis, bet neslėpdamas džiaugsmo kalbėjo A.Kulikauskas. Festivalio organizatoriai savo pasirinkimą šiemet motyvavo daugiausia tuo, kad laureatas itin daug nuveikė skleisdamas V.Kernagio kūrybą.

„Pernai mąstėme, kad tai turėtų būti jaunas žmogus, bet jau žinomas. Tokia buvo pirminė mintis. Šiemet nutarėme, jog labiau reikėtų pabrėžti V.Kernagio kūrybos sklaidą, juolab kad tarp jaunimo neturėjome lygiaverčio pretendento praėjusių metų laureatui“, – aiškino bardų festivalio vadovas.

Jis teigė besiviliantis, kad V.Kernagio prizas taps svarbiausiu kasmečiu dainuojamosios poezijos apdovanojimu Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius