Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ypatingoje kultūros paveldo vietovėje klajos „dūšelės“

Lietuvoje kasmet vis labiau augant susidomėjimui savo šalies kultūros paveldu, aplink mus vis dar galima rasti daugybę dažnam nepažintų praeities kultūrų pėdsakų. Turbūt vienas iš tokių – pilkapynai, senosios baltų genčių laidojimo vietos. Spalio 10 d., šeštadienį, vyksiantis renginys „2 RATU: DŪŠELĖS“ pakvies į vieną iš tokių vietovių - prie Vilniaus esantį Karmazinų pilkapyną.
Aistė Smilgevičiūtė ir grupė Skylė
Aistė Smilgevičiūtė ir grupė Skylė / Neries regioninio parko direkcijos archyvo nuotr.

Neries regioniniame parke vyksiančiame išskirtiniame renginyje susipins skirtingos meninės veiklos. Jomis bus pasakojama vietovės istorija, supažindinama su senovės lietuvių laidojimo papročiais bei senaisiais pomirtinio gyvenimo tikėjimais.

Vedliais šioje kelionėje taps Aistė Smilgevičiūtė ir grupė „Skylė“. 18.30 val. renginyje įvyks jų naujos muzikinės – mitologinės dramos „Dūšelės“ premjera. Kaip teigia grupės “Skylė” vedlys Rokas Radzevičius, tai – “mistiškas poetinis kūrinys apie pomirtinę sielų kelionę tarp šiapus ir anapus”. “Dūšelių” programa buvo sukurta remiantis senoviniais apeiginiais mirusiojo palydėjimo tekstais, mitologija ir archeologiniais tyrimais apie pilkapių pylimo tradiciją.

Autoriaus nuotr./Nušvis nežinoma kultūros paveldo vietovė
Neries regioninio parko direkcijos archyvo nuotr./Nušvis nežinoma kultūros paveldo vietovė

Renginyje atgims ir ugnies, šviesos motyvas, itin reikšmingas senojoje baltų genčių laidosenoje. 20 val. šią kultūros paveldo vietovę nušvies 35 objektų šviesos instaliacija „Gyvata“, sukurta šviesos menininko Lino Kutavičiaus. Prasidėjusi nuo Karmazinų pilkapyno vartų ir pasibaigusi Neries upės tėkmėje, šviesos instaliacija ne tik nuteiks medidatyviam paveldosauginės erdvės apmąstymui, bet ir netiesiogiai komentuos Neries upės ir Rytų Lietuvos pilkapynų sąsają.

Instaliacija „Gyvata“ dalyvius atves į specifinę šešėlių ir upės almėjimo suformuotą erdvę. Joje aktorius ir skaitovas Petras Venslovas skaitys rinktines Justino Marcinkevičiaus (1930-2011) eiles. Poetinė kelionė į mirties ir gyvenimo sankirtą leis pajusti šios vietos ypatingumą bei permąstyti asmens, tautos ir kultūros tęstinumą ir kaitą.

Renginys „2RATU – DŪŠELĖS“ skirtas metų rato lėtam užvėrimui ir beprasidedančio ypatingo – vėlių – laiko įprasminimui. Pusiau juokais, pusiau rimtai organizatoriai tikina, kad nežinantiems „pilkapio“ žodžio reikšmės ar jį painiojantiems su piliakalniu - dalyvauti renginyje „2RATU: DŪŠELĖS“ tiesiog būtina! Juk šio renginio tikslas – supažindinti su Rytų Lietuvos pilkapių kultūra ir padėti „pajusti“ šios kultūros paveldo vietos dvasią.

Autoriaus nuotr./Karmazinų pilkapis
Neries regioninio parko direkcijos archyvo nuotr./Karmazinų pilkapis

„Savimi išgyventi kultūros dinamiškumą bei cikliškumą ir pabandyti bent trumpam ištrinti mentalinę ribą tarp „dabarties“ ir „paveldo“, „mūsų“ ir jų, „protėvių“, - tokia šio renginio siekiamybė“ – teigia organizatoriai.

Visos renginio veiklos – nemokamos! Įėjimas turintiems ar įsigijusiems Saugomos teritorijos lankytojo bilietą, kainuojantį vos 1€.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius