-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žada nustebinti ir visko mačiusius: profesionalai iš Maskvos Klaipėdoje kuria kitokį kalėdinį „Spragtuką“

Orkestras, baletas, choras, ypatingi kostiumai ir gigantiškos scenos dekoracijos – visa tai bus galima išvysti P.Čaikovskio šokio spektaklyje „Spragtukas“. Jį netrukus bus galima pamatyti Klaipėdos ir sostinės arenose. Iš Maskvos atvykusi komanda, statanti „Spragtuką“, žada, jog tai bus unikalus, analogų neturintis pasaulinio lygio pastatymas, nustebinsiantis ir visko mačiusius.
Dailininkė Jekaterina Zlaja
Dailininkė Jekaterina Zlaja / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras publikai parengė kalėdinę staigmeną – viso pasaulio muzikiniuose teatruose naujametiniu laikotarpiu šokamas Piotro Čaikovskio „Spragtukas“. Klaipėdoje jį stato garsus rusų choreografas Kirilas Simonovas, padedamas kostiumus ir scenografiją kuriančių dailininkų Jekaterinos Zlajos ir Aleksandro Barmenkovo. Itin profesionalaus šokio, įspūdingų kostiumų ir scenografijos sintezė, žadama, privers aikčioti.

Kalėdų naktis. Į svetainę pasiimti savo dovanos atslenka mergaitė, kuri pamato, kaip lėlės kaunasi su Pelių karaliaus kariauna, o Spragtukas, pavirtęs Princu, pūgos sūkuryje skraidina Klarą į stebuklingą svajonių šalį. Klara užaugs ir, žinoma, sutiks savo svajonių princą, bet niekada nepamirš kalėdinės nakties pasakos apie Spragtuką. Štai tokia gerai žinoma kalėdinė istorija atgims scenoje.

Trupė nustebins profesionalumu

Su baleto trupe Klaipėdoje darbuojasi choreografas K.Simonovas. Daugeliui kūrėjų taptų iššūkiu klasikinio šokio spektaklį pristatyti universaliose arenose, bet tik ne K. Simonovui, jau ne kartą tai dariusiam su įvairių šalių trupėmis. Kritikų už meninius išsišokimus bei tradicinių dogmų nepaisymą neretai plakamas choreografas „Spragtuko“ veiksmą perkels į šiuolaikinį pasaulį.

Anot trupės vadovo Aurelijaus Liškausko, baleto trupė po naujų patirčių tarsi pakilo į kitą dimensiją.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Aurelijus Liškauskas
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Aurelijus Liškauskas

„Iš tiesų, kas vyksta trupėje nuo gegužės mėnesio, tai lipimas į kalną. Kol kas nežinau, kada užlipsime ir galėsime čiuožti. Tikiuosi, per Kalėdas pagaliau pasnigs ir galėsim nučiuot nuo didelio kalno. Ką trupė per metus padarė ir kokią formą įgijo... Šitas pastatymas nuvedė tokiu keliu, kuriuo linkėčiau žengti kiekvienai trupei – tiek atradimų, netikėtumų. Tai bus neeilinis pastatymas, areninis, kur bus tikrai įspūdingos dekoracijos, šviečiančios projekcijos. Dydžiai tokie, kad įsivaizduodami padauginkit 20 kartų kylančius ir besileidžiančius „Spragtukus“. Bus ir didelis, didelis namas, viskas vyks scenoje, o tokių pelių kaip aš bus dar 14. Realiai negaliu papasakot koks tai maštabas, su mūsų patobulinta šokio technika, bus atradimas visiems“, – kalbėjo A.Liškauskas.

Nustebins dekoracijos

Klaipėdoje besidarbuojanti menininkė, kostiumų dailininkė J.Zlaja atskleidė, jog renginiui pasiūta per šimtas kostiumų, o didingos dekoracijos keliauja iš įvairiausių šalių.

„Norėdami įsijausti į „Spragtuką“, kartu su partneriu peržiūrėjome daug pasaulinių baletų. Norisi pasakyt žiūrovui, kad atėjus jam bus siurprizas. „Spragtukas“ bus ne visiškai šiuolaikiškas. Tai bus naujas požiūris, jausmas, kaip mes matome šitą spektaklį. Nors muzika tokia, kur nesuklysi ir ją žinome mintinai, vaizdas bus neįprastas – įdomūs kostiumai, dekoracijos. Ačiū teatrui už drąsą! Mes rankiojame dekoracijas iš viso pasaulio, kažkas keliauja iš Olandijos, kai kas iš Rusijos, nors tai sudėtinga, kadangi pasirengimui turime trumpą periodą, tik tris mėnesius. Bus nuostabus siuprizas! Visi jaudinamės, bet tai bus tikrai dovana – teatrui, miestui. Bus visai kitoks „Spragtukas“, nepanašus nė į vieną kitą jau buvusį. Man tai labai svarbu“, – pasakojo J.Zlaja, neslepianti, jog ir pačiai maga sužinoti, kaip gi atrodys galutinis rezultatas.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Žadama, kog baletas „Spragtukas“ nustebins savo originalumu.
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Žadama, kog baletas „Spragtukas“ nustebins savo originalumu.

„Viena yra, ką turi galvoje, širdyje, įsivaizduoji, bet profesionalumas atsiskleidžia tuomet, kai visa tai nori parodyt kitiems žmonėms. Juk visi raudoną spalvą matome skirtingai. Labai nekantrauju! Atrodo, jau, jau turi gimti kūdikis, apie kurį svajojai, kurį vėliau paliksi čia“, – sakė dailininkė.

Genialus kompozitorius

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras šiemet stato jau penktąją premjerą. Pasak teatro vadovės Laimos Vilimienės, kokios gi Kalėdos be dieviškos P.Čaikovskio muzikos ir šmirinėjančių pelių.

„Rengiamės išleisti į gyvenimą penktąją premjerą. Neįtikėtinas skaičius premjerų, turint galvoje, kad gyvename be savo teatro. Metus turi vainikuoti baletas – „Spragtukas“. Tai dovana teatrui, orkestrui, šokėjams, kurie turi galimybes padaryti nuostabų spektaklį. Bus rodomi vieninteliai du spektakliai arenose Vilniuje ir Klaipėdoje“, – pasakojo L.Vilimienė.

A.Kubaičio nuotr./Tomas Ambrozaitis ir Laima Vilimienė
A.Kubaičio nuotr./Tomas Ambrozaitis ir Laima Vilimienė

P.Čaikovskio melodija puikiai visiems pažįstama nuo pirmų akordų. Anot orkestro vadovo Tomo Ambrozaičio, tai fenomenalus veikalas.

„Muzika lengvai skamba ir lengvai atsimenama, bet kai pradedi repetuoti, patikėkite, tai neįmanomai sudėtingai, gražiai, pilnai ir visaip kaip parašytas veikalas. Kiek domėjausi istorija, kaip bebūtų keista, P.Čaikovskis neužgaišo rašydamas šitą baletą. Tai rodo, kad buvo tikrai genialus kompozitorius, su savo vidiniu pasauliu, savo matymu. Tai tokia muzika, kur scenos uždanga gali ir nepakilti, bet vis tiek matysi „Spragtuką“. Nuo pat pirmų garsų taip charakteringai išdėliota, jog gali klausyti ir matai vaizdą, personažus, mūšį, pelių karalių. Skamba kaip prabangiausia muzika, kuri, atrodo, visą pasaulį gali apimti“, – sakė dirigentas, baletui besirengiantis kartu su kolega V.Lukočiumi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius