Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Tyrėjų naktis“ nebijo konkurencijos su kitais renginiais

Septintoji „Tyrėjų naktis“ šiaisi metais vyks rugsėjo 23 d., kai krepšinio arenos dar nebus atvėsusios, o sporto turistai dar ne visi palikę Lietuvą. Kuo šios mokslo atvirų durų dienos išskirtinės pasakojo „Tyrėjų nakties“ organizatoriai – Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjungos atstovai dr. Vilmantė Pakalniškienė ir dr. Tomas Žalandauskas.
Dr. Vilmantė Pakalniškienė ir dr. Tomas Žalandauskas įsitikinę, kad apie mokslą galima kalbėti ir paprasta, visiems suprantama kalba, parodyti įdomiąsias tyrimų puses.
Dr. Vilmantė Pakalniškienė ir dr. Tomas Žalandauskas įsitikinę, kad apie mokslą galima kalbėti ir paprasta, visiems suprantama kalba, parodyti įdomiąsias tyrimų puses. / J.Kalinsko nuotr.

– „Tyrėjų naktis“ šiemet vyks jau septintąjį kartą. Kuo šie metai kitokie?

– Tomas: O, šie metai tikrai ypatingi. Šiais metais nešdami žinią iki visų ir kiekvieno konkuruojame su Europos krepšinio čempionatu, kuris su neįtikėtina jėga subūrė visus bendram tikslui. Panašu į masinę hipnozę. Tačiau kai tik čempionatas baigsis, visi jausimės gal net šiek tiek pasimetę. Pasimetimą su mielu noru kompensuos „Tyrėjų naktis“. Šiais metais prie mūsų prisijungė nauji partneriai – Vilniaus Gedimino technikos universitetas, Šiaulių ir Klaipėdos universitetai. Be to, tyrėjų naktimi domisi ir aukštųjų technologijų įmonės vykdančios mokslinius tyrimus, diegiančios jų pasiekimus. Pavyzdžiui šiais metais UAB „Geola Digital“ bus galima susipažinti su skaitmenine 3D holografija. 

– Kiek Lietuvos mokslininkų dalyvauja nakties organizavime?

– Vilmantė: Sąrašo neturime, juk tai ne koks biurokratinis projektas, kad reikėtų daryti surašymą, tačiau galime kartu paskaičiuoti – renginį organizuoja Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjunga kartu su dar septyniais partneriais, jungiasi daugybė Lietuvos mokyklų. Suskaičiavome, kad visas būrys pakvies į daugiau nei 100 renginių. Kiekvienam sklandžiai surengti reikia mažiausiai septynių žmonių.

Dar pridėkime tuos mokslininkus, kurie tiesiogiai renginių neorganizuoja, tačiau padeda mums, pavyzdžiui, skleisdami žinią socialiniame tinkle „Facebook“. Sumuojant, manau „Tyrėjų naktis“ mobilizuoja apie 1000 Lietuvos mokslininkų. Įspūdinga, tiesa?

Svarbu paminėti ir pagrindinius mūsų partnerius, kurie aktyviai įsitraukė globoti “Tyrėjų naktį”. Tai Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija, portalas www.15min.lt ir laikraštis „15min“, kavinių tinklas „Coffee Inn“. „Tyrėjų naktis“ yra socialinis projektas, todėl visų įsitraukimas – didelės svarbos.

– Kokia šio renginio prasmė? Juk visi renginiai nemokami. Už to turi kažkas slypėti.

– Tomas: Išties slypi. „Tyrėjų naktis“ siekia nutrinti ribas tarp visuomenės ir mokslininkų bei įrodyti, kad tyrėjai džiaugiasi ir rūpinasi tokiais pačiais dalykais, kaip ir visi. Jie nori pasidalinti savo žiniomis, patirtimi ir parodyti, koks įdomus ir naudingas gali būti tyrėjo darbas kiekvienam iš mūsų.

Tai mokslo populiarinimui skirtas Europos Komisijos inicijuotas projektas. „Tyrėjų naktis“ siekia suteikti galimybę iš arčiau pažinti paprastus žmones, gyvenančius tarp mūsų, tačiau kuriančius nepaprastus dalykus.

– Ar mokslininkai išties kitokie?

– Vilmantė: Visi mes kitokie. Kiekviena visuomenės grupė – išskirtinė, unikali. Kiekviena kovoja už savo vietą eteryje. Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjunga, kaip nevyriausybinė organizacija jau daug metų aktyviai dirba viešindama Lietuvos mokslo pasaulio laimėjimus ir problemas. Taigi, kitoniškumas tuo pačiu yra ir privalumas, ir trūkumas.

Tomas: Mokslo pasaulio laimėjimais domisi visi, tačiau šlubuojanti Lietuvos politika mokslo atžvilgiu – svarbi, bet ne kiekvieną linksminanti tema. Todėl konkuravimas dėl eterio su Europos krepšinio čempionatu mums yra eilinis iššūkis.

– Į ką labiausiai orientuoti „Tyrėjų nakties“ renginiai?

– Vilmantė: Į visus. Kalbėti kiekvienam suprantama kalba – mokslininkui yra iššūkis, kurį „Tyrėjų naktyje“ jiems reikės įveikti. Tačiau jie pasirengę ir per iki šiol vykusias šešias naktis sukaupė patirtį, kaip bendrauti su kiekvienu nuo vaiko iki senjoro. O svarbiausia tai, kad apie mokslą nebūtina vien pasakoti – nakties dalyvių laukia galybė demonstracijų, eksperimentų, pasirodymų. Pavyzdžiui – fizikos šou naktyje. Į šį užsuksiu ir pati.

O kol naktis artėja – kviečiu domėtis programa, dalyvauti konkursuose ir laimėti mokslo prizų mūsų tinklapyje ir facebook profilyje. Renginių išties daug – todėl kviečiu pasidomėti iš anksto. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius