-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

15min rekomenduoja: ko nepraleisti Vilniaus galerijų savaitgalyje?

Ketvirtadienį prasideda 6-asis Vilniaus galerijų savaitgalis. Pasak organizatorių, šiemet raginantis ne tik geriau pažinti šiuolaikinį meną, bet ir drauge įminti mįsles. Iki sekmadienio vyksiančiame renginyje – daugiau nei 30 dalyvių (muziejų, galerijų ir eksperimentinių erdvių) bei 40 įvairių renginių (ekskursijos po parodas, diskusijos, susitikimai su menininkais ir kūrybinės dirbtuvės).
Rasų radijas, parodos „MONGO“ fragmentas, Mato Janušonio „Vakcina“ (2021)
Rasų radijas, parodos „MONGO“ fragmentas, Mato Janušonio „Vakcina“ (2021) / Aušros Vismantaitės nuotr./ Vismantės Ruzgaitės nuotr./ Galerijos „Meno niša“ nuotr.

TAIP PAT SKAITYKITE: 30+ rudens sezono renginių, kuriuose verta apsilankyti

Paroda „L'étreinte-embracement-glamonė“

Vieta: galerija „Vartai“ (Vilniaus g. 39, Vilnius)

Laikas: rugsėjo 9 d. 16:00–20:00 val.; 10 d. 14:00–20:00 val., 11 d. 12:00–16:00 val., 12 d. nedirbs

Rugsėjo 9 d. galerijoje „Vartai“ įvyks Lietuvos modernizmo menininko Antano Mončio 100-osioms gimimo metinėms atminti parodos atidarymas. Parodoje pristatomi Lietuvoje nerodyti A.Mončio kūriniai, kuriuos lydi specialiai šiai parodai sukurti, šiuolaikinių Lietuvos menininkų darbai.

Daugiausia dėmesio skiriama Mončio susidomėjimui kūnu, medžiaga, meistryste ir malonumu – savybėmis, kurios atsispindi ir šiuolaikinių menininkų kūrybinėse praktikose. Kūriniuose atsiskleidžia Mončio dėmesys rankoms, kūno dalių ar biomorfinėms užuominoms ir formoms, kurios vyniojasi, apsupa, apglėbia.

Atrinkti šiuolaikiniai menininkai interpretuoja arba atkartoja Mončio kūrybos bruožus, kreipdami dėmesį į grynas, plastiškas, gamtos formas, o kartais juos neigia, atverdami naujų kelių galimybes. Tačiau parodą vienija dėmesys amatui, intymumui, šmaikščiai ir žaismingai prieigai dirbant su medžiagomis.

Parodos dalyviai: Antanas Mončys, Robertas Narkus, Laurynas Skeisgiela, Indrė Šerpytytė, Arturas Bumšteinas, Deimantas Narkevičius, Neringa Vasiliauskaitė, Viltė Bražiūnaitė ir Tomas Sinkevičius, Marija Puipaitė, Vytautas Gečas, Martynas Kazimierėnas.

Kuratoriai: Linas Bliškevičius ir Yates Norton.

„Taktika Studio“ dizainas/ Galerijos „Vartai“ nuotr./Parodos „L'étreinte-embracement-glamonė“ vizualas
„Taktika Studio“ dizainas/ Galerijos „Vartai“ nuotr./Parodos „L'étreinte-embracement-glamonė“ vizualas

Paroda „Mongo“

Vieta: Naugarduko 20A (Naugarduko 20A, Vilnius)

Laikas: rugsėjo 9 d. 19:00–21:00 val.; 10 d. 16:00–20:00 val., 11 d. 13:00–18:00 val., 12 d. nedirbs

Rugsėjo 9 d. 19 val. naujai atsidarančio scenos menų centre Naugarduko g. 20A parodų erdvėje pirmą kartą duris atvers paroda „Mongo“. Parodoje bus pristatytos dvi audiovizualines instaliacijos, kaip atskiri tarpdisciplininio meno kūriniai, sukurti spektakliui „Mongolija“ (rež. Darius Gumauskas), siekiant atkreipti dėmesį, kad postdraminio teatro lauke kūrybines jėgas dažnai apjungia įvairių meno sričių kūrėjai. Ne spektaklio kontekste, o Vilniaus galerijų savaitgalio metu, pristatomi kūriniai veikia, kaip savarankiškos, video ir garso meno instaliacijos.

Vismantės Ruzgaitės nuotr./„Mongo“
Vismantės Ruzgaitės nuotr./„Mongo“

Mato Janušonio personalinė paroda „Elektrinis piemuo“

Vieta: galerija „Meno Niša“ (Jono Basanavičiaus g. 1)

Laikas: rugsėjo 9 d. 12:00–19:00 val., 10–11 d. 12:00–18:00 val., rugsėjo 12 d. nedirba

Atsidaro jaunosios kartos skulptoriaus Mato Janušonio paroda „Elektrinis piemuo“. Trečiojoje personalinėje parodoje menininkas pristatys skulptūrinius objektus, kuriuose plėtojamos gamtos ir mechanikos temos, ieškoma kaip jos koreliuoja tarpusavyje ir viena kitą papildo. Kaip ir ankstesnėje kūryboje, M.Janušonis parodoje perkonstruos jau egzistuojančius daiktus ar „ready made“ objektus keisdamas jų išorinę formą, arba kontekstualiai keisdamas reiškinių prasmes.

Galerijos „Meno niša“ nuotr./Matas Janušonis. Vakcina. 2021 Objektas, beržo fanera
Galerijos „Meno niša“ nuotr./Matas Janušonis. Vakcina. 2021 Objektas, beržo fanera

Garso galerija „Rasų radijas“

Vieta: „Rasų radijas“

Pasirodymų laikai:

  • rugsėjo 10 d., 21:00 val. (rugsėjo 12 d. 13:00 val. kartojimas) laida „Krakatau“;
  • rugsėjo 11 d. 20:00 val. garso koliažas „Gyvena be kūno, kalba be liežuvio“;
  • rugsėjo 12 d. 11:00 val. laida „Kasečių kioskas“;
  • rugsėjo 12 d. 14:00 val. laida „Raw Folders“;
  • rugsėjo 12 d. 15:00 val. laida „Unarcheology Radio #2“;
  • rugsėjo 12 d. 20:00 val. laida „Garso terapija“.

Vilniaus galerijų savaitgalis šiemet bendradarbiauja su nauja iniciatyva – bendruomeniniu „Rasų radiju“, skirtu autentiškoms garso patirtims bei eksperimentams.

Rugsėjo 10–12 d. platforma transliuos 6 garso menui skirtų laidų epizodus. Jų autoriai jauni ir žymūs Lietuvos garso menininkai, kasečių leidyklos įkūrėjai: Arturas Bumšteinas ir Kristupas Gikas (laida „Krakatau“), Simonas Nekrošius ir Augustė Vickunaitė (garso koliažas „Gyvena be kūno, kalba be liežuvio“), Armantas Gečiauskas (laida „Kasečių kioskas“), Gintas K (laida „Raw Folders“), Demetrio Castellucci („Sodas 2123“ laida „Unarcheology Radio“) ir Karolina Kapustaitė (laida „Garso terapija“). Nepriklausomai nuo geografinės padėties galerijų savaitgalio lankytojai galės įsijungti ir pasinerti į garsines meditacijas ir naujas patirtis.

Aušros Vismantaitės nuotr./„Rasų radijas“
Aušros Vismantaitės nuotr./„Rasų radijas“

Pokalbis „Apie Vilnių – jo vizijas, utopijas ir distopijas lietuvių literatūroje“

Vieta: Vilniaus muziejus (Vokiečių g. 6)

Laikas: rugsėjo 9 d. 17:00 val.

Šalia Vilniaus muziejuje veikiančios parodos „Neįgyvendinti XX amžiaus Vilniaus projektai“, kuratorės – architektūros istorikė, VU prof. dr. Marija Drėmaitė ir Vilniaus muziejaus direktorė dr. Rasa Antanavičiūtė rengia pokalbį „Apie Vilnių – jo vizijas, utopijas ir distopijas lietuvių literatūroje“, kuriame jos kalbins literatūrologę dr. Jūratę Čerškutę.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rasa Antanavičiūtė ir Marija Drėmaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rasa Antanavičiūtė ir Marija Drėmaitė

„Diskusija apie kultūros politiką. Išsipildymai“

Vieta: MO muziejus (Pylimo g. 17, Vilnius)

Laikas: rugsėjo 10 d., 18:00 val.

Kaip ir kiekvienais metais galerijų savaitgalio metu lankytojai kviečiami ne tik lankytis parodose ar ekskursijose, bet ir sudalyvauti diskusijose aktualiais kultūriniais klausimais. Šiemet viena iš jų bus skirta aptarti kultūros politikos kaitos gaires, strategijas ir įstatymų projektus.

Įvairių sričių kūrėjų interesai persipina, bet taip pat ir išsiskiria kovojant dėl riboto finansavimo. Taigi – valstybė neatsitiktinai siekia vykdyti aiškiais įrodymais grįstą politiką. Deja, šis siekinys neretai pasimeta tarp skaičiavimams „nepasiduodančių“ vertybinių teiginių. Savo ruožtu, programose surašyti prioritetai tirpsta vykdomosios valdžios grandžių derinimo krumpliaračiuose.

Diskusijoje pašnekovai kalbės apie mums rūpimus kultūros politikos uždavinius, o taip pat lūkesčius ir jų išsipildymą. Pokalbyje dalyvaus sociologas, kultūros politikos analitikas Tadas Šarūnas, menininkė ir LDS pirmininkė Eglė Ganda Bogdanienė, ir filosofas Viktoras Bachmetievas. Diskusiją moderuos menotyrininkė, kultūros politikos tyrinėtoja Skaidra Trilupaitytė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Skaidra Trilupaitytė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Skaidra Trilupaitytė

Vilniaus galerijų savaitgalio visi renginiai yra nemokami. Į dalį jų reikalinga išankstinė registracija. Galerijų lankymas visas keturias dienas yra atviras ir nemokamas, išskyrus Nacionalinę dailės galeriją, Radvilų muziejų, Vilniaus muziejų (juose 11–12 d. reikalingas bilietas) ir MO muziejų (9–12 d. reikalingas bilietas).

TAIP PAT SKAITYKITE: 30+ rudens sezono renginių, kuriuose verta apsilankyti

Brigitos Beniušytės nuotr./Ieva Šukytė
Brigitos Beniušytės nuotr./Ieva Šukytė

Ieva Šukytė – kino kritikė, menotyrininkė. Daugiau autorės tekstų skaitykite 15min kultūra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius