Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

2024-ųjų Venecijos meno bienalėje – „Pakui Hardware“ projektas, paremtas Marijos T.Rožanskaitės kūryba

Antradienį paaiškėjo, kad duetas „Pakui Hardware“ (Neringa Černiauskaitė ir Ugnius Gelguda) bei tapytoja Marija Teresė Rožanskaitė (1933–2007) atstovaus Lietuvai 2024-ųjų Venecijos meno bienalėje. Parodą kuruos menotyrininkas ir rašytojas Valentinas Klimašauskas bei João Laia.
„Pakui Hardware“ (Ugnius Gelguda ir Neringa Černiauskaitė) bei Marija Teresė Rožanskaitė
„Pakui Hardware“ (Ugnius Gelguda ir Neringa Černiauskaitė) bei Marija Teresė Rožanskaitė (1933–2007) / T.Stuko nuotr./ Danutės Mukienės / LIMIS nuotr.

Naujieną paskelbė Lietuvos kultūros taryba: „Nacionalinį paviljoną Venecijos šiuolaikinio meno bienalėje“ finansuos Lietuvos nacionalinio dailės muziejus. Tai „Pakui Hardware ir M.T.Rožanskaitės“ projektas, kuriam skirta 200 tūkst. eurų. Lietuvos kultūros tarybos ekspertų teigimu, ši daugiasluokniška ir architektūriška instaliacija ne tik leis plačiajai meno bendruomenei geriau ir atidžiau patyrinėti jau žinomo „Pakui Hardware“ dueto kūrybinius klodus, bet ir siūlys absoliučiai naują tarptautinę pažintį su Lietuvos modernizmo atstovės – Marijos Teresės Rožanskaitės – kūryba.“

Bendra „Pakui Hardware“ ir M.T.Rožanskaitės paroda unikaliais meniniais sprendimais kalbės apie šiuo metu žmoniją bei pasaulį krečiančias karštines.

Uždegimas yra sveikas kūno atsakas nesveikoms sąlygoms.

Duetui buvo svarbi rašytojų Marya Rupa bei Raj Patel parengta knyga „Liepsnojantys. Gilioji medicina bei neteisybės anatomija“, kurioje uždegimas – tiek žmogaus, tiek planetos kūnų – tampa išeities tašku kalbėti apie sisteminę skriaudą daromą daliai žmonijos bei pačiai žemei, tad jie užmegzė dialogą su istorinės M.T.Rožanskaitės kūryba, nagrinėjusia kūnų ir medicinos sąsajas jau aštuntajame dešimtmetyje.

Uždegimas, anot knygos autorių, yra sveikas kūno atsakas nesveikoms sąlygoms, tad pirmiausiai reikėtų „gydyti“ ne atskirus nesveikuojančius organus, bet pačias sistemas – ekonomines ar socialines – dėl kurių iš kartos į kartą perduodami chroniški negalavimai. Tad šioje knygoje, kaip ir būsimoje bendroje „Pakui Hardware“ ir M.T.Rožanskaitės parodoje, sujungiamas žmogiškasis bei planetinis mastelis, kaip „liepsnoja“ ne tik mūsų, bet ir planetos kūnas.

2024 metais paviljono komisaras bus Arūnas Gelūnas, architektai Ona Lozuraitytė-Išorė bei Petras Išora-Lozuraitis.

15min primena, kad 2022-ųjų Venecijos meno bienalėje dalyvavo Robertas Narkus su projektu „Gut Feeling“.

Venecijos meno bienalė yra viena prestižiškiausių meno parodų pasaulyje. Lietuva joje dalyvauja nuo 1999-ųjų metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius