-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5-iems lietuviams duris atvėrė prestižinė „Artsy“ platforma: kiek investavo galerija?

Lapkričio 11-oji „Contour Art Gallery“ meno galerijos vadovei Vilmai Mačianskaitei ypatinga diena. Penki įstaigos tapytojai – Raimondas Gailiūnas, Eglė Ridikaitė, Laisvydė Šalčiūtė, Dainius Trumpis ir Rūta Vadlugaitė – pradėjo bendradarbiavimą su didžiausiu pasaulyje meno portalu „Artsy“.
Laisvydė Šalčiūtė, Dainius Trumpis, Eglė Ridikaitė,
Laisvydė Šalčiūtė, Dainius Trumpis, Eglė Ridikaitė, / Žygimanto Gedvilos nuotr./ 15min nuotr./ Lina Fisheye Photography nuotr.

Šiai meno galerijai greitai sukaks penkeri metai, o su daugeliu menininkų V.Mačianskaitė dirba beveik nuo jos įkūrimo.

Kokiais kriterijais atrinkdama menininkus rėmėsi galerininkė? Jos teigimu, su šiais žmonėmis pavyko nemažai pasiekti Lietuvoje ir užsienyje. „Iki šiol su jais nebuvo taip dirbama ir jie patys su kažkokiomis galerijomis nebendradarbiavo. Be to, tokių įstaigų Lietuvoje nėra labai daug, todėl negalėjo pelnyti tarptautinio pripažinimo, kuris ateitų labai greitai“, – pasakojo ji.

Anot jos, eksponuojant savo darbus „Artsy“ yra didelė galimybė būti pastebėtiems kuratorių, meno kolekcionierių, pirkėjų.

„Labai džiaugiuosi, nes „Artsy“ yra didžiulis tinklas, į kurį įkelti darbus yra ganėtinai sudėtinga. Prie kiekvieno paveikslo reikia nurodyti, kokiose parodose, meno renginyje, mugėje jis buvo rodytas, kas apie jį rašyta spaudoje, – dalinosi pašnekovė. – Jeigu tame pačiame renginyje dalyvavo koks nors pasaulinio lygio menininkas, ieškant informacijos apie jį, žmonėms sudaroma galimybė susipažinti ir su mūsų menininkais.“

Audriaus Solomino nuotr./Vilma Mačianskaitė
Audriaus Solomino nuotr./Vilma Mačianskaitė

V.Mačianskaitė taip pat tikisi ir padidėjusių pardavimų: „Tačiau portalas įspėjo, jog pirmaisiais metais nereikėtų kažko tikėtis ir ši publikacija yra investicija“.

Pasiteiravus, kiek į internetinę platformą atsiėjo patalpinti beveik 55 meno kūrinius, galerininkė tiksliai atsakyti negalėjo: „Tai derybų klausimas, be to, ten yra atskiri planai, – komentavo. – Pigiausias paketas kainuoja 300 eurų mėnesiui, o brangiausias – virš 1000 eurų mėnesiui. Prestižiškiausios pasaulio galerijos turi specialius planus, kurių dėka darbai puslapio lankytojui matomi itin gerai. Vis dėlto galiu pasakyti, jog mes išsirinkome ne patį paprasčiausią paketą.“

V.Mačianskaitė teigė, jog dėl šio paketo menininkų darbus pamatys ne tik „Artsy“ lankytojai, jie taip pat bus patalpinti į specialius viewing rooms, kuriuose bus skelbiama naujausia informacija apie renginius, straipsniai ir t.t. Ji pažymėjo, jog šį projektą parėmė Lietuvos kultūros taryba.

Toliau galerininkė trumpai pristatė kiekvieną į „Artsy“ pakliuvusį menininką.

R.Gailiūnas

Anot V.Mačianskaitės, R.Gailiūnas – vienas paslaptingiausių menininkų, kuris bendrose meno parodose gana retai dalyvauja. „Jis dirba ir gyvena Rokiškyje, tačiau, kai išstoja su savo darbais, tai būna ganėtinai didelis ažiotažas. Jo darbai spalviškai, energetiškai, temiškai yra įdomūs“, – sakė pašnekovė.

2013 metais jis buvo paskelbtas geriausiu „ArtVilnius’13“ menininku. Daug jo darbų įsigijo MO muziejus – R.Gailiūno darbai figūravo beveik visose jo parodose, pasakojo V.Mačianskaitė. Paskutinėje Peterio Greenaway’aus ir Saskijos Boddekės organizuotoje instaliacijoje „Kodėl taip sunku mylėti“ jie išsirinko 5 menininko darbus tiesiai iš „Contour Art Gallery“ meno galerijos puslapio.

„Jis itin svarbi figūra Lietuvos meno istorijoje“, – teigė pašnekovė.

Raimondas Gailiūnas. Laidininkas III. Aliejiniai dažai, drobė, 50x50 cm
Raimondas Gailiūnas. Laidininkas III. Aliejiniai dažai, drobė, 50x50 cm
Vyganto Pranskuno nuotr./Tapytojas Raimondas Gailiūnas
Vyganto Pranskuno nuotr./Tapytojas Raimondas Gailiūnas

E.Ridikaitė

V.Mačianskaitė E.Ridikaitę vadina Lietuvos meno publikos numylėtine:

„Ji pribloškia savo jautriomis idėjomis ir milžiniškais darbų formatais. Už garsųjį projektą „Palikimas (Babutas skarialas)“ Eglė buvo pripažinta geriausia „Art Vilnius’14“ menininke.

Tad džiaugiuosi, kad pradėjome dirbti su Egle, kai jos kūrybinė potencija buvo pačiame pakilime. Padėjau jai surengti parodą „Kultūringos grindys“, kurioje buvo rodomos 24 didžiulės drobės. Jose naudojant purškimo technika užfiksuota Vilniaus grindų istorija. Tai kruopštus darbas ir pribloškiantis rezultatas – po šios parodos ji gavo Vilniaus mero premiją, Vyriausybės kultūros ir meno premiją.“

Šiuo metu E.Ridikaitė dirba su kitu kūrybiniu ciklu, kuris žiūrovus pasieks 2021 metais. Tai bus paroda apie tikėjimą. Be to, jos kandidatūra nominuota Nacionalinei kultūros ir meno premijai gauti.

L.Šalčiūtė

„L.Šalčiūtė yra surengusi virš keturiasdešimties personalinių ir sudalyvavusi virš šimto grupinių parodų Lietuvoje ir užsienyje“, – pradėjo V.Mačianskaitė.

Jos pasakojimu, L.Šalčiūtė – viena iš nedaugelio menininkų, turinčių meno daktaro laipsnį, kurį įgijo 2018 metais Vilniaus dailės akademijoje.

„Tuo metu jį pristatė ciklą „(Melo)dramos“, kuriame veikė švytinčiomis akimis personažė Meliuzina. Menotyrininikė Agnė Narušytė yra rašiusi, kad Laisvydės personažas Meliuzina meno istorijoje vaidina tokį vaidmenį, kaip jau beveik tautos herojais tapę literatūriniai personažai – Adomo Mickevičiaus Gražina, Antano Vienuolio paskenduolė Veronika. Meliuzina taip pat keliauja ir per kitus L.Šalčiūtės darbus“, – teigė ji.

Produktyviausiu bendradarbiavimo su L.Šalčiute vaisiumi V.Mačianskaitė vadina parodą Mantujos Kunigaikščių rūmų muziejuje – didžiausiame Italijos architektūriniame komplekse. „Šalia Peterio P.Rubenso tapyba, Andrea Mantegnos ir Pisanello freskos, buvo pasatyti senoviški, restauruoti molbertai, ant kurių eksponuotos Laisvydės Šalčiūtės drobės, – pažymėjo ji. – O muziejaus duomenimis, šią parodą pamatė virš 100 tūkst. žmonių.“

D.Trumpis

D.Trumpis – naujausias „Contour Art Gallery“ meno galerijos menininkas. „Kai parodėme jo darbus „ArtVilnius“, daug kas klausinėjo apie jį. Iš tiesų Lietuvoje jis jau yra surengęs nemažai parodų, tačiau žymesnių apdovanojimų dar nėra gavęs“, – sakė galerininkė.

„Jis nemažai keliavo, dirbo užsienio rezidencijose, eksponavo darbus užsienio parodose, bendradarbiavo su garsiais užsienio menininkais. Sirija, Indija, Marokas, Kinija, Kazachstanas, tai – tik keletas šalių, neskaitant Europos, kuriose keliavo ir kūrė šis Lietuvos menininkas. Tačiau Lietuvoje tik dabar pradėsime su juo dirbti. Šiam menininkui būdingas išskirtinis estetikos pajautimas, kuris tarsi kontrastuoja su jo kuriamoms skulptūrinėms instaliacijoms naudojamomis labai „vyriškomis medžiagomis“ – cementu, metalu ir t.t. Po spalį vykusios „Art Vilniaus“ meno mugės pas solidžius meno kolekcininkus iškeliavo itin puikus ir netikėtas iki veidrodžio blizgesio nušlifuoto metalo kūrinys“, – tęsė ji.

Jis yra Šiaulių dailės sąjungos pirmininkas, kuriuose aktyviai veikia ir Šiaulių kultūrinį gyvenimą stipriai laiko savo rankose. Kitais metais suplanuotos dvi personalinės D.Trumpio parodos Vilniuje ir Klaipėdoje, teigė pašnekovė.

Lina Fisheye Photography nuotr./Dainiaus Trumpio darbai Vilniaus meno mugėje. 2020.
Lina Fisheye Photography nuotr./Dainiaus Trumpio darbai Vilniaus meno mugėje. 2020.
Lina Fisheye Photography nuotr./Menininkas Dainius Trumpis prie savo darbų Vilniaus meno mugėje
Lina Fisheye Photography nuotr./Menininkas Dainius Trumpis prie savo darbų Vilniaus meno mugėje

R.Vadlugaitė

2019 metais baigusi magistrą R.Vadlugaitė – jauniausia galerijos tapytoja. Ji yra pelniusi Žabolio meno prizą – 1-a vieta tapybos kategorijoje 2016 m., buvo viena iš Jaunojo tapytojo prizo finalininkų 2017 m. Madrido meno mugės kuratorė Rūtos darbus pasirinko savo kuruojamam „ONE Project“.

„Contour Art Gallery“ bendradarbiavo su „Baltic Sotheby’s International Realty“ surengiant pirmą personalinę šios menininkės parodą „Protarpiai“ Vilniuje 2018 m.

„Vis dėlto, po baigimo, kaip ir normalu jauniems žmonėms, R.Vadlugaitė daro kūrybinę pauzę. Jos kelio pradžia buvo labai graži, o toliau žiūrėsime, kur link ji pakryps“, – pasakojo V.Mačianskaitė.

Rūta Vadlugaitė. Laikas žiūrėjimui, 2016. Aliejiniai dažai, drobė. 50,8x70 cm
Rūta Vadlugaitė. Laikas žiūrėjimui, 2016. Aliejiniai dažai, drobė. 50,8x70 cm
 Butauto Barausko nuotr./Rūta Vadlugaitė. Parodos „Protarpiai“ atidarymas
Butauto Barausko nuotr./Rūta Vadlugaitė. Parodos „Protarpiai“ atidarymas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius