-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5-ios Vilniaus galerijų savaitgalio parodos, kurių vertėtų nepraleisti

Pirmą kartą organizuojamas Vilniaus galerijų savaitgalis siūlo susipažinti su šiuolaikinio meno scena – rugsėjo 9–10 d. sostinės galerijos ir kitos kultūros erdvės lankytojus pasitiks su naujomis parodomis, performansais, atviromis menininkų dirbtuvėmis ir kitais renginiais.
Kaspras Podnieks „Pienas“
Kaspras Podnieks „Pienas“ / Organizatorių nuotr.

15min siūlo atkreipti dėmesį į penkias Vilniaus galerijų savaitgalio metu pristatomas parodas.

Laiško kūnas

Paroda intriguojančiu pavadinimu „Laiško kūnas“ kviečia susipažinti su laiško kaip kūno pakaitalo samprata ir stebėti, kaip mezgasi dialogai tarp kūrinių – kuris kūrinys klausimą užduoda, o kuris atsako.

Pasak organizatorių, parodos idėją papildo prieš keletą metus vykdytas Vitalijaus Strigunkovo projektas „Substitution“ – baigęs tapybos studijas Vilniaus dailės akademijoje, menininkas pasisiūlė nutapyti ir papildyti belgų menininko Francio Alÿs renkamą Fabiolos paveikslų kolekciją, kurioje – net 450 to paties šv. Fabiolos portreto reprodukcijų. V.Strigunkovas susirašinėjimą su kuratoriumi ir F.Alÿs asistentu pavertė septynių minučių videofilmu, kuris pasėja abejonę – ar visa tai tikrai įvyko?

Organizatorių nuotr./Vitalijus Strigunkovas, kadras iš videofilmo „Substitution“
Organizatorių nuotr./Vitalijus Strigunkovas, kadras iš videofilmo „Substitution“

Menininkų Arno Anskaičio, Žygimanto Augustino, Andrew Gryf Patersono, Francisco Janes’o, Geistės Kinčinaitytės, Aurelijos Maknytės, Vitalijaus Strigunkovo darbai analizuoja romantinę pažinčių korespondenciją ikiskaitmeninėje epochoje, laiško virsmą vaizdiniu bei paties teksto fiziškumą.

Kur? Sodų g. 4

Kada? Atidarymas – rugsėjo 9 d. 20:00

Postidėja IV. Karas

Parodos organizatoriai teigia, kad karas yra visur: ne tik Ukrainoje ar Sirijoje, bet ir televizijos ekranuose ar socialiniuose tinkluose. Tačiau paroda „Postidėja IV. Karas“ siekia ne gąsdinti lankytojus, o pamėginti sulėtinti beprotišką srautą ir įsižiūrėti į konfliktišką mūsų kasdienybę.

Parodoje pristatoma tik moterų autorių kūryba – Jurgos Barilaitės, Cooltūrisčių, Kristinos Inčiūraitės, Aurelijos Maknytės, Sigitos Maslauskaitės, Neringos Rekašiūtės, Eglės Ridikaitės, Laisvydės Šalčiūtės, Lauros Zala darbai.

Į klausimą, kodėl parodoje apie karą, kuris be išimčių paliečia visus, pristatomi tik moterų darbai, organizatoriai atsako nevienareikšmiškai: „Kiekvienas karas tampa lyčių karu, kai į ginklų arsenalą įtraukiami masiniai moterų prievartavimai. Karas nėra tik galios demonstravimas, teritorijų grobimas, didvyrių kultas ir užkariavimų istorija. Nors požiūris keičiasi, moterų liudijimai vis dar lieka didžiojo karo diskurso paraštėse kaip „netiesioginės žalos“ liekanos“.

Kur? Galerijoje „Titanikas“ (Maironio g. 3)

Kada? Rugsėjo 9 d. 12:00–20:00, rugsėjo 10 d. 12:00–17:00

Eilėraščiai ir daiktai

Latvių menininkas Krišas Salmanis savo kūryboje nagrinėja tapatybę, materialumą, meno ir menininko vaidmenį šiuolaikinėje kultūroje. Tam jis pasitelkia įvairiausias priemones – nuo skulptūros iki animacijos ar net savo paties kūno.

Autoriaus kūryba gali pasirodyti kupina ironijos ar siekianti šokiruoti žiūrovą, tačiau pats menininkas teigia, jog jo kūriniai yra be galo paprasti, o patį kūrybinį procesą jis neretai lygina su žaidimu.

Simonos Toleikytės/15min nuotr./Menininko Krišs Salmanis parodos „Eilėraščiai ir daiktai“ atidarymas
Simonos Toleikytės/15min nuotr./Menininko Krišs Salmanis parodos „Eilėraščiai ir daiktai“ atidarymas

Pasak parodos organizatorių, paroda „Eilėraščiai ir daiktai“ susieja du požiūrius – vizualiai romantišką, naivų, sentimentalų, ir vizualiai redukuotą. „Eilėraščiai ir daiktai“ – tai žvilgsnis į K.Salmanio kūrybą, kurioje skaičiai rimuojasi, medžiai klausosi muzikos, o pastatai griūva dėl jų pačių sentimentalumo.

Kur? Galerijoje „Vartai“ (Vilniaus g. 39)

Kada? Rugsėjo 9 d. 12:00–20:00, nemokamos ekskursijos – rugsėjo 10 d. 12:00 ir 15:00

Parodyk man mano vakar

Miesto legenda tapęs „Studium P“ – tai šešių kambarių butas Vilniuje, kur telpa ne tik studija ir knygynas, bet ir galerija. Įvairiems meniniams eksperimentams atvira erdvė Vilniaus galerijų savaitgalio metu kvies į parodą-performansą „Parodyk man mano vakar“.

Pagrindine „Parodyk man mano vakar“ tema tampa atmintis. Pasak organizatorių, per kūrybą ir materialią išraišką perduodama atmintis nurodo tik tuščią galimybę, kuri yra galima atminties teritorija, todėl pati atmintis nėra unikali, ji yra tik nuoroda.

Parodoje bus pristatomas Andrejaus Polukordo performansas, Lauros Marijos Balčiūnaitės, Mariaus Juknevičiaus, Mikalojaus Smulskio, Simono Nekrošiaus instaliacijos.

Kur? „Studium P“ (Pylimo g. 20)

Kada? Atidarymas – rugsėjo 9 d., 19:00

Užtvara

Kasparsas Podnieksas – jaunas ir perspektyvus latvių menininkas, savo kūryboje jungiantis fotografiją, instaliaciją bei videomeną. 2013 m Latviją Venecijos bienalėje atstovavęs autorius tyrinėja kaimą ir čia gyvenančių žmonių kasdienybę.

Kaip teigia parodos organizatoriai, nuolat fiksuodamas mažo miestelio gyventojus, žemės ūkiui skirtą atributiką bei naminius gyvulius, menininkas analizuoja šiandieninę provinciją kaip reiškinį, o gretindamas didmiestį simbolizuojančius objektus, jis kelia ir politinius bei socialinius klausimus.

Organizatorių nuotr./Paroda „Užtvara“
Organizatorių nuotr./Paroda „Užtvara“

Galerijų savaitgalyje pristatomoje parodoje „Užtvara“ jaukioje galerijoje „AV17“ lankytojai turės galimybę pažinti nuolat atsinaujinančius, judančius ir kintančius ryšius, kurie, nors gamtoje veikia nepriekaištingai, socialinėje aplinkoje neišvengiamai susiduria su užtvaromis.

Kur? Galerijoje „AV17“ (Aušros vartų g. 17)

Kada? Rugsėjo 9 d. 10:00–20:00, rugsėjo 10 d. 12:00–17:00

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius