-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

7-oje „ArtVilnius“ meno mugėje – dėmesys Lenkijai ir išsiplėtusi ekspozicijų erdvė

Birželio 9–12 dienomis jau septintą kartą vyksianti tarptautinė šiuolaikinio meno mugė „ArtVilnius’16“ trečiadienio rytą pakvietė žiniasklaidos atstovus į meno pusryčius, kuriuose pristatė būsimo renginio programą bei dalyvius.
Monikos Dirsytės performansas
Monikos Dirsytės performansas / Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr.

Renginys buvo pradėtas ištrauka iš Monikos Dirsytės performanso, kurio premjera įvyks „ArtVilnius’16“ meno mugėje – jis truks 10 val. Monika Dirsytė būsimos programos pristatymą pradėjo neatsitiktinai – pernai žiūrovų ji buvo išrinkta geriausia mugės menininke.

VIDEO: Meno Pusryčiai. Monikos Dirsytės performansas.

„ArtVilnius’16“ vadovė Diana Stomienė teigė, jog mugė kasmet auga ir plečiasi, o šiemet ji užims net 12 000 kv. m teritoriją.

2016 m. ypač išaugo projektų zona – čia bus galima susipažinti su Jono Meko vizualiųjų menų centro, Lewben Art Foundation, MOCAL Šiuolaikinio meno muziejaus Krokuvoje darbais, bus pristatytos Vladimiro Tarasovo, Vytenio Jankūno, Kęstučio Svirnelio, Pauliaus Rainio ir Nikolajau Kynde, Zuzannos Janin instaliacijos, Stasio Eidrigevičiaus piešiniai.

Lankytojai turėtų nepraleisti ir skulptūrų, instaliacijų bei performansų parodos „Takas“, pristatysiančios 24 menininkus iš Lietuvos, Latvijos, Olandijos, Lenkijos ir Danijos, bei jau tradicinėmis tapusių edukacinių programų.

Kaip teigė R.Jurėnaitė, visi, besidomintys šiuolaikine daile, žino, jog lenkai ne tik lyderiauja šiuolaikinio meno scenoje, bet ir yra įsitvirtinę tarptautinėje meno rinkoje.

Šiemet „ArtVilnius’16“ svečiuosis Lenkija. Kaip teigė Lenkijos programos kuratorė Raminta Jurėnaitė, visi, besidomintys šiuolaikine daile, žino, jog lenkai ne tik lyderiauja šiuolaikinio meno scenoje, bet ir yra įsitvirtinę tarptautinėje meno rinkoje.

„Lenkų modernus ir šiuolaikinis menas vystėsi labai kompleksiškai“, – pasakojo R.Jurėnaitė, besidžiaugdama, jog šių metų mugėje lankytojai galės susipažinti su 10 sėkmingų, aktualių, tačiau labai skirtingų galerijų iš Lenkijos, kuriose bus pristatomas platus kūrybos spektras. Programoje taip pat bus pristatytas MOCAK šiuolaikinio meno muziejus Krokuvoje, šiuolaikinio meno centras „Laznia“ Granske.

Anot programos kuratorės, iš lenkų galerijų galima pasimokyti skirtingų strategijų, kaip pritraukti kolekcionierius, žiūrovus bei įsilieti į tarptautinį šiuolaikinio meno gyvenimą.

R.Jurėnaitė atkreipė dėmesį, jog į programą yra įtrauktas ir Vilniuje gimusio Andrzejaus Wróblewskio, kuris šiandien yra pripažįstamas kaip vienas iškiliausių lenkų menininkų, darbas.

Anot programos kuratorės, iš lenkų galerijų galima pasimokyti skirtingų strategijų, kaip pritraukti kolekcionierius, žiūrovus bei įsilieti į tarptautinį šiuolaikinio meno gyvenimą.

Lenkijos instituto projektų koordinatorius Andrius Kerulis neslėpė, jog nebuvo tikras, ar pavyks įgyvendinti šią idėją, nes galerijos savo veiklą planuoja keleriems metams į priekį, tačiau tai, jog planas buvo įgyvendintas, parodo, kaip kultūros institucijos Lenkijoje vertina Lietuvos institucijas ir kaip nori su jomis bendradarbiauti.

Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Meno pusryčių akimirka
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Meno pusryčių akimirka

Lietuvos gyventojai turės puikią progą susipažinti su galerijomis ir muziejais, kurių jie tikrai neaplankytų Varšuvoje, – sakė A.Kerulis.

„Lietuvos gyventojai turės puikią progą susipažinti su galerijomis ir muziejais, kurių jie tikrai neaplankytų Varšuvoje“, – sakė A.Kerulis.

Ypatingojo „ArtVilnius’16“ partnerio, fondo „Lewben Art Foundation“ direktorė Indrė Tubinienė džiaugėsi nuolatiniu bendradarbiavimu su muge ir teigė, jog projekte „Formuojant idėjas: skulptūros“ bus galima susipažinti 9 skulptūromis ir 1 videodarbu, kuriuos sukūrė prestižinėse institucijose pristatyti menininkai – nuo „Palais de Tokyo“ Paryžiuje iki Venecijos bienalės.

Menotyrininkas ir „ArtVilnius’16“ komisijos narys Ernestas Parulskis sakė, jog Lietuvos galerijos, dalyvaujančios mugėje, yra paradoksaliai demokratiškos – mugė yra vienintelė regione, tad galerijos siūlo universalią imtį ir į žiūrovus orientuojasi pagal įvairius kriterijus, tačiau kolekcininkų dėmesio vertų kūrinių, pasak E.Parulskio, netrūks ir šiemet.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius