Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

7 Vilniaus galerijų savaitgalio renginiai, kurių vertėtų nepraleisti

Antrus metus organizuojamas Vilniaus galerijų savaitgalis, šiemet vyksiantis rugsėjo 7–10 d., lankytojams atvers 26-ias galerijas ir meno erdves. Planuojant savo savaitgalio maršrutus, 15min siūlo užsukti ir į 7-ias meno parodas bei renginius.
2016-ųjų Vilniaus galerijų savaitgalis
2016-ųjų Vilniaus galerijų savaitgalis / Organizatorių nuotr.

„Slavs and Tatars“. Iš lūpų į lūpas

Savo pirmąja solo paroda Baltijos regione „Iš lūpų į lūpas“ menininkų kolektyvas „Slavs and Tatars“ atsigręžia į emocinį pažinimą. Parodos pagrindu taps naujas menininkų kūrinių ciklas „Rauginta politika“, kurį įkvėpė XIX a. Vilniuje veikusi „Šubravcų“ draugija. Menininkų skulptūrose, instaliacijose ir tekstilės kūriniuose sujungiamos Abiejų Tautų Respublikos laikotarpio ir šiandien Lietuvoje, Lenkijoje ir Kryme gyvenančių vietinių bendruomenių istorijos.

Šiuolaikinio meno centro nuotr./Paroda „Iš lūpų į lūpas“
Šiuolaikinio meno centro nuotr./Paroda „Iš lūpų į lūpas“

2006 m. įkurtas menininkų kolektyvas „Slavs and Tatars“ vadina save „kasdienybės archeologais“ ir leidžiasi į skirtingų regionų, tapatybių ir kultūrų paieškas, kartu plečiant meninį spektrą.

Kur ir kada? Šiuolaikinio meno centre (Vokiečių g. 2), nuo rugsėjo 8 d.

Žydro dangaus dienos

Tomas van Houtryve parodoje „Žydro dangaus dienos“ pristato vaizdus, užfiksuotus bepiločiais orlaiviais, vykdančiais karinius veiksmus. Vaizdas iš aukštybių savyje talpina metaforą ir reportažinę funkciją, meninę estetiką ir dokumentalumą, kartu, paties autoriaus teigimu, kviečia atsigręžti į besikeičiančią privatumo ir šiuolaikinio karo prigimtį.

Galerijos „Vartai“ nuotr./Tomas van Houtryve „School Yard“
Galerijos „Vartai“ nuotr./Tomas van Houtryve „School Yard“

Tomas van Houtryve yra menininkas, fotografas ir rašytojas, nagrinėjantis šiuolaikinio pasaulio problemas. Savo kūrybą jis pristatė asmeninėse parodose Paryžiuje, Niujorke, Barselonoje ir Italijoje. Jo darbų yra daugelyje privačių kolekcijų Europoje, Azijoje ir JAV, taip pat Tarptautinio fotografijos centro muziejaus, Nelsono-Atkinso meno muziejaus, Čikagos šiuolaikinės fotografijos muziejaus bei Atviros visuomenės fondų rinkiniuose.

Kur ir kada? Galerijoje „Vartai“ (Vilniaus g. 39), nuo rugsėjo 8 d.

Galerijų savaitgalio renginiai Lentvaryje

Galerijų savaitgalis šiemet keliasi į Lentvarį – čia, geležinkelio stoties pastatų komplekse, bus atvertos dvi šiuolaikinį meną pristatančios ekspozicijos, pavadinimu „Depas“. Lokomotyvų depo erdvėse eksponuojami garso, vaizdo meno kūriniai bei instaliacijos, o stoties antrajame aukšte, istorinėse, namų dvasią išlaikiusiose patalpose, bus įkurdinti vietos naratyvus permąstantys objektai.

Organizatorių nuotr./Lentvario geležinkelio stoties erdvė
Organizatorių nuotr./Lentvario geležinkelio stoties erdvė

Parodoje pristatoma menininkų Viktorijos Damerell, Onos Juciūtės, Beatričės Mockevičiūtės, Sallamari Rantala, Eglės Ruibytės ir Tomo Daukšos darbai.

Kur ir kada? Lentvario geležinkelio stotyje (Geležinkelio g. 13-15, Lentvaris), nuo rugsėjo 9 d.

Šuolis laike

Parodoje pristatoma dviejų pasaulyje pripažintų fotografų iš Vokietijos – Ericho Salomono ir Barbaros Klemm – nuotraukų paroda. Abu autoriai save visų pirma laikė ne fotografais, bet žurnalistais, o jų darbai pripažįstami vienais vertingiausių vokiškos spaudos fotografijos pavyzdžių.

Ericho Salomono nuotr.
Ericho Salomono nuotr.

Erichas Salomonas yra laikomas Vokietijos fotožurnalizmo pradininku, daugiausia dėmesio skyręs to meto politinės ir kultūrinės aukštuomenės fiksavimui. Barbaros Klemm fotografijos pasakoja naujųjų laikų istoriją, o į jos objektyvą pateko tiek politikai, tiek demonstrantai, tiek turtingieji, tiek vargšai.

Kur ir kada? Prospekto fotografijos galerijoje (Gedimino pr. 43), nuo rugsėjo 7 d.

Daugmaž vidurdienis

Galerija „AV17“, persikelianti į naujas patalpas, lankytojus pakvies į menininko Rimanto Milkinto parodą „Daugmaž vidurdienis“, kurioje bus pristatomos autoriaus skulptūrinės instaliacijos. Pasak kuratorių, R.Milkintas parodos darbuose naudoja praeities, dabarties ir ateities kalbinius motyvus, kurie atspindi tiek jo kūrybos etapus, tiek šiuolaikinio gyvenimo diktuojamus tempus.

Galerijos AV17 nuotr./Rimantas Milkintas „Dabar“
Galerijos AV17 nuotr./Rimantas Milkintas „Dabar“

R.Milkintas Lietuvos ir tarptautinio meno lauke aktyviai veikia nuo 2003-iųjų, už savo kūrybą yra pelnęs ne vieną apdovanojimą – tarp jų ir prizą „Už skulptūros objektą parodų erdvėse“ tarptautinėje meno mugėje „ArtVilnius’11“.

Kur ir kada? Galerijoje „AV17“ (Totorių g. 5), nuo rugsėjo 7 d.

Ir vėl kelyje. Šį kartą – jūs pas mus

„Contour Art Gallery“ meno galerija Galerijų savaitgalio metu siūlo pasinaudoti reta proga apsilankyti trijų menininkių studijose ir akis į akį pabendrauti su kūrėjomis.

Butauto Barausko nuotr./ Eglės Ridikaitės darbai
Butauto Barausko nuotr./ Eglės Ridikaitės darbai

Lankytojai galės apsilankyti Eglės Ridikaitės, už parodą „Atėjai, pamatei, išėjai: kultūringos grindys“ apdovanotos Vilniaus miesto savivaldybės mero premija, vienos aktyviausių viduriniosios kartos konceptualių menininkių Laisvydės Šalčiūtės bei jaunosios kartos tapytojos Rūtos Vadlugaitės studijose.

Kur ir kada? Būtina išankstinė registracija – organizatoriai pirmiesiems 20 lankytojų asmeniškai praneš susitikimo laiką ir vietą.

It’s the Frame Not the Painting

Parodoje pristatoma šiuolaikinio vokiečių menininko Jay Gardo skulptūrinių objektų serija, kurios išeities tašku tampa paveikslo rėmų koncepcija. Pasak parodos organizatorių, įprasti, parduotuvėje pirkti paveikslo rėmai atskiria kūrinį nuo jį supančio pasaulio, tačiau šįsyk menininkas siūlo naują jų interpretaciją – išpjauna vieną dalį, išdidina ją iki penkių metrų ilgio ir leidžia pažvelgti į kiekvieną detalę mikroskopiniu tikslumu.

Marcus Schneider nuotr./Jay Gardas „Wrong History“
Marcus Schneider nuotr./Jay Gardas „Wrong History“

Jay Gardas savo kūryboje jungia šiuolaikinio meno ir dizaino formas, tyrinėja daugelį metų kuriamus ir gaminamus daiktus. Pastarąjį dešimtmetį menininkas kuria skulptūras ir objektus, perinterpretuodamas jų funkciją – kartais ją mėgdžiodamas, kartais paslėpdamas.

Kur ir kada? Jono Meko vizualiųjų menų centre (Malūnų g. 8, nuo rugsėjo 7 d.)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius