-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

9-oji šiuolaikinio meno mugė „ArtVilnius“ kvies susipažinti su Baltijos šalių kūryba

Birželio 7–10 dienomis Vilniaus „Litexpo“ parodų rūmuose vyksianti 9-oji šiuolaikinio meno mugė „ArtVilnius“ šiemet kviečia atsigręžti į Baltijos šalių meną: trečiadienį vykusioje spaudos konferencijoje organizatoriai pristatė mugės programą ir svarbiausius renginio akcentus.
Art Vilnius 2018 pristatymo akimirka
Art Vilnius 2018 pristatymo akimirka / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Spaudos konferencija prasidėjo „ArtVilnius’18“ komandos šūkiu „0 % Work ir 100 % Relax“, įkvėptu mugės dalyvio, estų menininko Marko Mäetamm – į orą paleisti geltoni popieriniai lėktuvėliai kvietė atsipalaiduoti su menu.

Spaudos konferencijoje dalyvavęs M.Mäetamm, dukart atstovavęs Estiją Venecijos meno bienalėje, „ArtVilnius“ pristatys solo projektą „Sit back, relax and enjoy the rest of your life“.

„Panašų sakinį girdime skrisdami: skrydžio palydovai savo kalbą baigia žodžiais „atsiplaiduokite ir mėgaukitės skrydžiu“. Šiandieninis gyvenimas labai primena skrydį lėktuvu, neturime jo kontrolės. Viskas, ką galime daryti, tai tikėtis, kad lėktuvas nesuduš, ir per daug nesijaudinti, nes kitaip nebegalėsime funkcionuoti. Turime priprasti prie to, kokią procentinę dalį mūsų gyvenimuose užima neapibrėžtumas“, – kalbėjo menininkas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marko Mäetamm
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marko Mäetamm

Jis teigė netikintis, jog menas gali pakeisti pasaulį, tačiau meno kūrinys, jo teigimu, gali priartinti tai, kas atrodo per toli, ar nutolinti tai, kas rodosi per arti mūsų. „Jei gali suprojektuoti savo nerimą, savo nerimastingas mintis ar savo baimes, nebūtinai išspręsi pasaulio problemas, bet bent jau pabandysi užmegzti dialogą su savo auditorija“, – teigė M.Mäetamm.

Dėmesys Baltijos šalims

„Kaip ir visos šventės, kaip ir visi renginiai, minime valstybės šimtmetį. Ta proga nusprendėme akcentuoti kaimyninių šalių meną – Estijos, Latvijos ir, žinoma, Lietuvos“, – spaudos konferencijoje kalbėjo „ArtVilnius“ meno vadovė Sonata Baliuckaitė.

Mugėje dalyvaus šešios estų bei keturios latvių galerijos.

Ypatingus projektus ruošia Lietuvos galerijos: S.Baliuckaitė kvietė atkreipti dėmesį į „Meno parko“ ekspoziciją, kurioje bus pristatoma 16-os menininkų kolekcija, jaunuosius autorius pristatančias „The Rooster Gallery“ ir VDA „Titaniką“, su Laisvydės Šalčiūtės ir Eglės Ridikaitės kūryba supažindinsiančią „Contour Art Gallery“.

Mugėje „ArtVilnius“ pirmą kartą bus galima išvysti ir Niujorko galeriją „Sla307 Art Space“ – joje bus pristatomi Aido Bareikio, Dainos Mattis, Ievos Mediodios, Lauros Zaveckaitės bei Juliaus Ludavičiaus darbai.

S.Baliuckaitė spaudos konferencijoje džiaugėsi, jog šiemet pristatoma kaip niekad daug pasaulinių premjerų. Projektų salėje savo darbus pristatys Marko Mäetamm, Svajonė ir Paulius Stanikai, Gintaras Makarevičius, Katrine Čemme ir Jurga Barilaitė.

Tarptautinė programa

Ypatingasis mugės partneris „Lewben Art Foundation“ šiemet pristatys Francescos Ferrarini kuruotą ekspoziciją „Fairytales? Sounds good“ („Pasakos? Kodėl gi ne?).

Kaip spaudos konferencijoje sakė ekspozicijos koordinatorė Ugnė Bužinskaitė, pradėjus svarstyti, ką „ArtVilnius“ pristatyti šiemet, „Lewben Art Foundation“ komanda nutarė prisiminti pasakų motyvą, mus lydintį nuo vaikystės iki šių dienų. Ekspozicijoje bus pristatyti trijų tarptautiniu lygiu puikiai žinomų menininkų – Vadimo Fishkino, Andrea Crespo ir Rezos Aramesho – kūriniai.

Pasak S.Baliuckaitės, kaip ir kasmet, „ArtVilnius“ vyks skulpūrų ir instaliacijų, performansų paroda „Takas“, kurioje šiemet dalyvauja trys dešimtys menininkų iš Lietuvos, Suomijos, Danijos, Ispanijos, Vokietijos, Prancūzijos ir Latvijos. Šių metų mugė taip pat gali pasigirti ir edukacine programa, kurios veiklos bus skirtos tiek vaikams, tiek suaugusiems.

Mugės atidarymo dieną – birželio 7 d. – bus paskelbti ir „ArtVinius“ laureatai: geriausias menininkas, geriausias jaunasis menininkas, geriausia skulptūra / instaliacija bei septynios geriausios galerijos.

Vertinimo komisiją šiemet sudarys Latvijos dailės akademijos prorektorius prof. Andris Vītoliņš, menotyrininkė prof. dr. Raminta Jurėnaitė, menotyrininkė dr. Elona Lubytė, fotografas, kuratorius Donatas Stankevičius ir „ArtVilnius“ meno vadovė, menotyrininkė Sonata Baliuckaitė.

Meno mugėje „ArtVilnius‘18“ šiemet dalyvaus 55 galerijos ir 250 menininkų iš 20 pasaulių šalių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius