Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

„Adomas“ iš triptiko „Vaisiaus vagystė“ papildė J.Kovarskio kolekciją

Šią savaitę Valstybiniame Vilniaus Gaono žydų muziejuje saugomą Jehošuos Kovarskio (1907 Vilnius – 1967 Los Andželas) kūrinių kolekciją papildė dar vienas dailininko tapytas darbas „Adomas“ – trečioji triptiko „Vaisiaus vagystė“ (1951-1960) dalis. Iki šiol muziejaus Tolerancijos centre (Naugarduko g. 10/2, Vilnius) eksponuojamoje J.Kovarskio kūrinių parodoje „Chaoso sutramdymas“ lankytojai galėjo išvysti tik du triptiką „Vaisiaus vagystė“ sudarančius kūrinius, rašoma pranešime žiniasklaidai.
„Adomas“ iš triptiko „Vaisiaus vagystė“ papildė J.Kovarskio kolekciją
„Adomas“ iš triptiko „Vaisiaus vagystė“ papildė J.Kovarskio kolekciją / Vilniaus Gaono žydų muziejaus nuotr.

Trečiąjį kūrinį dovanojo ir jo atsiuntimą iš Kalifornijos (JAV) dalinai finansavo J.Kovarskio sūnėnas Davidas Finkelsteinas ir dukterėčia Sandra Ben-Artzi su šeimomis. 2019 m. gegužės mėnesį muziejaus Tolerancijos centre atidaryta paroda „Chaoso sutramdymas“, kurią sudaro 28 drobės. Muziejaus lankytojai galės susipažinti su naujai gautu kūriniu ir pamatyti pirmą kartą po 60-ies metų eksponuojamą vientisą triptiką iki 2019 m. lapkričio 3 d.

J.Kovarskiui kūrybos procesas buvo ritualas, kurio metu iš tamsos gimsta šviesa, iš chaoso – tvarka. Idėjinei ir emocinei raiškai J.Kovarskis pasirinko abstrakcionizmą, tačiau visiškai neatsisakė figūrinio vaizdavimo. Pasak dailininko, „abstrakcionizmas privalo būti prasmingas“, tad jo siužetuose atgaivinti antikos ir skandinavų mitai, Afrikos ir Meksikos legendos bei Biblijos vaizdiniai pasakoja apie pasaulio sukūrimą ir žmonijos istoriją. Triptike „Vaisiaus vagystė“ dailininkas kontempliuoja pirmųjų žmonių – Adomo ir Ievos – išvarymo iš rojaus tema. Tai ir pirmoji nuodėmė ir saldus vaisius, sugundęs juos sulaužyti pažadą Kūrėjui. Dailėje – tai vienas iš labiausiai mėgtų siužetų, atrandamų ant romaninių bažnyčių sienų, viduramžių tapyboje, tebeaudrinančių dailininkų vaizduotę ligi mūsų dienų. J.Kovarskio triptike vaisius – stilizuotas grybo formos vaisius/medis – užima svarbiausią ir centrinę triptiko dalį, jis kelia nuodingo ar haliucinogeninio grybo asociacijas. Tai tebėra ir šių laikų „uždrausto vaisiaus“ simbolis, vedantis žmogiškojo nupuolimo link.

Vilniaus Gaono žydų muziejaus nuotr./„Adomas“ iš triptiko „Vaisiaus vagystė“ papildė J.Kovarskio kolekciją
Vilniaus Gaono žydų muziejaus nuotr./„Adomas“ iš triptiko „Vaisiaus vagystė“ papildė J.Kovarskio kolekciją

Tolerancijos centras – didžiausias Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus padalinys, kuriame veikia Lietuvos žydų dailės, kultūros, istorijos ir judaikos ekspozicijos, vyksta kultūriniai ir edukaciniai renginiai, konferencijos, filmų peržiūros, diskusijos visuomenei aktualiomis temomis.

Kartu su viena iš parodos kuratorių dr. Vilma Gradinskaite muziejus kviečia vilniečius ir miesto svečius į paskutinę ekskursiją „Nuo Meksikos iki Palestinos: pasaulėtvara J.Kovarskio kūryboje“, skirtą gilesniam dailininko darbų supratimui ir susipažinimui su vientisu triptiku, spalio 29 d. 17 val. muziejaus Tolerancijos centre (Naugarduko g. 10/2) ir kviečiame registruotis el. p. komunikacija@jmuseum.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius