Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar menas gali padėti išgyventi traumines patirtis?

Meno terapijos gydomasis poveikis susidūrus su sudėtingomis gyvenimo aplinkybėmis tapo itin aktualia tema prasidėjus karui Ukrainoje ir į Lietuvą plūstelėjus pabėgėliams iš šios šalies.
Trauminė patirtis
Trauminė patirtis / 123RF.com nuotr.

Šalia pirmosios pagalbos maistu, nakvyne, poilsiu bei saugumu, iškilo ir būtinybė atkreipti dėmesį į šių žmonių dvasinę savijautą, išklausyti jų istorijų ir padėti išlieti susikaupusias emocijas.

Vienas iš tokių būdų kaip tik ir yra meno terapija, per įvairias kūrybines formas – dailę, muziką, judesį ar vaidinimą – leidžianti vidines patirtis išreikšti net ir be žodžių.

Per pastaruosius du dešimtmečius pasaulyje atlikta gausybė tyrimų, kurie parodė, jog menas ir kūrybinė veikla daro įtaką žmogaus savijautai, jo psichinei bei fizinei sveikatai ir leidžia skausmingas patirtis lengviau integruoti į savo gyvenimą.

Su meno terapijos specialistėmis kalbantis apie pagalbą ukrainiečiams, iškilo ir dar vienas svarbus aspektas – kaip padėti tiems, kurie stovi pirmosiose gretose – savanoriams, medikams, psichologams bei įvairių sričių specialistams, kasdien susiduriantiems su skausmingomis ir dramatiškomis ukrainiečių karo istorijomis.

Galų gale, ar įmanoma atsiriboti nuo šio online vykstančio karo vaizdinių ir švęsti savo gyvenimą? Apie tai 15min kalbina skirtingų meno terapijų specialistes – dailės terapeutę Aldoną Dapkutę, muzikos terapeutę Jurgitą Žalgirytę-Skurdenienę bei šokio-judesio terapijos specialistę Solveigą Zvicevičienę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius