Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 08 /19:28

„ArtVilnius“ skelbia laureatus: geriausiu menininku tapo M.Navakas, geriausiu jaunuoju menininku – P.Ramanauskas

Ketvirtadienį prasidėjusi 8-oji šiuolaikinio meno mugė „ArtVilnius“, „Litexpo“ parodų rūmuose truksianti iki sekmadienio, duris atvėrė pristatydama šių metų laureatus: geriausias galerijas, menininkus bei kūrinius.             
Geriausiu jaunuoju meno mugės menininku tapo Povilas Ramanauskas
Geriausiu jaunuoju meno mugės menininku tapo Povilas Ramanauskas / Ryčio Šeškaičio nuotr.

Tardama sveikinimo žodį kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson pabrėžė, jog „ArtVilnius“ yra vienas gražiausių ir reišmingiausių meno renginių ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų, o kiekvieną birželį į Vilnių suplaukia Europos meno bendruomenė.

„Džiugina ne tik pasaulinės kolekcijos, bet ir naujų formų paieškos. Darbas, kurį atlieka mugės organizatoriai, tikrai įspūdingas“, – sakė kultūros ministrė, prisipažinusi, jog yra aistringa šiuolaikinio meno gerbėja ir pažadėjusi mugėje lankytis iki pat jos uždarymo.

Galerijas ir menininkus vertinusios žiuri pirmininkas, menotyrininkas Virginijus Kinčinaitis teigė, jog meno pasaulis yra labai įvairus: „Kartais pasaulis atrodo kaleidoskopiškas, bet „ArtVilnius“ dėka visi šie keliai, takai ir takeliai sueina ir tampa vienu dideliu renginiu, kuris visų pirma skirtas įprasminti paprastą dalyką – kad ir koks menas nori būti autonomiškas, laisvas, nepriklausomas, bet meno rinka jam kvėpuoja į nugarą. Ji čia pat.“

Prieš apdovanojimų ceremoniją vykusios spaudos konferencijos metu, žiuri narys, menotyrininkas Ernestas Parulskis teigė, jog šiemet apdovanojamų galerijų atrankos praktika kiek pasikeitė – buvo renkamos 7 geriausios galerijos.

„Žiuri nariai šiemet darbo turėjo dar daugiau. Gan įtemptame posėdyje vadovavomės keliais pagrindiniais kriterijais“, – sakė E.Parulskis. Pasak jo, komisija akcentavo jungtį tarp siužeto, koncepcijos, kūrinių demonstravimo sprendimų ir menininkų atrankos, kurią vykdo pačios galerijos.

„Antrasis kriterijus: kad visi anksčiau išvardinti elementai nedisonuotų su mugės misija, kuri, kaip žinia, yra šiuolaikinio meno kūrinių pardavimas“, – sakė E.Parulskis.

Geriausiomis „ArtVilnius“ galerijomis pripažintos: „Trivium“ (Vilnius), „Meno parkas“ (Kaunas), Dusetų dailės galerija, „ArgenTum“ (VDA galerija, Vilnius), „Kuldiga Artists’ residence“ (Kuldyga), „Stalowa“ (Varšuva) ir „Foku“ (Talinas).

Geriausiu jaunuoju „ArtVilnius“ menininku paskelbtas Povilas Ramanauskas, kurį pristato galerija „Meno parkas“. Pasak komisijos V.Kinčinaičio, menininkas jau nuo studentavimo dienų veržėsi į trimatiškumą ir todėl šiandien yra pelnytai laikomas novatorišku tapytoju. P.Ramanauskui bus įteikta 1000 eurų vertės piniginė premija.

Geriausias „ArtVilnius“ menininku buvo pripažintas Mindaugas Navakas.„Menininkas, kuris rungiasi su visa architektūra ir tūriu, pastatęs židinį ar piramidę, ar debesį... Patirtys gali būti pačios įvairiausios“, – pristatydamas „ArtVilnius“ eksponuojamą M.Navako kūrinį sakė V.Kinčinaitis.

Pasak jo, visiška priešingybė M.Navako kūrybai yra Raimondos Sereikaitės kūrinys „#selfie“, šiemet pripažintas geriausia „ArtVilnius“ skulptūra/instaliacija.

Vertinimo komisiją sudarė: menotyrininkė, Kauno bienalės direktorė ir meno vadovė Virginija Vitkienė, menininkas Deimantas Narkevičius, menininkas Žilvinas Landzbergas, menotyrininkas Ernestas Parulksis bei menotyrininkas, vertinimo komisijos pirmininkas Virginijus Kinčinaitis.

Šiemet mugės lankytojai taip pat raginami rinkti geriausią galeriją ir menininką – jie taip pat bus apdovanoti piniginėmis premijomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius