Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Besikeičianti meno rinka: NFT aukcione bus parduotas O.Tselkovo paveikslas

Šį penktadienį, lapkričio 5 d., prasidės NFT (angl. non-fungible token) aukcionas, kurio metu bus galima įsigyti žymaus menininko Olego Tselkovo paveikslą „Galva su kojomis“. Projektas, kurį organizuoja įmonė „SUPER HOW?“, yra skirtas atkreipti dėmesį į blokų grandinės technologijos suteikiamas galimybes įvairiose srityse, tarp jų ir meno kolekcionavimo atvėrimą plačiajai auditorijai – savaitės trukmės aukciono metu vyks kova tarp stambių investuotojų ir bendruomenės.
O.Tselkovo paveikslas
O.Tselkovo paveikslas / Tado Korsako nuotr.

„Mes kripto pasaulį matome atvirai – jis suteikia itin daug galimybių ir yra pagrįstas decentralizacija. Šis „superhow.ART“ projektas yra vienas iš būdų visuomenei parodyti, jog laikai tikrai keičiasi – išskirtinio meno kolekcininku gali tapti kiekvienas iš mūsų, o NFT aukcionuose gali būti parduodamas ne tik skaitmeninis, tačiau ir fiziškai egzistuojantis, itin didelę vertę turintis menas“ – teigia Andrius Bartminas, įmonės „SUPER HOW?“ bendrasteigėjas ir vadovas.

Aukciono metu bus parduodamas garsaus rusų nonkonformisto Olego Tselkovo paveikslas. Menininkas garsėjo savo drąsiu, kontraversišku stiliumi. Jo kūryba neatitiko tuometinės ideologijos, todėl menininkas buvo priverstas išvykti ir toliau kurti Prancūzijoje. Olego Tselkovo kūrinių galima rasti didžiausiuose pasaulio muziejuose ir meno kolekcijose, o visai neseniai „Sotheby's“ aukcionų namuose jo paveikslas buvo parduotas už kelis kartus didesnę kainą nei buvo numatyta.

Kova: banginiai prieš krevetes

Aukciono metu vyks simbolinė kova tarp stambių investuotojų į meną ir bendruomenės arba kitaip – tarp banginių ir krevečių. Visi krevečių statymai bus akumuliuojami į vieną bendrą sumą ir kartu jos bandys nugalėti stambiuosius investuotojus bei gauti dalinę paveikslo nuosavybę. Jei laimės banginis – tuomet jis galės paveikslą pasiimti. Jei laimės krevetės, smulkusis aukciono dalyvis galės paveikslą pasiimti, jei turės ne mažiau kaip 75 proc. paveikslo nuosavybės, kitu atveju paveikslas liks galerijoje ir turės daug bendrasavininkų.

„Mes siekiame patikrinti ar banginiai yra stipresni nei bendruomenė. Galbūt bendruomenė parodys, kad maži rinkos žaidėjai, sujungę savo jėgas, gali laimėti ir tapti daliniais šio nuostabaus paveikslo savininkais. Manau, tai iš tiesų dėmesio vertas investavimo objektas“ – teigia Vytautas Kašėta, „superhow.ART“ vadovas.

Paveikslui nenumatyta jokia minimali pardavimo kaina – ją spręs aukciono dalyviai.

Besikeičianti meno rinka

Šis aukcionas parodo, kaip besikeičianti meno rinka gali apjungti modernias technologijas ir tradicinį meno kolekcionavimą, taip sukuriant naujas galimybes.

„Tokenizuoti realius meno kūrinius – tai tarsi padaryti juos prieinamus visiems. „Superhow.ART“ projektas pristato bendros meno kūrinių nuosavybės koncepciją ir taip suteikia galimybę kolekcionuoti išskirtinį meną plačiajai auditorijai. Tikiu, kad tokie pokyčiai meno rinkoje daro ir didelį poveikį investuotojams į meną – jie neišvengiamai turi keistis ir adaptuotis, tapti lankstesniais ir liberalesniais, jei nori išlaikyti savo pozicijas“ – teigia V.Kašėta.

Pseudonimiškumas ir saugumas

Aukcionas bus vykdomas naudojant „Ethereum“ blokų grandinės išmaniųjų kontraktų technologiją, kuri yra decentralizuota ir apsaugo nuo kenkėjiškos veiklos, užtikrindama saugumą ir patikimumą.

Aukciono dalyviams bus garantuojamas pseudonimiškumas, tai yra jokia asmeninė dalyvių informacija nebus saugoma – kiekvienam statymui ir pervedimui bus naudojama virtualiųjų valiutų piniginė ir išmaniųjų kontraktų technologija, taip galint nustatyti pirkėją, tačiau nereikalaujant, jog jis pateiktų asmeninius duomenis.

Aukciono dalyvis arba dalyviai, norintys atsiimti fizinį paveikslą, turės patvirtinti savo tapatybę ir įrodyti, kad atitinka sąlygas, numatytas sutartyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius