Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Būrimas iš šilko ir nuotekų čiurlenimas: A.R.Juozapaitytės parodos atidarymas

Meno ir projektų erdvėje „MOrka“ liepos 14 d. vakarą buvo atidaryta Aros Radvilės Juozapaitytės personalinė tapybos darbų paroda „Volver“, rašoma pranešime spaudai.
Aros Radvilės Juozapaitytės personalinė tapybos darbų paroda „VOLVER“
Aros Radvilės Juozapaitytės personalinė tapybos darbų paroda „VOLVER“ / Andriaus Mažeikos nuotr.

Ji yra ciklo „Saugok žmogų savy“ dalis, kurios programa siekia užpildyti meno lauko eterį išskirtine vaizdine ir jusline medžiaga. Parodų ciklo iniciatorius-menininkas Evaldas Jansas teigė: „Nuolatos ieškant prieigų vizionieriškai provokuoti diskusiją, kurioje kūryba tampa atvira ir pagarbia platforma nepatogioms temoms gimsta patys neįtikėčiausi projektai.“

Erdvėje, kurioje virš lankytojų galvų išnarpliotais vamzdžiais, virs pasigirsdavo nuotekų čiurlenimas – skambėjo dubenys ir būgnais grojo Ignas Kasikauskas. Menininkė Ara Radvilė būrė šilku bei ryškiomis paveikslų spalvomis.

„Volver ispanų kalboje reiškia sugrįžimą. Parodos Moterys – Pranašės, Skalbėjos, Mama, Maja ir Ateivė kalba apie pabėgimą. Raudona saulė (geresnio gyvenimo siekis) priklauso visiems. Tačiau, kitas kultūras dažniausiai apgaubiame menamu aukso spindesiu, o ne savąja šviesa. Jos – ryškios, spalvingos, charizmatiškos, užburiančios ir egzotiškos. Bet pavargusios ir piktos“, – būtent tokiais vaizdingais žodžiais parodą pristatė tapytoja A.R.Juozapaitytė.

Savo įžvalgomis pasidalino ir parodos kuratorė Viktorija Mištautaitė: „Socialinių tinklų vartotojų akys yra pripratusios prie fotogeniškų ir „patogių“ vaizdų. Todėl, savotišku iššūkiu menininkei tapo formuoti savąją moralę iš dažų bei kalbėti nepatogiomis laisvės ir nelaisvės, saugumo, ekologinių nelaimių, karo, neteisybės temomis.

Dvimatėje spalvų projekcijoje atsiranda ir minkštos būsenos. Ryškūs tonai simbolizuoja skausmą, o kūriniuose žmogus yra įspaustas į griežtus rėžius. Linijinis mąstymas sąmoningai pasirenkamas atsisakant jausmo. Ribos naikina chaotiškumą ir nenatūralumą. Moterys aprengtos linijomis, bet ne savo rūbais.“

Scenografės magistro laipsnį Vilniaus dailės akademijoje įgijusi A.R.Juozapaitytė nuo šios savo profesijos nepabėgo kurdama ir parodos architektūros naratyvą. Galerinę erdvę ji siekė paversti ritualine – tarytum primenančią susibūrimą į gentį. Todėl, dalį rūsio patalpos grindų ji išklojo ryškiai žalios spalvos (būdinga tiek lietuvių tapybai, tiek rytietiškam koloritui) kilimu.

Ara Radvilė kviečia parodos lankytojus prigulti, prisėsti ir sustoti. Tad, pavadinimas yra ne tik apie sugrįžimą, bet ir apie susibūrimą. Nes gentis visų pirmiausia yra apie bendrumą su kitu.

O šiam vienio patyrimui visi Vilniaus miesto gyventojai ir jo svečiai yra kviečiami iki liepos 30 d., apsilankyti galerinėje erdvėje „MOrka“, Pylimo g. 21 B, Vilnius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius