-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Dedikacija Klaipėdai“: viena paroda, dvi svarbios datos

Penktadienį, 17.30 val., Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2) atidaroma jungtinė Klaipėdos tapytojų paroda „DEDIKACIJA KLAIPĖDAI“
Klaipėdoje metai užveriami su tapybos paroda „Dedikacija Klaipėdai“
Klaipėdoje metai užveriami su tapybos paroda „Dedikacija Klaipėdai“ / Organizatorių nuotr.

Tai ciklo, įprasminančio 2023 metus, skirtus Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 100-mečiui, baigiamoji dalis. Paroda taip pat pažymi svarbią uostamiesčio menininkų bendruomenei datą – Lietuvos dailininkų sąjungos (LDS) Klaipėdos skyriaus 50-metį. Parodos kuratoriai – Juozas Vosylius, Birutė Skaisgirienė. Meno darbus bus galima pamatyti iki 2024 m. sausio 14 dienos.

Klaipėda yra mūsų visų kūno ir sielos namai. Čia gyvenantys kūrėjai susitapatina ir susigyvena su miestu, pamažu, centimetras po centimetro išžvalgydami ir išjausdami skirtingas jo teritorijas, stebėdami ir skaitydami tik šiam miestui būdingus ženklus, girdėdami tik jame skambančius garsus ar užuosdami jo kvapus. Kuo ilgiau gyvename savo mieste, tuo turtingesnis tampa mūsų patirčių lobynas. Menininkai miesto viziją kuria iš individualios atminties ir pojūčių fragmentų. Savo vietą šiame mieste suradusių atmintyje susiformuoja subjektyvus miesto vaizdinys, kuriame kiekvienas įaudžia savo prisiminimus, potyrius, išgyventas emocijas, žmonių vardus, girdėtas ir išgalvotas istorijas. Taip gimsta menas.

2023 metų sausį jungtinėje parodoje tuo pačiu pavadinimu – „DEDIKACIJA KLAIPĖDAI“, savo darbus eksponavo šiuo metu Klaipėdoje gyvenantys ir kuriantys tapytojai: Juozas Vosylius, Ernestas Žvaigždinas, Tatjana Simanaitienė, Dalia Čistovaitė, Dalia Kirkutienė, Simas Žaltauskas, Arvydas Karvelis, Antanas Garjonas, Angelė Banytė, Edvardas Malinauskas, Algirdas Vadoklis, Virginijus Viningas ir Irmina Viningienė.

Klaipėdos kraštui bei miestui skirta paroda buvo surengta – Klaipėdos m. sav. I. Kanto viešosios bibliotekos Meno skyriaus galerijoje, Šilutės Fridricho Bajoraičio bibliotekoje bei LDS Klaipėdos skyriaus galerijoje.

Minint LDS Klaipėdos skyriaus 50-mečio jubiliejų, paroda „DEDIKACIJA KLAIPĖDAI“ įgauna dar vieną prasmę – tai nusilenkimas savo miestui, ir tuo pat metu pagarbos ženklas išėjusiems menininkams, kurie kūrė Klaipėdos miesto dailės istoriją ir savo darbais garsino uostamiestį. Tuometinių klaipėdiečių menininkų darbuose skleidėsi ne karo nuniokota pramoninė Klaipėda, bet romantizuotas, metaforiškas miesto vaizdinys ir supoetinti pamario gamtos motyvai.

Parodoje „DEDIKACIJA KLAIPĖDAI“ miesto būties ir istorijos ženklus savo kūryboje įprasmina jau išėję menininkai: Algirdas Taurinskas, Algimantas Jusionis, Bronius Gražys, Renatė Lūšis, Linas Julijonas Jankus, Algirdas Ramanauskas, Valdas Pumputis, Vidas Pinkevičius, Danas Andriulionis, Angelas Gabrielaitis, Arūnas Mėčius, Valdemaras Kalninis, Aleksandras Ilginis, Vaclovas Rimkus. Darbus šiai parodai taip pat paskolino: LDS Klaipėdos skyriaus garbės narys, meno kolekcininkas Edmundas Kolakauskas, Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešoji biblioteka, Milda Pumputytė, Akvilė Pumputytė, Eglė Jakštytė, Dovilė Andriulionienė, Nijolė Narijauskaitė-Gražienė, Jūratė Šimkutė, Marytė Ilginienė. Parodos rengėjai yra dėkingi visiems, padėjusiems surengti šią parodą. Parnešimas spaudai parengtas pagal Birutės Skaisgirienės tekstą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius