Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos muziejų virtualūs turai: pirmasis žmonijos šedevras, olandų „Aukso amžius“ ir pasivaikščiojimas Versalio rūmuose

Pasaulį ištikus COVID-19 pandemijai, populiarėja virtualūs muziejų turai. Šįkart 15min siūlo atkreipti dėmesį į didelį Europos meno kolekcijų pasirinkimą.
Egono Shiele, Jano Mateikos ir Johno Williamso paveikslai
Egono Shiele, Jano Mateikos ir Johno Williamso paveikslai / Scanpix nuotr./ Wikipedia nuotr.

Dar 2011 metų vasario 1 dieną „Google“ kultūros institutas įsteigė skaitmeninę „Google Arts & Culture“ platformą, kurioje žmonės iš viso pasaulio gali susipažinti su pasaulio meno kūriniais.

Europos muziejai

„Tate Britain“

Londonas, Jungtinė Karalystė

„Tate Britain“ yra seniausias „Tate“ galerijų tinklo, kurį sudaro ir „Tate Modern“, „Tate Liverpool“ bei „Tate St Ives“, padalinys. Atsidaręs dar 1879 metais su nedidele britų meno kolekcija, šiandien jis saugo 70 tūkst. darbų.

Henry'is Tate'as, susikrovęs turtus kaip cukraus perdirbėjas, pasiūlė savo XIX a. britų meno kolekciją valstybei bei suteikė pirmąjį finansavimą.

Henry'is Tate'as vertino Prerafaelitų meną ir tarp 65 paveikslų, paliktų testamentu, buvo ir Johno Everetto Millais'o „Ofelija“ (1851-1852 m.) ir J.W.Waterhouse'o „Šaloto ponia“ (1888 m.)

Aplankyti galeriją galite čia.

Šovė Urvas

Vallon-Pont-d'Arc, Prancūzija

Šovė urvas – pirmasis žmonijos šedevras. Manoma, kad ant sienų užfiksuoti piešiniai sukurti daugiau nei prieš 36 tūkst. metų.

Virtualioje parodoje galima išvysti 53 istorijas-parodas, kuriose klausiama, ar mūsų protėviai gamino maistą, ar turėjo profesijas, kaip jie rengėsi ir t.t.

Muziejų aplankyti galima čia.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Šovė urvas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Šovė urvas

Bauhaus Dessau Foundation“

Dessau-Roßlau, Vokietija

Tai vienos iš Bauhauzo mokyklų Desau (1925—1932 m.) mokslinis ir menininis fondas, siekiantis reflektuoti šią meno kryptį iš XXI a. perspektyvos.

Dessau etapas yra laikomas Buhauzo mokyklos kulminacija. Pirmą kartą Bauhauzas atidarytas Veimaras (1919—1925 m.), Desau ir galiausiai Berlyne (1932—1933 m.)

Muziejų aplankyti galima čia.

123RF.com nuotr./Ikoniškoji Bauhauzo mokykla Desau
123RF.com nuotr./Ikoniškoji Bauhauzo mokykla Desau

Mauritshuis muziejus

Den Haag, Olandija

Šiame muziejuje saugomi olandų „Aukso amžiaus“ meno kūriniai. Tarp jų ir Jano Vermeerio „Mergina su perlo auskaru“, Rembrandto „Daktaro Nikolo Tulpo anatomijos pamoka“, Carelo Fabritiuso „Dagilis“.

Muziejų aplankyti galima čia.

„Museu do Chiado“

Lisabona, Portugalija

Įkurtas 1911 metais „Museu do Chiado“ yra vienas pirmųjų šiuolaikinio meno muziejų pasaulyje. Jis įsikūręs pačiame Lisabonos centre, pati kolekcija yra nuolatos naujinama.

Čia surinktas menas nuo XIX a. vidurio iki šiandienos. Tarp jų romantikas Tomás da Anunciação, tapytoja Paula Rego, Ângela Ferreira.

Muziejų aplankyti galima čia

Andreas Brucker nuotr./ Unsplash nuotr./Saulėlydis Lisabonoje
Andreas Brucker nuotr./ Unsplash nuotr./Saulėlydis Lisabonoje

Egon Schiele meno centras

Český Krumlov, Čekija

Šio muziejaus ekspozicijoje rodomi skandalingo austrų menininko Egono Schiele darbai.

Kaip Vienos meno akademijos mokinys, jam įtaką padarė „jugendstil“ (liet. jaunasis stilius) judėjimas. Jis taip pat susipažino su Gustavu Klimtu, kurio kūryba Egonui Schiele padarė didelę įtaką.

Aplankyti muziejų galima čia.

Versalio rūmai

Versalis, Prancūzija

Legendomis apipintus Versalio rūmus taip pat galima aplankyti virtualiai – Pasivaikščioti po įspūdingus sodus bei iškilmingas sales. Internetinėje platformoje šiuo metu suskaitmeninta 16 istorijų, pasakojančių apie madą ir karališkas melodramas, 360 meno kūrinių.

Aplankyti muziejų galima čia.

VIDEO: Versailles, from Louis XIII to the French Revolution

Nacionalinis Varšuvos muziejus

Varšuva, Lenkija

Nacionalinis Varšuvos muziejus stebina savo įvairove. Čia galima pamatyti viduramžių, Picasso, svarbiausius lenkų dizaino pavyzdžius. Anotacijoje rašoma, kad Nacionalinis Varšuvos muziejus yra daugiau nei vadovėliniai šedevrai, nors Jano Mateikos „Žalgirio mūšis“ užima itin svarbią kolekcijos vietą.

Aplankyti muziejų galima čia.

„Scanpix“ nuotr./Janas Mateika „Žalgirio mūšis“
„Scanpix“ nuotr./Janas Mateika „Žalgirio mūšis“

Nacionalinė Bosnijos ir Hercegovinos galerija

Sarajevas, Bosnija ir Hercegovina

Ši galerija yra seniausias ir svarbiausias šalies muziejus. Šiandien čia galima rasti 6 tūkst. modernizmo laikotarpio ir šiuolaikinių meno kūrinių.

Kolekcija išskirstyta į kelias kategorijas: Bosnijos ir Hercegovinos, Jugoslavijos menas, Ferdinando Hodlerio bei padovanoti darbai.

Aplankyti muziejų galima čia.

Damir Bosnjak nuotr./ Unsplash nuotr./Sarajevas
Damir Bosnjak nuotr./ Unsplash nuotr./Sarajevas

Milano šiuolaikinio meno galerija

Milanas, Italija

Galerijoje saugomi apie 3,5 tūkst. meno kūrinių, sukurtų Milane. Muziejus įkūrtas Milano neoklasikos šedevru laikomame pastate – Villa Reale.

Čia yra Antonio Canova, Andrea Appiani, Francesco Hayez, Tranquillo Cremona, Giovanni Segantini, Giuseppe Pellizza da Volpedo, Giovanni Boldini, Medardo Rosso, Gaetano Previati darbų.

Aplankyti muziejų galima čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius