Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Festivalis „Suspaustas laikas“: „Saatchi“ galerijos laureato paroda ir nemokamos kino pamokos

Liepos 26–29 dienomis Nidoje vyks kinematografijos ir alternatyvaus meno festivalis „Suspaustas laikas“, kuriame savo darbus pristatys ir apie kūrybą papasakos menininkai, juosiantys pusę pasaulio – nuo Europos iki Irano ir Japonijos. Ukrainos flangui festivalyje atstovaus du kūrėjai – tarpdisciplininio meno scenos atstovas Romanas Mikhaylovas ir Europos kino festivalių dėmesį kaustantis kino naujokas Ostapas Kostiukas, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Roman Mikhaylov
Roman Mikhaylov / Organizatorių nuotr.
Temos: 3 Nida Menas Kinas

Kurianti destrukcija

Nors 2014 metų vasario įvykių Kijeve idealai šiandien vis labiau grimzta ekonominių išskaičiavimų ir santykių „stabilumo“ su Rusija pinklėse, tačiau išgyventa patirtis juose tapo lemtinga jaunosios kartos Ukrainos menininko Romano Mikhaylovo kūryboje. Jautri ir tuo pačiu drąsi menininko prigimtis karo brutalumo patirtį paskatino reflektuoti ne per išganymą žadančias ideologijas, o per skausmingą asmeninę transformaciją. Įvykių Ukrainoje patirtis menininką paskatino instaliacijų pagalba aptarti ne tik karą, bet ir daugiau žmogų bauginančių socialinių situacijų. Kūrėjo instaliacijose „Shadows“ (liet. „Šešėliai“), „Scorch of real“ (liet. „Nusvilusi realybė“) ir „Fragility“ (liet. „Trapumas“), kurios 2015 m. „Saatchi“ galerijoje pripažintos geriausiomis, pagrindiniu destrukcijos įvaizdžiu tapo ugnis.

„Išdeginti popieriaus lapai, kaip kažko karšto ir naikinančio pėdsakai, simbolizuoja trauminį įvykį, formuoja žmogaus charakterį“, – apie savo instaliaciją „Fragility“ pasakoja R.Mikhaylovas. Ją ir bus galima apžiūrėti festivalio „Suspaustas laikas“ metu. Parodos atidarymo renginyje, šeštadienį, kūrėjas pristatys ir kitus savo darbus, sukurtus Nidoje. Kaip sako jis pats, Nida jį pritrenkė sunkaus kopų smėlio ir vėjo žaisme, tuo pačiu metu ir kuriančia, ir griaunančia. „Kiek sveria kopos? Tebūnie, tai bus parodos pavadinimas“, – intriguoja menininkas.

Dokumentinio kino dirbtuvės kvies kurti Nidos gyventojo portretą

Ukrainiečių režisierius Ostap Kostiuk – nauja figūra Europos kino padangėje. Iki debiutinio savo filmo „Gyva ugnis“, pristatyto 2015 m., mažai sąsajų su kinu turėjęs istorikas iš karto patraukė kritikų ir kino mylėtojų dėmesį. Techniškai nepriekaištingas ir itin jautrus dokumentinis filmas apie nykstančią Karpatų avių augintojų kultūrą pavergė Karlovy Varu, Ciuricho ir Čikagos kino festivalių žiūrovų širdis. Pastarajame kino festivalyje filmas „Gyva ugnis“ buvo nominuotas pagrindinėje programoje geriausio dokumentinio filmo kategorijoje. Festivalio metu režisierius surengs trijų dienų kino dirbtuves, kurių metu dalyvius kvies sukurti Nidos gyventojo portretą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius