Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Fotografija, slepianti pirmosios asmenukės istoriją

Dabartiniais laikais išmaniųjų telefonų turėtojai puikiai žino, kas tai yra asmenukė. Fotografas Robertas Corneliusas tokią asmenukę buvo padaręs prieš 177 metus. Tai seniausias žinomas išlikęs žmogaus autoportretas, rašo „Business Insider“.
Roberto Corneliuso autoportretas
Roberto Corneliuso autoportretas / Wikipedia nuotr.

JAV Kongreso bibliotekoje yra saugojamas šis 1839 metais padarytas iš Filadelfijos kilusio amerikiečių fotografijos pionieriaus R.Corneliuso autoportretas.

Fotografijos tėvu yra vadinamas Prancūzijos dailininkas Louisas Daguerre'as, gimęs 1787 metais. Jis išrado vieną pirmųjų fotografavimo būdų – dagerotipiją. R.Corneliusas patobulino L.Daguerre'o metodą ir 1839 metais padarė pirmąją žinomą ir išlikusią asmenukę Amerikos istorijoje.

Visgi už susidomėjimą fotografija R.Corneliusas turėtų būti dėkingas amerikiečių išradėjui Josephui Saxtonui. Būtent jis kreipėsi į R.Corneliusą pagalbos, kuomet dagerotipijos metodu buvo užfiksavęs vienos vidurinės mokyklos pastatą. Taip R.Corneliusas susidomėjo fotografija.

Dar tais pačiais 1839 metais jis kieme, esančiame už jo šeimai priklausiusios parduotuvės, nusifotografavo save. Vieta pasirinkta neatsitiktinai – čia buvo tinkamas apšvietimas. Tiesa, norint užfiksuoti šį kadrą, jo autoriui nejudant reikėjo stovėti iki penkiolikos minučių.

Po šio autoportreto paskelbimo išaugo susidomėjimas fotografija. R.Corneliusas tapo vienu pirmųjų amerikiečių, atidariusių fotoateljė. Jų turėjo iš viso dvi. Tačiau vėliau šią veiklą jis metė. Manoma, kad dėl to, jog aplink pradėjo atsidarinėti daug fotoateljė ir R.Corneliusui pabodo ši veikla. Jis nustojo domėtis fotografija ir pasinėrė į šeimos verslą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius