Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 26

Fotografijos talentas iš Moldovos kaimo – mirė nežinomas, o dabar jo nuotraukos kelia sensaciją

Jis mirė beveik prieš tris dešimtmečius mažame kaimelyje slėnio gilumoje, niekas apie jo mirtį nepaskelbė ir greitai jį pamiršo.
Z.Cusniro nuotraukos
Z.Cusniro nuotraukos / „The New York Times“/ANDREEA CAMPEANU nuotr.

Jį teprisimena keletas senbuvių, kurie vis dar stebisi, kad Zaharia Cusniras, vargšas ūkininkas su keturiais vaikais, skirdavo tiek daug laiko fotografavimui gremėzdišku sovietiniu fotoaparatu.

„Jis su tuo daiktu dalyvaudavo visose vestuvėse ir laidotuvėse“, – prisiminė Viačeslavas Bulčiakas, vienas iš kelių dešimčių pensininkų, vis dar gyvenančių dabar beveik ištuštėjusiame Rosieticio kaimelyje prie upės, į šiaurę nuo Kišiniovo.

Vienintelis kitas dalykas, kurį gyventojai prisimena apie Z.Cusnirą – kuris įvairiais savo gyvenimo laikotarpiais buvo ir mokytojas, ir kolūkio darbuotojas ir kalvis – buvo tai, kad jis mėgo išgerti, nors tai vargu ar neįprasta šiame Moldovos regione, kuriame gausu vynuogynų. Jis pats augino vynuoges ir gamino vyną.

Tačiau iš tikrųjų jį iš kitų išskyrė jo aistra fotografijai. Jis nebuvo baigęs jokių mokymų ir neturėjo jokios įmantrios įrangos, tik „Lubitel“ – rusišką mėgėjišką, pigų, bet tvirtą dviejų objektyvų refleksinį fotoaparatą, sovietinę kopiją vokiško fotoaparato, kuris pirmą kartą buvo pagamintas dar prieš Antrąjį pasaulinį karą.

Dabar, beveik visų, įskaitant jo artimuosius, nuostabai, Z.Cusniras yra vertinamas kaip reto talento menininkas, kompozicijos meistras, kurio darbų stulbinantis intymumas kelia lankytojų ir kritikų susižavėjimą parodose Prancūzijoje, Italijoje, Moldovoje, Lenkijoje ir Rumunijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius