-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Fotografui Antanui Sutkui įteikta Dr. Ericho Salomono premija

Berlyne penktadienį fotografui Antanui Sutkui buvo įteiktas garbingas Vokietijos fotografijos asociacijos Dr. Ericho Salomono apdovanojimas. Šis įvertinimas yra suteikiamas kiekvienais metais ir yra laikomas vienu iškiliausiu Vokietijos fotografijos asociacijos prizų.
Antanui Sutkui buvo įteiktas Vokietijos fotografijos asociacijos Dr. Ericho Salomono apdovanojimas.
Antanui Sutkui buvo įteiktas Vokietijos fotografijos asociacijos Dr. Ericho Salomono apdovanojimas. / Philippo von Recklinghauseno nuotr.

Kartu su apdovanojimo sertifikatu lietuvių fotografui buvo įteiktas ir „Leica M“ fotoaparatas su išgraviruotu Antano Sutkaus vardu. Pranešimą (Laudatio) apie menininko kūrybą sausakimšoje „Berlinische Galerie“ salėje skaitė Dr. Arūnas Gelūnas.

A.Sutkus itin vertina šį garbingą Vokietijos fotografijos asociacijos apdovanojimą: „Dr. Ericho Salomono premija sukėlė pačias geriausias emocijas, džiaugiuosi, kad galėjau susitikti su kolegomis, kurių nemačiau dešimtmečius. Iš įvairių Vokietijos kraštų atvykę lietuviai nustebino vieningu džiaugsmu tautiečio sėkme. Esu dėkingas Vokietijos fotografų asociacijai (DGPh) už nepaprastą šilumą, puikią organizaciją. Be dr. Arūno Gelūno gilaus ir išsamaus pristatymo, renginys būtų netekęs individualumo ir betarpiškumo. Dėkingas. Labai džiaugiuosi, kad užmezgėme ryšį su “foto.tv” ir dr. Marcu Ludwigu, filmavusiu interviu su manim. Artimiausiu metu „foto.tv“ kartu su fotografe Jurga Graf planuoja kurti seriją, kurioje bus filmuojami interviu su Lietuvos fotografijos grandais – Vaclovu Strauku, Aleksandru Macijausku, Algimantu Kunčium, Romualdu Rakausku, Romualdu Požerskiu ir kitais. Įvertinti savo legendas svarbu laiku, o ne per vėlai. Džiaugiuosi, kad vokiečiai tai supranta. Taip pat dėkoju mūsų filmavimo grupei iš „Artbox“, prodiuseriui Kęstučiui Drazdauskui, režisieriui Borisui Taskovui, ir mieliesiems vaikams „Nanook“ – Artūrui Morozovui ir Bertai Tilmantaitei.“

Nuo 1971-ųjų metų premija skiriama fotografams bei organizacijoms už išskirtinę reportažinę veiklą. Premija pavadinta iškilaus Veimaro Respublikos žydų kilmės fotografo dr. Ericho Salomono vardu, padariusio didelę įtaką šiuolaikinei spaudos fotografijai. Ji jau įteikta tokiems žymiems fotografams kaip Martinui Parrui, René Burri, Robertui Frankui, Sebastiao Salgado, Mary Ellen Mark taip pat ir periodiniams leidiniams, kaip „Stern“, „Frankfurter Allgemeine Zeitung“, „National Geographic Magazin“ ir kitiems.

A.Sutkus (1939 m.), gimęs Kluoniškiuose (Kauno rajone), yra vienas iškiliausių humanistinės fotografijos atstovų Europoje ir pasaulyje. Nuo 1950-ųjų m. savo darbuose menininkas fiksavo tuomet Sovietų Sąjungos okupuotos Lietuvos žmones. Kelis dešimtmečius kūręs seriją, pavadintą „Lietuvos žmonės“, A.Sutkus dokumentuoja to meto realijas, jas perteikdamas per jautrią humaniškumo prizmę, aktualią ir šių dienų žmogui.

Vokietijos fotografijos asociacija pažymi, kad A.Sutkaus darbai nepataikauja sovietiniams idealams, jo žmogaus bei visuomenės portretas atskleidžia alternatyvų gyvenimą, nuoširdų bei kuklų džiaugsmą. Savo darbu kūrėjas siekė sukurti vizualinį pasakojimą apie Lietuvą – geografinį Europos centrą, kuris tuo metu Vakarų Europai buvo beveik nepasiekiamas.

A.Sutkus yra vienas ryškiausių menininkų Lietuvoje. Fotografas apdovanotas Nacionaline Lietuvos kultūros premija bei Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino IV laipsnio ordinu. Visame pasaulyje surengta virš 200 personalinių parodų, dauguma eksponuotų fotografijų tapo kolekcijų dalimi.

Iniciatyva, nominuoti dr. Ericho Salomono premijai A.Sutkų, kilo 2016 m. Kauno fotografijos galerijos rezidencijoje viešint kuratoriui iš Vokietijos Thomasui Schirmböckui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius