Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į naujos MO parodos užduodamą klausimą „Kodėl taip sunku mylėti?“ kiekvienas atsakymą turėtų rasti pats

Ketvirtadienį vykusios spaudos konferencijos metu MO muziejuje pristatyta nauja didžioji paroda „Kodėl taip sunku mylėti?“, atidaroma nuo birželio 20 d. Parodą kuravo žinomi kūrėjai – multimedijų menininkė Saskia Boddeke ir režisierius Peteris Greenaway’us. Tačiau, anot jų, į parodos pavadinime užduotą klausimą atsakymus žiūrovai turės rasti patys.
Parodos „Kodėl taip sunku mylėti?“ atidarymas
Parodos „Kodėl taip sunku mylėti?“ atidarymas / Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr.
Temos: 2 Paroda MO muziejus

Kaip teigiama parodos pristatyme, „Kodėl taip sunku mylėti?“ pasakoja apie tai, kaip gyvenime žmonės siekia balanso: pasirinkdami tarp gėrio ir blogio, siekdami panaikinti skirtis tarp turtuolių ir vargšų, nelygybę tarp moterų ir vyrų, susipriešinimą tarp kartų ar rasių.

Svarbiausiu parodos akcentu tampa poema, kurioje veikia personažė Susa Bubble, įkvėpta ir instaliacijose įkūnijama kuratorių jauniausios dukros Pip. Instaliacijas papildo lietuvių autorių – Žygimanto Augustino, Šarūno Saukos, Violetos Bubelytės, Pauliaus ir Svajonės Stanikų, Ugniaus Gelgudos, Stasio Eidrigevičiaus, Monikos Furmanos ir kt. – kūriniai.

Spaudos konferencijoje MO muziejaus direktorė Milda Ivanauskienė teigė, jog nuo 2018 m. organizuotos parodos atidarymą teko atidėti dėl šalyje paskelbto karantino, tačiau pristatoma ekspozicija kuria universalų pasakojimą, kaip niekad reikalingą būtent šiuo metu.

Jai antrino ir parodos koordinatorė Ugnė Paberžytė: „Menininkai turėjo atvykti instaliuoti parodą kovo 16 d., pirmąją karantino dieną. Teko skrydžius atšaukti ir trumpam sustoti. Buvo daug nežinios, kada galėsime tai tęsti, bet dabar atidarydami parodą esame turbūt dvigubai laimingesni. Viena vertus, laikas labai netinkamas, bet, kita vertus, ši pandemija atskleidė labai daug susipriešinimo, įtampos, negebėjimo priimti mąstantį ar besielgiantį kitaip. Todėl nusprendėm, kad geresnio laiko parodai galbūt ir nėra.“

Kaip teigė S.Boddeke, parodos pamatu tampa daug skyrių turinti, ilgai rašyta poema, kurios personažė Susa Bubble anksčiau veikė tik skaitmeninėje erdvėje – šioje parodoje ji pirmą kartą „pasirodo realiame pasaulyje“.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Saskia Boddeke, Pip Greenaway ir Peter Greenaway
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Saskia Boddeke, Pip Greenaway ir Peter Greenaway

„Gyvename laikais, kai visi yra labai sutrikę dėl to, kur ir kaip veikiame pasaulyje. Manau, kad tai ir yra šios parodos esmė. Ji yra įkūnijama S.Bubble, vaikiškos poemos personažės – poemos, kurią pradėjau rašyti savo dukrai, kai ji buvo dar labai maža. <…> Manau, ši paroda kalba apie jos kartą ir tai, ką jai paliekame“, – sakė S.Boddeke, raginusi žiūrovus ne prabėgti parodą, o joje trumpam „apsigyventi“.

Paklausta, kaip atrodo kūrybinis procesas drauge dirbant šeimos nariams, S.Boddeke sakė, jog kapitonė – ji: „Mudu su Peteriu kartu dirbame 28 metus. Negaliu pasakyti, kad mes meilūs bendradarbiai. Tai visada kova, tačiau kova lydima gilios meilės.“

Kaip spaudos konferencijoje minėjo M.Ivanauskienė, kuratoriai, rinkdamiesi lietuvių kūrėjų darbus, saugykloje praleido dvi dienas. Tačiau S.Boddeke neslėpė, jog jiems tai buvo pirmoji pažintis su Lietuvos meno scena.

„Rinkomės darbus, kurie atliepė istoriją. Tai daugiau figūratyviniai paveikslai. Rinkomės paveikslus, kuriuose jaučiama ta kova, kurią kovojame ir mes“, – sakė S.Boddeke.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Parodos „Kodėl taip sunku mylėti?“ atidarymas
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Parodos „Kodėl taip sunku mylėti?“ atidarymas

Paklaustas, kaip atsakytų į parodoje užduodamą klausimą „kodėl taip sunku mylėti?“, P.Greenaway’us teigė, jog atsakymą sau atrasti turėtų kiekvienas žiūrovas.

„Gyvename cinizmo ir nepasitikėjimo amžiuje. Nėra daug parodų, kurios savo pavadinime paliktų klaustuką, taip užduodamos sudėtingus klausimus. Kiekvienas pats turėtų pamėginti atrasti atsakymą“, – sakė P.Greenaway’us.

Tradiciškai, atidarymo savaitgalį muziejus rengia MOratoną – renginių ciklą, kuriame lankytojų laukia susitikimai su menininkais, performansai, užsiėmimai vaikams bei skirtingų kūrėjų svarstymai, mėginant atsakyti į parodos pavadinime užduodamą klausimą.

Paroda „Kodėl taip sunku mylėti?“ MO muziejuje veiks iki kitų metų sausio 31 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius