-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išryškino „ArtVilnius'21“ akcentus: nuo 613 tūkst. kainuojančio NFT iki SEMC parodos

„Džiaugiamės, kad mugės ekspozicija jau beveik parengta“, – spaudos konferenciją pradėjo „ArtVilnius“ vadovė Diana Stomienė. Šįmet kasmetinės meno mugės „ArtVilnius'21“ kuratoriai Lietuvon atvežė dvi galerijas iš politinių neramumų sukaustytos Baltarusijos, Lietuvoje mažai pažintus NFT kūrinius. Be to, bus pristatyta ir Stasio Eidrigevičiaus menų centro paroda „Naujas atodūsis“. Paroda vyks spalio 15–17 dienomis parodų ir kongresų centre „Litexpo“.
Šiuolaikinio meno mugės „ArtVilnius’21“ spaudos konferencija
Šiuolaikinio meno mugės „ArtVilnius’21“ spaudos konferencija / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

Brangiausias kūrinys – NFT projektas

Kaip pranešė „ArtVilnius'21“, „Lewben Art Foundation“ pristatys pirmąją kriptomeno parodą Lietuvoje. O Tommy Casho iš Estijos NFT „Golden“ bus brangiausiai vertinamas meno kūrinys šių metų mugėje. Jo vertė šiandien siekia 169 ETH (Ethereum), arba 613 tūkst. JAV dolerių.

Antrasis brangiausias kūrinys mugėje – „CryptoPunks“ avataras, kurio vertė yra 320 tūkst. JAV dolerių.

Parodoje taip pat bus pristatomas pasaulyje žinomo Damieno Hirsto NFT.

Prieš parodą „Lewben Art Foundation“ įsigijo dviejų žymių Estijos menininkų – Tommy Cashas bei Katjos Novitskovos – kelis NFT kūrinius ir 2022 m. Lietuvą Venecijos bienalėje pristatysiančio Roberto Narkaus darbą. Pirmą kartą visus juos bus galima pamatyti ekspozicijoje „How Soon is Tomorrow. Collecting NFTs“.

15min teiravosi, kokią sumą sumokėjo „Lewben Art Foundation“. Pasak „Lewben Art Foundation“ vadovės Ugnės Bužinskaitės, vieną iš T.Casho, K.Novitskovos bei R.Narkaus NFT variantų (modifikacijų) fondas įsigijo maždaug už 1 ETH, arba 3 249,39 eurų.

Kol jie nebus parduodami, jų vertė kol kas nepakito, teigė ji. „Mes tikime, kad ji gali augti, bet viskas priklauso nuo bendruomenių ir įdirbio“, – sakė ji.

Jos teigimu, šia paroda siekiama edukuoti visuomenę apie šią skaitmeninio meno rūšį.

„NFT perpardavinėjant meno rinkoje, priklausomai nuo platformos, tam tikras procentas kapsi ir menininkui, – sakė ji. – Kiekvienas NFT kūrinys turi savo sugeneruotą kodą, kuris yra nepakeičiamas, kuris ir suteikia unikalumą skaitmeniniam žetonui.“

Anot jos, paroda susideda iš dviejų dalių. Pirmoje – pristatomi NFT pionieriai, kurie jau dabar įgavo istorinę vertę. Antroje – šiandienos refleksija apie tai, kaip savo kūrybą adaptuoja vizualieji menininkai.

Ekspozicijoje pristatomi menininkai ir projektai: „Avid Lines“, „CryptoPunks“, „Chromie Squiggle“, Damien Hirst, Katja Novitskova, „MoonCats“, Robertas Narkus, Simon De Mai „Spectron“, Tommy Cash. Kuratoriai: Edgar Aronov, Ugnė Bužinskaitė, Justė Jonutytė, Giedrė Marčiulaitė, Olga Temnikova. Architektūra: – IMPLMNT.

Kiek ir kokių galerijų dalyvaus mugėje?

Šių metų šūkis – „Nereikia būti meno žinovu, kad jis tave įaudrintų”. Pasak D.Stomienės, jis dar kartą visiems primena, kad meną kolekcionuoti gali daugelis.

Trijose „Litexpo“ salėse vyksiančio „ArtVilnius’21“ programoje dalyvaus 55 galerijos iš 12 pasaulio šalių: Lietuvos, Prancūzijos, Baltarusijos, Vokietijos, Ukrainos, Albanijos, Latvijos, Estijos, Rusijos, Danijos, Italijos ir Rumunijos.

Stenduose lankytojai sutiks savo pamėgtas galerijas „Okapi“ (Estija), „Tsekh“ (Kijevas/Vilnius), „Nivet Carzon“ (Prancūzija), Lietuvos „The Rooster gallery“, „Meno parkas“, „Baroti“, galerija „Kristina Norvilaitė“ ir kitas.

Pasak mugės vadovės, lankytojai galės susipažinti ir su 9 naujais galerijos vardais: „Aambulanz Kollektiv“ (Vokietija), „Gom/Tac“ (Albanija), Vilniuje įsikurusios „AP galerija“, „8 akys ir ausys“, Šiaulių meno erdvė „S-in“, Klaipėdos „Si:Said“ ir kitos.

Dar vienas naujas vardas, Baltarusijos galerija „Ambasada Kultury, By“, seniau ne kartą dalyvavo kaip „Galerija Y“, ir kartu su Minsko „DK gallery“ mugėje pakviestos svečio teisėmis.

„Deja, šiai galerijai nepasisekė ir jiems teko pabėgti iš Baltarusijos. Šiuo metu jie darbuojasi Vokietijoje. O vienas jų kolega – kalėjime, – pasakojo ji. – Tikimės jiems padėti.“

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Šiuolaikinio meno mugės „ArtVilnius’21“ spaudos konferencija
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Šiuolaikinio meno mugės „ArtVilnius’21“ spaudos konferencija

Geriausieji paaiškės penktadienį

Tradiciškai mugės metu bus renkami geriausieji dalyviai, kurių vardai ir pavadinimai paaiškės penktadienį po pietų. O štai kategorijų „Rinktinė žiūrovų galerija“ ir „Žiūrovų rinktinis menininkas“ nugalėtojai bus paskelbti sekmadienio vakarą.

Šįmet paskelbtos 7 nominacijos:

  1. 7 geriausios „ArtVilnius'21“ galerijos
  2. Geriausias „ArtVilnius'21“ menininkas
  3. Geriausia „ArtVilnius'21“ skulptūra/instaliacija
  4. Geriausias jaunasis „ArtVilnius'21“ menininkas
  5. „Rinktinė žiūrovų galerija“ ir „Žiūrovų rinktinis menininkas“

Vertinimo komisiją sudaro menotyrininkas Virginijus Kinčinaitis, šiuolaikinio meno kuratorė Neringa Bumblienė, MOCAK šiuolaikinio meno muziejaus Krokuvoje kuratorė Monika Kozioł, Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjungos pirmininkė, kultūros komplekso „Sodas 2123“ vadovė Danutė Gambickaitė, nepriklausoma kuratorė, menininkė, dėstytoja Laima Kreivytė.

Daugiau apie „ArtVilnius'21“ skaitykite 15min kultūra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius