-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelio kultūra tavo namuose: nuo dokumentinio kino iki muzikos grojaraščių

Izraelio ambasada Lietuvoje jungiasi prie socialinės akcijos „Ne vienas namuose“ ir dalijasi šios savaitės penketuku naujų kūrybinių krypčių ar kultūrinių kontekstų ieškantiems 15min skaitytojams. Šios savaitės topas: dokumentika, meno parodos, šiuolaikinis šokis, animacija ir muzika iš Izraelio.
Yael Bartana, „The Undertakers“
Yael Bartana, „The Undertakers“ / Y.Bartana nuotr.

Dokumentinis filmas Potvynis

Vanduo yra pagrindinis, būtinas kiekvienos žinomos gyvybės formos elementas. Vanduo reiškia gyvybę, o vandens trūkumas vienareikšmiškai reiškia mirtį. Prieš tūkstančius metų įvykusio potvynio šešėlyje keturi filmo veikėjai, plūduriuojantys tarp dangaus ir žemės, susiduria su savo žemės sausra ir gamtos pokyčiais. Gyventojas dykumoje ir Palestinos ūkininkas. Negyvosios jūros geologas ir mokslininkai, tiriantys saulės taškus Golano aukštumos dykumoje Izraelio šiaurėje. Be amžinai brangaus vandens šaltinio jie neišgyventų. Politika, aplinka ir ateities vizijos susilieja intelektualiame pasakojime.

O.Milstein nuotr./Kadras iš filmo "Potvynis", rež. Ohad Milstein
O.Milstein nuotr./Kadras iš filmo "Potvynis", rež. Ohad Milstein

Filmo režisierius Ohadas Milšteinas – vienas aktyviausių videomeno kūrėjų Tel Avive. Kino studijas baigė Tel Avivo universitete ir prestižinėje Jeruzalės „Bezalel“ meno ir dizaino akademijoje (pastaroji 1906 m. įkurta litvako iš Varnių Boriso Šaco).

Nemokama filmo „Potvynis“ peržiūrą (subtitrai – anglų kalba) su kodu 2020 prieinama čia.

VIDEO: Filmo „Potvynis“ anonsas

Parodos Izraelyje online

„DEGORLA“– tai naujai startavusi platforma, socialinis meno projektas, vienoje erdvėje pristatantis šiuo metu uždarytas Izraelio šiuolaikinio meno galerijas. Kiekviena galerija turi po virtualų turą bei šiuo metu galerijose vyksiančių parodų ir jų eksponatų pristatymą.

artland.com nuotr./Yael Bartana, instaliacija PATRIACHY IS HISTORY
artland.com nuotr./Yael Bartana, instaliacija PATRIACHY IS HISTORY

Galerija „Contemporary Sommer Art“ pristato vienos ryškiausių Izraelio šiuolaikinio meno kūrėjų Yael Bartanos personalinę parodą „The Undertakers“ (liet. Vykdytojai). Pasaulyje pripažinta kūrėja žinoma kaip videomenininkė, tačiau pastaraisiais metais Y.Bartana išplėtė savo kūrybą ir pasitelkė performanso meną, skulptūrinę instaliaciją, skaitmeninę spaudą. Savo projektuose autorė tyrinėja kolektyvinį identitetą, ceremonijas ir viešus ritualus bei sukuria išgalvotas tikroves, siūlančias alternatyvą esamiems pasakojimams.

13 parodų ir virtualių turų rasite čia.

Šokio trupė „Vertigo“

1992 m. įkurta šokio trupė „Vertigo“ yra vieni geriausių ne tik šiuolaikinio Izraelio šokio, bet ir Izraelio meno ambasadorių pasaulyje. „Vertigo“ traktuoja šokį kaip gyvenimo būdą, peržengiantį šokio ribas ir prisidedantį prie pokyčius įkvepiančio socialinio ir aplinkosauginio sąmoningumo. Trupė įsikūrusi Jeruzalėje ir „Vertigo“ eko menų kaimelyje Elajo slėnyje, Izraelio centre.

Du kartus Lietuvoje viešėję „Vertigo“, šį kartą kviečia pasižiūrėti šokio spektaklį „YAMA“ (liet. mažas ežeras). Viena iš trupės įkūrėjų ir ilgametė jos choreografė Noja Wertheim šokio spektaklyje „YAMA“ tiria žmogaus ekologinį pėdsaką, priklausomybę ir gebėjimą atsinaujinti. Šiame spektaklyje Noja stebi kiekvieno judesio šaltinį ir jo poveikį aplinkai.

VIDEO: Šokio spektaklis „YAMA“

Geriausia Izraelio animacija nemokamai

Izraelis išsiskiria animacijos kūrėjų gausa ir jų profesionalumu. Ryškiausi pastarųjų metų Izraelio animacijos meno kūrėjų darbai sutalpinti vienoje platformoje. Tarp jų ir Izraelio kūrėjos Sivanos Kidron video klipas amerikiečių atlikėjo Ezro Furmano kūriniui „Every Feeling“ (liet. Tas jausmas). Tai – populiaraus „Netflix“ serialo „Sex Education“ (liet. Lytinis švietimas) garso takelis.

sivankidron.com nuotr./Kadras iš klipo "Every Feeling", rež. Sivan Kidron
sivankidron.com nuotr./Kadras iš klipo "Every Feeling", rež. Sivan Kidron

Pasak Sivanos, šį darbą įkvėpė naktį išgyvenamas vienumos jausmas ir amerikietiškų motelių kambariai. Šiame videoklipe stebima tuštuma ir į svajones panašios išsekimo sferos. Lietuvoje ir pasaulyje populiaraus serialo garso takelį bei kitus animacijos klipus galite pasižiūrėti čia.

Muzika iš Izraelio Spotify

Vilniaus menų fabriko „LOFTAS“ atitikmuo Jeruzalėje „YELLOW SUBMARINE“ pristato „Spotify“ grojaraščius. Pasak jų, geriausios šiuolaikinės Izraelio muzikos rinkinius per pastaruosius dvejus metus. Grojaraščiuose atrinkti kūriniai yra sukurti atlikėjų, kurie 2018 ir 2019 m. dalyvavo tarptautiniame Izraelio muzikos festivalyje, organizuojamame muzikos prodiuseriai ir koncertų organizatoriai „YELLOW SUBMARINE“, bendradarbiaujant su Izraelio užsienio reikalų ministerija. Festivalis skirtas Izraelio muzikos eksportui ir tarptautinei muzikos tinklaveikai plėsti. Kiekvienais metais festivalis suburia beveik 100 muzikos industrijos atstovų iš viso pasaulio. Šiame festivalyje ne kartą lankėsi ir atstovai iš Lietuvos („LOFTAS FEST“, „Kaunas Jazz“, „I LOVE PALANGA.

Tarptautinis Izraelio muzikos festivalis, org. YELLOW SUBMARINE
Tarptautinis Izraelio muzikos festivalis, org. YELLOW SUBMARINE

„YELLOW SUBMARINE“ sudarytus džiazo ir pasaulio muzikos grojaraščius rasite čia ir čia, susipažinti su roko, indie muzikos ir elektronikos grojaraščiais galite čia ir čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius