Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Jaunojo dizainerio prizo“ laureatė kviečia lankyti artimųjų kapus su ledo žvakide

Šiais metais Vilniaus dailės akademijos (VDA) organizuojamo konkurso „Jaunojo dizainerio prizas“ apdovanojimas produkto dizaino kategorijoje atiteko Mildai Pakarklytei, sukūrusiai dizaino objektų rinkinį „Gyvenimas po gyvenimo“. Kūrinys kelia klausimus apie šiandienines mirusiųjų pagerbimo tradicijas. Jaunoji dizainerė įsitikinusi, jog ši sritis turi platesnį probleminį lauką nei tik tvarumo klausimas.
Milda Pakarklytė
Milda Pakarklytė / Miglės Narbutaitės nuotr.

Šiuolaikiniai atminimo būdai

M.Pakarklytė šiemet įgijo dizaino bakalauro diplomą VDA ir su savo baigiamuoju darbu laimėjo pagrindinį „Jaunojo dizainerio prizą“. „VDA tapo tarsi antrais namais, čia galėjau būti savimi. Esu dėkinga savo darbo vadovui – docentui Šarūnui Šlektavičiui, kuris lydėjo mane kūrybos kelyje“, – džiaugiasi laureatė.

Baigiamajame darbe – dviejų objektų rinkinyje „Gyvenimas po gyvenimo“ – dizainerė analizuoja mirusiųjų pagerbimo tradicijų problematiką kaip išeitį siūlydama gamtai draugiškesnius pasirinkimus bei atminimo išsaugojimą namų aplinkoje.

Asmeninio archyvo nuotr./Dizainas
Asmeninio archyvo nuotr./Dizainas

„Šiuo metu stipriai jaučiamas susirūpinimas dėl planetos taršos mane verčia kvestionuoti esamus mirusiųjų atminimo būdus, kurie yra gana smarkiai nutolę nuo pagerbimo esmės. Santarvė su gamta, planeta buvo vienas iš pačių svarbiausių dalykų mūsų protėviams. Prisiminti tai dabar yra ypatingai svarbu“, – pasakoja dizainerė.

M.Pakarklytė prisimena kiekvieno lapkričio keliones lankyti artimųjų kapų. Kapinėse ją apnikdavo dviprasmiškos mintys: geros, kai prisimindavo savo senelius, ir gąsdinančios, kai pamatydavo į tolį besidriekiančius vienkartinių žvakidžių kalnais apkrautus kapus.

„Idėja naudoti gamtai draugiškesnes medžiagas šiame kūrinyje vyravo nuo pat pradžių. Pirmiausia ieškojau alternatyvos dabar naudojamiems žibintams, todėl kėliau klausimus kaip sumažinti šiukšlių kiekį kapinėse? Kaip sukurti galimybę pagerbti mirusiuosius žmonėms, kurie stengiasi gyventi be atliekų?“, – prisimena dizainerė.

Asmeninio archyvo nuotr./Dizainas
Asmeninio archyvo nuotr./Dizainas

Tvarūs objektai atsakingiems žmonėms

Jaunosios dizainerės sukurta daugkartinė ledo žvakidžių šaldymo formelė mirusiesiems pagerbti prie kapo – tai draugiškiausias gamtai pasirinkimas, nes ledo žvakidė ištirpsta ir susigeria į žemę. Antrasis dizainerės objektas skirtas namų aplinkai – tai speciali mirusiųjų pagerbimo vieta namuose, integruojanti artimojo nuotrauką, ledo žvakidę ir medelį.

„Kol objektas nenaudojamas, sunku atspėti tikrąją jo paskirtį. Langelyje viršuje yra veidrodis, kuriame žmogus mato save, tačiau lentynėlėje po juo įstačius ledo žvakidę ir uždegus atminimo žvakelę, nuo ledo svorio lentynėlė nusileidžia žemyn. Nusileidžia ir veidrodis, pasirodo už jo paslėpta mirusio artimojo nuotrauka. Ledui tirpstant vanduo po truputį laša žemyn ir palaisto medį. Taip ledo žvakidės svoriui mažėjant, veidrodis po truputį paslepia nuotrauką. Ledui ištirpus, svarstyklės grįžta į pradinę padėtį. Vėl matome tik savo atspindį veidrodyje“ , – apie objekto veikimo mechanizmą pasakoja dizainerė.

Asmeninio archyvo nuotr./Dizainas
Asmeninio archyvo nuotr./Dizainas

Objektus galima pamatyti parodoje

Žmonės vis atsakingiau renkasi medžiagas, stengiasi ieškoti tvarių ir daugkartinių sprendimų, kurie kiek galima mažiau kenktų gamtai. Dizainerių kūrybos procesas glaudžiai susijęs su socialinėmis aktualijomis, tad šiuo metu rinkoje daugėja tvaraus dizaino pasirinkimų.

Su dizainerės M.Pakarklytės tvaraus dizaino objektais ir dar 14 jaunųjų Lietuvos dizainerių kūryba galima susipažinti VDA parodų salių „Titanikas“ I aukšte vykstančioje konkurso „Jaunojo dizainerio prizas 2021“ parodoje iki liepos 31 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius