Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

„JCDecaux premija“  atiteko Anastasijai Sosunovai

Šiuolaikinio meno centre (ŠMC) jaunųjų menininkų darbus pristatanti paroda „JCDecaux premija 2018: Orumas“ jau turi laureatą – vizualaus meno kūrėjos Anastasijos Sosunovos darbas „Tainstvo“ sulaukė didžiausio tarptautinės komisijos įvertinimo. Menininkė buvo apdovanota reklamos sprendimų bendrovės „JCDecaux Lietuva“ įsteigta premija bei galimybe savo darbus eksponuoti Vilniaus lauko reklamos erdvėse, rašoma pranešime žiniasklaidai.
„JCDecaux premija“ atiteko A.Sosunovai
„JCDecaux premija“ atiteko A.Sosunovai / Organizatorių nuotr.

Tarptautinę šiuolaikinio meno kūrėjų, kuratorių bei tyrėjų komisiją A. Sosunovos darbe „Tainstvo“ sužavėjo jausmų išraiška, sklindanti daugybe balsų. Jaunoji kūrėja pristatė videoinstaliaciją, tyrinėjančią skirtingus kelius, šių laikų žmones atvedančius į tikėjimą. Ekspertų sprendimu menininkei atiteko vienkartinė 3000 eurų dydžio premija.

„Labiausiai norėčiau padėkoti tiems, kurie patikėjo šia idėja ir sutiko būti įamžinti. Ačiū už drąsą bendruomenėms, kurios leido įrašyti pokalbius bei juos pristatyti, žinant, kad šiais laikais žodžiai gali būti skirtingai suprantami. Dažnai atsainiai žiūrime į tikinčiuosius, juos nurašome. Savo darbe norėjau žmogiškai parodyti, kaip jie pereina tapatybinius lūžius. Žmonėms reikia atspirties taško, kurio šiuolaikinė kultūra nesuteikia“, – savo darbo idėją pristatė premijos laureatė A. Sosunova.

Komisijos nuomone, ypatingas dėmesys turi atitekti ir „Pinigų uosto“ kolektyvui (kūrėjai: Mindaugas Gavrilovas, Ieva Sriebaliūtė, Paul Paper), kuris savo kūrinyje ironiškai vaizduoja fiktyvią „ofšorinę“ bendrovę.

Šiais metais dalyvauti konkurse paraiškas užpildė net 45 jaunieji kūrėjai. Parodoje savo darbus galėjo pristatyti menininkai iki 35 metų. Tarptautinės komisijos sprendimu vienkartinė 3000 eurų vertės „JCDecaux premija“ skiriama vienam parodoje dalyvaujančiam menininkui ar kolektyvui už pristatomo kūrinio meninės raiškos originalumą bei aktualumą.

„Trečius metus gyvuojanti premija puikiai įrodo, kad verslas ir menas gali sėkmingai bendradarbiauti. Manau, kad labai svarbu padėti perspektyviems šiuolaikinio meno kūrėjams įsitvirtinti šioje sferoje“, – sako ŠMC direktorius Kęstutis Kuizinas.

ŠMC atidaryta jaunųjų menininkų darbus pristatanti paroda „JCDecaux premija 2018: Orumas“. Parodos kuratorių Monikos Kalinauskaitės ir Adomo Narkevičiaus teigimu, atrinktų į parodą menininkų darbai kalba apie viską, kas sudaro bei palaiko kiekvieno mūsų ir visuomenės stuburą, nenuspėjamų jėgų ir proceso akivaizdoje.

Šiais metais apie orumą savo darbuose kalba Gabrielė Adomaitytė, Goda Palekaitė, Matas Janušonis, Anastasija Sosunova bei trijų menininkų kolektyvas „Pinigų uostas“.

Pirmąja „JCDecaux premija“ apdovanota skulptorė Ona Juciūtė su darbu „Puota“. Praėjusiais metais laurus nuskynė dizainerė Monika Janulevičiūtė bei skulptorius Antanas Lučiūnas su performansu „Mergina liepsnoja “ (angl. „Girl on Fire“).

Paroda „Orumas“ Šiuolaikinio meno centre veiks iki sausio 13 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius