-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jeffo Koonso skulptūra aukcione parduota už rekordinius 91,1 mln. dolerių

Amerikiečių menininko Jeffo Koonso skulptūra, vaizduojanti pripučiamą triušį, trečiadienį Niujorko „Christie's“ aukcione buvo parduota už 91,1 mln. dolerių.
Jeffo Koonso skulptūra „Triušis“
Jeffo Koonso skulptūra „Triušis“ / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 2 Aukcionas Menas

Ši suma yra rekordinė už tebegyvenančio menininko darbą.

Ankstesnis toks rekordas priklausė britų dailininkui Davidui Hockney. Jo „Menininko portretas / Baseinas su dviem figūromis“ (Portrait of an Artist (Pool with Two Figures)) pernai lapkritį „Christie's“ aukcione Niujorke buvo parduotas už 90,3 mln. dolerių

Prieš tai, 2013 metais, 64-erių J. Koonso skulptūra „Šuo iš balionėlių (oranžinis)“ (Balloon Dog (Orange)) buvo parduota už 58,4 mln. dolerių ir taip pat buvo patekusi į istoriją kaip brangiausiai parduotas dar gyvo menininko darbas ir brangiausiai parduota šiuolaikinė skulptūra.

Niujorko „Christie's“ prieš dvejus metus buvo parduotas ir brangiausias pasaulyje kada nors aukcione parduotas meno kūrinys – Leonardo da Vinci „Salvator Mundi“. Už jį sumokėta 450,3 mln. JAV dolerių.

„Triušio“ (Rabbit) kaina buvo 80 mln. dolerių, tačiau pridėjus komisinius ir mokesčius, galutinė suma už šį meno kūrinį išaugo iki 91,1 mln. dolerių.

Skulptūros pirkėjas trečiadienį pats buvo salėje, nors meno aukcionuose, kai kalbama apie tokias kainas, tai yra neįprasta.

1986-aisiais J. Koonso sukurtas „Triušis“ yra vienas žinomiausių šio menininko darbų. Skulptorius garsėja meno pasauliui iššūkius metančio menininko reputacija.

J. Koonso darbų yra eksponuota visame pasaulyje, o 2008-aisiais Versalio rūmuose surengta jo paroda sukėlė prancūzų tradicionalistų pasipiktinimą: jie surengė protesto akciją reikalaudami išsiųsti menininko darbus į „Disneilendą“.

Kiek daugiau nei metro aukščio „Triušis“ priklausė 2017 metais mirusio leidėjo Samuelio Irvingo Newhouse'o Jr. kolekcijai.

Jo tarptautinė leidybos imperija leido tokius prestižinius ir įtakingus leidinius kaip „The New Yorker“, „Vanity Fair“ ir „Vogue“.

„Christie's“ pokario ir šiuolaikinio meno skyriaus vadovas Alexander'as Rotteris naujienų agentūrai AFP po trečiadienio aukciono sakė, kad „Triušis“ yra „svarbiausias Jeffo Koonso kūrinys“ ir „svarbiausia XX amžiaus antrosios pusės skulptūra“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius